Opava těsně prohrála a sestupuje!

  19:31
Praha - První tajenka letošního ročníku Mattoni NBL byla v dnešním 31. kole rozluštěna. Basketbalisté Opavy prohráli v existenčním duelu na palubovce Pardubic těsně o tři body a bez ohledu na výsledky posledního kola nadstavbové části jsou jasným sestupujícím. Ve skupině A1 se odehrálo dramatické střetnutí v Novém Jičíně, kde vyhrál Nymburk až po prodloužení, těsnou výhru si veze i Prostějov z Brna.

Skupina A1

Mlékárna Kunín - ČEZ Basketball Nymburk 113:115 po prodl.
(30:21, 60:50, 83:82, 100:100)

Nový Jičín byl svědkem nevídaně dramatického duelu, který nakonec rozhodlo až prodloužení. Od začátku na obou stranách převažovaly útoky nad defenzivní činností a v normální hrací době skončil zápas 100:100. Do prodloužení šli oslabení domácí bez dvou vyfaulovaných hráčů a protože se v průběhu nastaveného času dopustili páté osobní chyby i Warrick s Hovaňákem, dohrávala Mlékárna Kunín posledních 30 vteřin jen se čtyřmi hráči. Nymburku sice v té době rovněž chybělo kvarteto basketbalistů, nicméně díky širšímu kádru si hosté přeci jen vítězství pohlídali.

V první čtvrtině měli navrch Novojičínští. Za stavu 6:6 předvedli šnůru 15:3 a v dalším průběhu se dostali až do třináctibodového vedení. Nymburk sice v závěru čtvrtiny snížil, ale Howardova trojka (v 1. čtvrtině 14 bodů) téměř se závěrečným klaksonem zvýraznila náskok jeho týmu na devět bodů. Úvodní půlminuta druhého dějství patřila Šoškovi, po jehož čtyřbodovém příspěvku vzrostlo vedení Mlékárny znovu na třináct bodů. Po sedmi bodech Warricka v řadě byl rozdíl ve skóre nejvyšší (43:26), nicméně obhájce titulu se brzy vzpamatoval a do konce prvního poločasu snížil svou ztrátu na deset bodů.

Na začátku druhého poločasu si novojičínský tým stále držel dvouciferné vedení. Od 25. minuty však hosté začali ze svého manka bod po bodu ukrajovat a ve 30. minutě po dvou koších Chána (jediné v zápase) otočili stav na 80:82! Tři vteřiny před koncem třetí čtvrtiny se trefil z perimetru Valčák a vrátil Mlékárně nejtěsnější vedení.

V závěrrečné desetiminutovce již ani jeden tým nepustil soupeře do výraznějšího vedení. V poslední minutě proměnil Howard pouze jednu šestku a domácí měli k dobru dva body. Johnson chvíli poté vyrovnal a protože Tomeljakův tříbodový pokus obroučkou neprošel, přišlo na řadu prodloužení. Do něj Mlékárna Kunín vstupovala bez vyfaulovaných pivotů Šošky s Pelikánem, Nymburku chyběl křídelník Sokolovský.

Hned v první minutě nastaveného času se navíc dopustil páté osobní chyby i Warrick a hosté toho dokázali využít. Velice rychle se dostali do šestibodového vedení a přestože i jim v závěru vypadli ze sestavy vyfaulovaní Trnka, Johnson a Whitfield, vítězství nakonec uhájili. V úplném závěru došlo k málokdy vídané situaci. Pro pět osobních chyb musel totiž opustit palubovku i Hovaňák a protože na domácí lavičce již nebyl žádný hráč, kterého by trenér Hummel mohl poslat na hřiště, dohrávali domácí pouze ve čtyřech...

Skvělým výkonem se opět prezentovala dvojice Howard, Warrick. Prvně jmenovaný nasázel obhájci titulu 39 bodů, Warrick jich nastřílel o 10 méně. Prosazoval se i Šoška, který ovšem kvůli problémům s fauly odehrál jen 29 minut. V mistrovském celku na sebe nejčastěji brali odpovědnost v zakončení Whitfield s Johnsonem, dvouciferný počet bodů však zaznamenali další tři hráči. Domácím nepomohlo ani 13 trojek, ztratili totiž 22 míčů (Nymburk 14).

Body: Howard 39, Warrick 29, Šoška 19 bodů a 8 doskoků, Valčák 9, Pelikán 7 bodů a 13 doskoků, Tomeljak 7 bodů a 11 asistencí, Buzási 2, Hovaňák 1 - Whitfield 28 bodů a 8 doskoků, Johnson 24, Nečas 16, Hess 13, Trnka 11, Beneš 8, Sokolovský 6, Votroubek 5, Chán 4
Střelba za 3 b.: 27/13:13/5
Střelba za 2 b.: 45/23:64/36
Trestné hody: 42/28:42/28
Doskoky: 36:37
Osobní chyby: 32:31
5 chyb: 29. Šoška, 33. Pelikán, 41. Warrick, 45. Hovaňák - 33. Sokolovský, 41. Trnka, 43. Johnson, 45. Whitfield
Rozhodčí: Zachara a Volejník
Diváků: 1050
Nejlepší hráč: Maurice Whitfield

A Plus ŽS Brno - BK Prostějov 80:82
(29:24, 48:42, 65:65)

Domácí basketbalisté nováčka Mattoni NBL v této sezoně ani jednou neporazili a nepodařilo se jim to ani na čtvrtý pokus. V prvním poločase si sice vytvořili slibný náskok, ovšem ve třetí čtvrtině o něj přišli a v dramatické koncovce rozhodl o těsném vítězství Prostějova košem devět vteřin před koncem Craig Callahan. Brňané tak vstoupí do playoff ze čtvrté pozice a ve čtvrtfinále se utkají s pátým Děčínem, prostějovský tým si to v přímém souboji rozdá o druhou příčku s Mlékárnou Kunín.

Hosté začali výborně a po minutě a půl vedli díky Andruškovi s Callahanem 7:0. Další úsek hry však prohráli i díky čtyřem trojkám Brňanů 6:19 a po první čtvrtině ztráceli pět bodů. Ve druhém dějství byli stále o krok vpředu domácí basketbalisté. Po další šňůře 15:6 se dostali do slibného vedení, které mohlo být ještě vyšší, nebýt vynikajícího Palmera. Ten byl v prvních šesti minutách druhé čtvrtiny jediným prostějovským střelcem, zaznamenal 11 bodů a ponechal svůj tým ve hře. V závěru poločasu jej v roli střelce vystřídal Callahan, který dal 7 bodů v řadě a s Palmerem byl jediným střelcem Prostějova v této části hry...

První koš druhého poločasu sice zaznamenal Prachař, ale v následujících čtyřech minutách jej nikdo v domácím dresu nenapodobil. Hosté vyhráli tento úsek hry 11:0 a o chvíli později se dostali až do devítibodového vedení. O to je v závěru třetí čtvrtiny připravil zkušený Svoboda, který se šesti body podílel na šňůře 9:0 (ještě Kovačevič 3), po níž bylo znovu vyrovnáno.

Na začátku poslední desetiminutovky domácí pivoti Benda se Svobodou přidali další dva koše (přelom čtvrtin 13:0) a když tři minuty před koncem Klimek zvyšoval již na 80:73, zdálo se být rozhodnuto. Basketbalisté A Plus však poté nepřidali ani jediný bod, minuli pět střel v řadě a protože Callahan (5) s Adžičem (4) zaznamenali po dvou koších, z těsného vítězství se radoval Prostějov.

Hosté vyhráli navzdory tomu, že v útoku doskočili za celý zápas jediný míč (Andruška) - domácí 10 (Benda 6). Za zmínku stojí pouze šest trestných hodů A Plus a také stoprocentní úspěšnost hostů při rychlých protiútocích (9/9).

Body: Svoboda 19, Benda 17 bodů a 12 doskoků, Kovačevič 15, Klimek 13, Prachař 8, Křemen 6, Maleš 2 - Palmer 21, Andruška 19, Callahan 17, Stuchlý 11, Adžič 8, Lukjanec 5, Czudek 1 bod a 9 asistencí
Střelba za 3 b.: 25/8:21/8
Střelba za 2 b.: 47/26:39/24
Trestné hody: 6/4:14/10
Doskoky: 35:27
Osobní chyby: 16:16
Rozhodčí: Lukeš Václav a Hartig
Diváků: 1000
Nejlepší hráč: Petr Czudek

SČE Děčín - Sparta Praha 83:76
(16:18, 38:36, 59:58)

Na tabulkovém postavení obou týmů se v závěru nadstavbové části nemůže nic změnit a zejména domácí podle toho upravili zápasové zatížení svých opor. Pouze Williams odehrál přes 30 minut a právě on se nejvíce podílel na čtvrtém vítězství svého týmu nad Spartou v letošní sezoně. Pražané sice po tři čtvrtiny drželi s Energetiky krok, ale v závěrečném dějství se dostali do několikabodové ztráty, kterou již vymazat nestihli.

Severočeši nastoupili v základní sestavě netradičně bez Sanderse a zejména na jejich útočném výkonu to ze začátku bylo znát. Vedli sice 10:6, ovšem poté nedali celé čtyři minuty ani bod a Sparta vývoj utkání otočila. Ve druhé čtvrtině však postihl střelecký výpadek i Pražany a rovněž Děčínští toho dokázali využít. Na přestávku šli s dvoubodovým náskokem právě domácí.

Ve třetím dějství měli Energetici stále mírně navrch, rozhodující náskok však nezískali. O tom, kdo si před startem playoff výhrou zvedne sebevědomí, se tak rozhodlo až v poslední čtvrtině. V její první polovině se Děčínu povedla šňůra 10:2 a devítibodové vedení již domácí hráči nepustili.

Body: Williams 21 bodů a 9 doskoků, Soukup 15, Houser 12, Bičvič 10, Smažák 9, Šušák 7, Wiedner 4, Prach 3, Sanders 2 - Miloš 20, Douša Daniel 19, Bohunický 14, Kraus 10, Marek 8, Hrubý 4, Velenský 1
Střelba za 3 b.: 16/2:18/5
Střelba za 2 b.: 48/30:37/22
Trestné hody: 24/17:22/17
Doskoky: 34:23
Osobní chyby: 20:20
5 chyb: 38. Bohunický
Rozhodčí: Paulík a Macela
Diváků: 700
Nejlepší hráč: Lukáš Houser

Skupina A2

Synthesia Pardubice - BK Opava 75:72
(19:23, 45:41, 62:54)

Předzápasová matematika hovořila jasně. Jedině vítězství na pardubické palubovce znamenalo pro Opavu šanci na záchranu. Utkání bylo 30 minut velice vyrovnané, ale v poslední čtvrtině Východočeši svému soupeři odskočili až o devět bodů a Slezanům se přes veškerou snahu nepodařilo vývoj zápasu otočit. Ještě v poslední minutě přitom byli ve hře. Na jejím začátku proměnil hrající kouč Klapetek dva trestné hody, navíc Špička záhy ztratil míč. Těsně před koncem mohl vyrovnat Panáček, ale jeho trojka si cestu do koše nenašla a naděje hostů definitivně pohasly.

V první čtvrtině to však na opavský pohřeb nevypadalo. Panáček se Snopkem se přesnou střelbou postarali o to, že jejich klub měl po deseti minutách čtyři body k dobru. Úvod druhého dějství však Pardubičtí vyhráli 13:3 a od té chvíle ani jednou neprohrávali. V závěru třetí čtvrtiny zvýšili své vedení až na osm bodů a měli nakročeno k vítězství, které by jim zajistilo definitivní záchranu.

Slezané se ale nevzdali a dvě minuty před koncem po Snopkově trojce snížili na 70:73. O chvíli později Musil doskočil Markovu nepřesnou střelu a z následné akce dal veledůležitý koš Avila. Klapetek poté na začátku poslední minuty proměnil obě šestky a naději hostům daroval Špička, jenž dvacet vteřin před koncem ztratil míč. Těsně před koncem se pokusil odvrátit porážku a sestup Panáček, svou trojku však netrefil a Pardubičtí mohli slavit.

Jejich výhra znamená, že si kolo před koncem nadstavbové části Mattoni NBL definitivně zajistili účast v nejvyšší soutěži i pro příští ročník. Opavané naopak zůstanou přikováni k poslední příčce a po letech hojnosti v podobě mistrovských titulů se s prvoligovou soutěží loučí.

Body: Snowden 18 bodů a 8 doskoků, Laco 15, Špička 14, Avila 11 bodů a 8 doskoků, Marek 7, Gamma 4, Musil 4, Skalecký 2 - Panáček 17, Snopko 17 bodů a 9 doskoků, Vorlíček Jiří 15, Klapetek 13, Blažek 10
Střelba za 3 b.: 19/4:20/3
Střelba za 2 b.: 47/27:36/21
Trestné hody: 13/9:28/21
Doskoky: 35:27
Osobní chyby: 25:18
5 chyb: 40. Avila
Rozhodčí: Šedivý a Vyklický
Diváků: 810
Nejlepší hráč: David Špička

SČP Ústí n. L. - NH Ostrava 77:83
(18:22, 40:41, 54:62)

Přímý souboj o postup do playoff zvládli lépe Ostravané, kteří tak nad Ústím zvítězili i ve čtvrtém vzájemném duelu. Po vyrovnaném prvním poločase si ve třetí čtvrtině vytvořili rozhodující náskok, když její koncovku vyhráli 13:0 a v posledním dějství si cenné dva body již nenechali vzít. O jejich postupu do playoff však zdaleka není rozhodnuto, definitivní ortel vyřkne až závěrečné kolo.

První čtvrtina byla velice vyrovnaná a hosté odskočili do čtyřbodového vedení až díky Dostálově trojce v poslední vteřině. Na začátku druhého dějství přidal Gavlák další dvě trojky a když záhy trefil dva koše Pospíšil, Ostrava byla v dvanáctibodovém trháku. Také Plynaři se mohli spolehnout na střelbu z dálky. Pohánka s Kubálkem zaznamenali každý po dvou trojkách a Ústečané v poločase ztráceli jediný bod.

Na začátku druhého poločasu se Severočeši dostali do pětibodového vedení. Ve 26. minutě byl stav 54:49, ale koncovka této části hry byla ze strany domácích tragická. Po šňůře 0:13 si Nová huť vypracovala osmibodový náskok, který si v závěru s přehledem udržovala. V koncovce se žádné drama nekonalo, Suchardova trojka těsně před koncem byla jen kosmetickou úpravou skóre.

Body: Sucharda 21 bodů a 10 doskoků, Pohánka 17, Holešovský 16 bodů a 8 asistencí, Kubálek 14, Webb 5, Pištěcký 4 - Gavlák 27, Pospíšil 21 bodů a 10 doskoků, Mužík 13, Dostál 8, Klimánek 7, Prášil 7
Střelba za 3 b.: 27/12:26/10
Střelba za 2 b.: 31/15:33/19
Trestné hody: 14/11:20/15
Doskoky: 25:35
Osobní chyby: 19:20
5 chyb: 39. Dostál
Rozhodčí: Vondráček a Znamínko
Diváků: 650
Nejlepší hráč: Zbyněk Pospíšil

USK Praha - Houseři Brno 76:60
(16:16, 40:30, 60:46)

Zatímco vysokoškolákům z hlediska tabulkového umístění již o nic nejde, Houseři tvrdě bojují o playoff. Po předchozí domácí porážce s Ústím potřebovali v hlavním městě naplno bodovat, což se jim však nepodařilo a svou situaci si znovu zkomplikovali. Na Folimance drželi krok jen v první čtvrtině. V poločase ztráceli již 10 bodů a z dvouciferného manka se až do konce zápasu nedostali.

Po naprosto vyrovnané první čtvrtině vzal osud utkání do svých rukou Bosák. Během šesti minut druhého dějství nasázel obraně Houserů 12 bodů a USK v poločase vedl dvouciferným rozdílem. V polovině třetí čtvrtiny Brňané snížili svůj odstup na sedm bodů, nicméně koncovka jim nevyšla. Prohráli ji 7:14 a do posledního dějství šli s nepříjemným, čtrnáctibodovým mankem.

V závěrečném hracím období vzrostl náskok vysokoškoláků až ke dvaceti bodům a o vítězi nebylo ani na okamžik pochyb. Basketbalisté USK měli drtivou převahu v doskakování. V útoku doskočili plných 21 míčů oproti 5 doskokům Houserů, dařilo se zejména Landovi, který sice za 11,5 minuty svého pobytu na palubovce nezaznamenal ani jediný bod, ale doskočil 11 míčů (6 v útoku)!

Body: Novotný 17, Bosák 12, Vrchota 9, Rerko 8, Tóth Ladislav 7, Krátký 6, Vukotič 6, Přibyl 6, Pastýřík 5, Landa 0 bodů a 11 doskoků - Vrubl 14, Machač, Dimavičius a Little 11, Hilšer 5, Nachtigall 3, Slezák 2, Hudeček 2, Janda 1
Střelba za 3 b.: 20/4:13/0
Střelba za 2 b.: 53/25:42/17
Trestné hody: 27/14:46/26
Doskoky: 57:28
Osobní chyby: 31:25
5 chyb: 26. Little, 39. Vrubl
Rozhodčí: Galajda a Karásek
Diváků: 150
Nejlepší hráč: Pavel Novotný

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Štěpánek o potížích svazu: Bolestný pohled. Doufám, že se český tenis očistí

19. dubna 2024

Premium Během dlouholeté kariéry v daviscupovém týmu měl k prezidentovi Českého tenisového svazu Ivu...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

S Benákem i Galvasem. Česká hokejová osmnáctka vyráží na mistrovství světa

19. dubna 2024  19:37

Trenér David Čermák zveřejnil českou nominaci na mistrovství světa hokejistů do 18 let, které se...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...