Lukáš Palyza (vpravo) z Olomoucka střílí přes Pavla Pumprlu z Nymburka.

Lukáš Palyza (vpravo) z Olomoucka střílí přes Pavla Pumprlu z Nymburka. | foto: Radek Váňa / BK Olomoucko

Olomoucko sází na české basketbalisty v čele s Palyzou

  • 0
Od začátku týdne už jsou basketbalisté Olomoucka zase v tréninku. A bez zahraničních tahounů. Nejspíš budou v týmu scházet i v průběhu příští sezony.

„Prioritně chceme české basketbalisty. Ale těch na trhu s odpovídající výkonností zase až tak moc není. Pokud se budou nabízet basketbalisté, kteří nebudou odpovídat našim představám, podíváme se i za hranice,“ plánuje sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek, podle něhož by šlo o Evropany.

Tradiční ligový klub, který v poslední dohrané sezoně získal bronz, počítá s velkým prostorem pro své odchovance a další mladé basketbalisty. Šanci na výkonnostní růst dostanou pivoti Dominik Štěpán, Lukáš Sychra a Viktor Vašát nebo Erik Klepač na křídle. Na stejném postu by se měl do pozice klíčového hráče dostávat František Váňa.

To vše pod dozorem několika zkušených basketbalistů.

„Nějaká zkušenost by na hřišti být měla. I kvůli tomu, aby se mladíci měli od koho učit,“ míní reprezentant a kapitán BK Olomoucko Lukáš Palyza s tím, že podobnou cestou půjde více klubů. „Každý to bude řešit podle svých možností. Z mého pohledu je česká cesta dobrá. Možná že nějaký cizinec v sestavě bude. Ale větší počet zahraničních hráčů v lize zřejmě ve většině klubů nebude.“

Hanácký výběr momentálně jedná také o posílení kádru. Zatím ale ani v jednom případě nedošlo k podpisu smlouvy. „Někdy si hráč vybírá z více nabídek, jindy se čeká na rozhodnutí současného klubu. Vše má svůj vývoj,“ říká Pekárek.

Sportovní manažer chce složit konkurenceschopnou sestavu, přestože se v příští sezoně zřejmě nebude sestupovat.

S tím souhlasí také lídr Olomoucka Palyza. „Tady se vždy stavěl tým na play off a to jiné nebude. Rozhodně nebudeme hrát žádnou údržbu. Kdybych něco takového viděl, asi bych byl vzteklý. Ale v našem týmu takové problémy nemáme,“ tvrdí kapitán, podle něhož nebude mít sestava ani problémy s motivací. „Budeme reprezentovat město i celý region. Všechny partnery. Navíc jsme soutěživí a chceme vyhrávat.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž