Andrea Bargnani

Andrea Bargnani | foto: AP

Olympiakos krouží kolem obrů. Jeho nabídka mířila i za Bargnanim

  • 6
Našlapaná euroligová skupina F nedává spát mnohému manažerovi basketbalového velkoklubu. A tak se novým spoluhráčem Tomáše Satoranského v Barceloně stal americký pivot Joey Dorsey. Ale králem přestupového trhu je nyní Olympiakos. Alespoň co se slov týče.

Klub z řeckého Pirea touží navázat na euroligové tituly z let 2012 a 2013 či alespoň loňské finále. Jenže před druhou polovinou zápasů v osmifinálové skupině mu uniká i postup do play-off.

A navíc postrádá a ještě minimálně pár dnů postrádat bude svého amerického střelce s belgickým pasem Matta Lojeského.

Ale své fanoušky hodlá potěšit.

Největším jménem v jeho hledáčku je Andrea Bargnani. Muž, který letos slaví deset let od okamžiku, kdy si ho Toronto vybralo jako jedničku draftu NBA. A také muž, který toto výročí nutně nemusí oslavit jako hráč zámořské soutěže.

Italský dlouhán s hodně přesnou rukou a malou ochotou vrhat se do podkošových soubojů skončil 20. února v Brooklynu a od té doby hledá nový směr. Může jím být nejbohatší z italských klubů Milán, jeho majitel Giorgio Armani naznačil, že by po sezoně mohla nabídka Bargnaniho směrem zamířit.

To Olympiakos byl konkrétnější, poslal návrh smlouvy s částkou 130 000 eur měsíčně. Zdá se však, že Bargnani ho s díky odmítl.

Kdo přichází v úvahu dál? Jason Maxiell.

Další pivotman s desetiletou kariérou v NBA po minulé sezoně nenašel v Americe uplatnění a stěhoval se do čínského Tchien-ťin Žung-kang. Tamní profilize CBA nyní končí sezona a mnozí hráči, především ti američtí, hledají nové uplatnění. Jako každý rok touto dobou.

Tahle volba dává smysl, Maxiell má sice „jen“ 201 centimetrů, ale v soubojích byly jeho kilogramy vždycky znát. Na rozdíl od Bargnaniho by euroligovým soupeřům cestu ke koši jistě znesnadnil.

Jason Maxiell (v popředí) v dresu Detroitu

Hakim Warrick (vlevo) v dresu Phoenixu

A na veřejnost vyplavala ještě podkošová varianta tři. Frank Elegar, reprezentant Amerických Panenských ostrovů. Na rozdíl od předchozích dvou hráčů nemá s NBA přímé zkušenosti a Euroligu si zahrál pouze v minulé sezoně - za Milán.

Jméno tohoto devětadvacetiletého pivota vyniklo především v předchozím ročníku VTB ligy. Jeho Kalev/Cramo sice skoro všechno prohrál, avšak samotný Elegar, 208 centimetrů a 109 kilo živé váhy, se stal nejlepším doskakovačem soutěže. Nyní je členem TED Ankara, kde v turecké lize sbírá 8,3 bodu a 7,8 doskoku.

Prozatím však vedení řeckého klubu sáhlo po řešení číslo čtyři a ve středu informovalo o příchodu 206 centimetrů vysokého Hakima Warricka. Třiatřicetiletý americký hráč na pozici menšího podkošového hráče má za sebou „pouze“ osm ročníků NBA, po nedávném působení v Číně, Turecku a nejnověji v australském Melbourne United se nechal zlákat řeckým gigantem.

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž