Radovan Kouřil (vlevo) z Opavy proti Mladenu Primoracovi z USK Praha.

Radovan Kouřil (vlevo) z Opavy proti Mladenu Primoracovi z USK Praha. | foto: BK Opava / Ondřej Ludvík

Opavští basketbalisté zkusí zlomit prokletí Folimanky

  • 1
O jedenáct bodů méně nastříleli v této sezoně basketbalisté Opavy ve vzájemných duelech s USK Praha. A to při vyrovnané bilanci 2:2 rozhodlo o tom, že Pražané začnou čtvrtfinále nejvyšší domácí soutěže ve své hale. V ní by hráli i sedmé rozhodující utkání.

Souboj začne v úterý a ve středu v 18.00 v pražské hale na Folimance. V Opavě se týmy střetnou o týden později. „Hrajeme na čtyři vítězné zápasy, což je jiný model než dosud. Také dvě utkání hned po sobě málokdo v této sezoně hrál. Všechny ty aspekty se do série promítnou,“ řekl opavský trenér Petr Czudek.

Dodal, že USK si doma hodně věří. „Na Folimance se každému hraje špatně, ale pevně věřím, že není neřešitelné tam vyhrát.“

V to doufá i opavský křídelník Filip Zbránek. „V předešlých zápasech jsme v Praze dlouho vedli - a pak prohráli, ale věřím, že nyní prokletí Folimanky zlomíme,“ uvedl Zbránek.

Co musejí Opavští změnit, aby to dokázali? „Hrát chytřeji a koncentrovaněji než ty předešlé dva zápasy,“ odpověděl Petr Czudek. Dodal, že se navíc nesmějí nechat rozhodit určitými vlivy, ale konkrétní nebyl. „K tomu nesmíme nechat soupeře dávat snadné koše a musíme snížit počet faulů, protože Pražané proti nám házeli velké množství trestných hodů, což je pro ně při jejich úspěšnosti dárek.“

Oba celky už zažily pořádně vypjaté vzájemné souboje, a to v letech 2000 a 2001. Tehdy šlo o finále a pokaždé uspěli Pražané. V roce 2013 se oba týmy utkaly v předkole play-off a také tenkrát vyhrál USK.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž