Lukáš Palyza z Olomoucka se soustředí na trestný hod.

Lukáš Palyza z Olomoucka se soustředí na trestný hod. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Budeme se rvát, slibují před sezonou basketbalisté Olomoucka

  • 0
Do třetí sezony mezi elitou vstoupí basketbalisté BK Olomoucko v pozici obhájců bronzových medailí. V nové sestavě nechybí dva strůjci posledního úspěchu - kapitán a reprezentant Lukáš Palyza a nejužitečnější hráč ligy Javonte Douglas. I díky udržení amerického tahouna, který odolal nabídkám z jiných soutěží, může klub snít o další povedené sezoně.

„Budeme se rvát, do každého zápasu půjdeme s touhou uspět. A udělat radost našim fanouškům. Ale odhadovat výsledek sezony je věštěním z křišťálové koule,“ míní kouč BK Olomoucko Predrag Benáček, týmu ovšem věří. „Myslím si, že se podařilo složit sestavu, která bude hrát týmově. To je nesmírně důležité. Takový má větší šanci uspět než soubor individualit, které jsou sice šikovné, ale hrají samy na sebe.“

V rámci basketbalové přestávky došlo na Hané k obměně kádru, což se týkalo především zahraničních hráčů. Odešli Jan Močnik, Jure Pelko, T. J. Dunans a Josip Mikulič. Do kabiny naopak přišel Malik Morgan, Igor Josipovič, z českých basketbalistů pak Radovan Kouřil, Viktor Vašát a Dominik Štěpán.

„Máme o jednoho cizince méně. Podařilo se nám získat dva talentované mladíky. Celkově se dá říci, že se podařilo získat kvalitní hráče s herními dovednostmi i basketbalovou inteligencí. Navíc jde o dobré kluky do kabiny. Týmová chemie by měla být opět dobrá,“ věří Benáček.

V průběhu přípravy basketbalisté narazili na české i zahraniční soupeře. Devět zápasů vyhráli, pouze ve dvou případech odešli poraženi. Příležitost dostali všichni hráči. 

„Ukázali se v dobrém světle. O výsledky příliš nešlo. Chtěli jsme, aby tým měl možnost zapracovat na souhře,“ přiblížil přípravu kouč. „Bohužel se nám nevyhnuly zdravotní potíže. Prakticky v každém utkání někdo chyběl. Ale třeba jsme si to vybrali teď a v průběhu sezony takové problémy nebudou,“ doufá Benáček.

Do soutěže vstoupí Olomoucko domácím zápasem proti Královským sokolům z Hradce Králové v sobotu od 18 hodin.

„Vstupujeme do třetí sezony v Kooperativa NBL. Zopakovat medailové umístnění nikdy není snadné. Liga je hodně vyrovnaná a na stupně vítězů myslí celá řada klubů. Chceme pochopitelně vyhrávat a pohybovat se v tabulce co nejvýše. Tomu odpovídalo naše úsilí během ligové přestávky. Podařilo se nám udržet nejlepšího hráče ligy, získali jsme špičkového rozehrávače a kvalitního podkošového basketbalistu. Věřím, že i díky tomu budeme konkurenceschopní a nabídneme divákům atraktivní podívanou,“ přeje si předseda klubu Dušan Tomajko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž