Miroslav Jansta.

Miroslav Jansta. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nymburský šéf Jansta se stal novým předsedou basketbalové federace

  • 14
Předsedou České basketbalové federace byl na mimořádné valné hromadě v Praze zvolen Miroslav Jansta. Šéf nymburského klubu neměl žádného protikandidáta. Svazovým místopředsedou se stal Jiří Zídek mladší, první český hráč v NBA a současný asistent generálního manažera v Basketballu Nymburk.

Oba uchazeči získali hlasy valné většiny delegátů. Proti Janstovi hlasovali čtyři z 169 hlasujících, Zídka nepodpořil pouze jediný delegát.

Jansta nahradil dosavadního předsedu Zdeňka Zajíčka, který o funkci ve vedení ČBF neusiloval. Zídek vystřídá Jiřího Hamzu, manažera ženského basketbalového klubu Gambrinus Brno.

 Dalšími členy Výboru České basketbalové federace (ČBF) se stali Ivan Zach, Zdeněk Bříza, Ladislav Jirsa, Jan Ulrych a Petr Vrážel, tedy muži, které v otevřeném dopise ze 6. června 2009 podpořil Jansta. 

 Nový Výbor ČBF byl zvolen na čtyřleté funkční období do roku 2013, bude se tak podílet na přípravách mistrovství světa žen, které v září 2010 pořádají Brno a Ostrava.

"Zajištění mistrovství je náš prvořadý úkol. Od podzimu musíme mít jasno, kolik na něj máme prostředků a všechno, co s tím souvisí. Jako vůbec klíčový bod vidím to, aby se zlepšila komunikace v českém basketu obecně. Ať jde o tok informací z federace, nebo na úrovni oddíl-kraj-výbor. To se minulému vedení moc nepovedlo a chtěl bych to zlepšit," řekl Jansta krátce po zvolení pro ČTK.

"Rád bych, aby se basket v hierarchii sportů v České republice přiřadil ke třem nejpopulárnějším sportům - ke všelidovému fotbalu a národnímu sportu hokeji. Tak, abychom zaujali co nejširší diváckou obec a hráčskou základnu. K tomu budou směřovat všechny moje kroky," pokračoval ve vyjmenovávání svých priorit Jansta.

Miroslav Jansta je pražský advokát a zároveň majitel a prezident basketbalového Nymburka, kde působí od roku 1995. Klub dovedl v roce 2000 do české nejvyšší soutěže a v letech 2003 až 2009 k šesti mistrovským titulům za sebou. Ve Výboru ČBF už Jansta působil mezi lety 2002 a 2006.

Jiří Zídek mladší v současnosti působí jako asistent generálního manažera a tiskový mluvčí v Nymburku. Odchovanec pražské Sparty vyhrál s týmem UCLA americkou univerzitní soutěž NCAA a v letech 1995 až 1998 působil jako první Čech v NBA. V roce 1999 zvítězil v barvách litevského Žalgirisu Kaunas v Eurolize.

"Jako to byl pracovitý hráč, tak přistupuje i k současným povinnostem. Navíc je charakterově jeden z nejlepších lidí, jaké jsem v basketu potkal. A hlavně nikdo z českého basketu nemá tak skvělé jméno v zahraničí, což Jirku předurčuje i k průniku do evropských struktur," komentoval volbu svého místopředsedy Jansta.

Mimořádná valná hromada ČBF se uskutečnila proto, že předchozí svazové vedení v polovině května rezignovalo na své funkce. Stalo se tak poté, co na dubnové valné hromadě předložil Výbor návrh na prodloužení svého mandátu z května 2010 až do světového šampionátu žen v září 2010. Delegáti však tuto myšlenku odmítli.

Kromě bývalého předsedy Zajíčka už na funkci nekandidoval ani ex-místopředseda Hamza. "Ve vrcholném basketu kromě fungování v Brně končím. Zažil jsem v basketu krásných 16 let, ale poslední tři pro mě byly utrpením," řekl Hamza ve svém projevu. S novým vedením svazu by chtěl spolupracovat při organizování světového šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž