Petr Šafarčík (vpravo) z Nymburka chystá útok kolem Adama Gogy ze Svitav.

Petr Šafarčík (vpravo) z Nymburka chystá útok kolem Adama Gogy ze Svitav. | foto: David Šváb / ERA Nymburk

Nesmíme podlehnout nymburskému začátku, varuje trenér Pardubic

  • 0
Možná před sezonou musel osekat rozpočet, ale v českých basketbalových poměrech to je pořád kolos. Do pardubické haly Dašická se valí Nymburk, mnohonásobný šampion, jehož páteř tvoří tahouni reprezentace a který stále disponuje i zajímavými jmény ze zahraničí.

„Všechny aspekty hry, které tento tým charakterizovaly v minulých sezonách, si Nymburk drží i nadále. Je to dané trenérem Amielem,“ poznamenává asistent trenéra pardubické Beksy Adam Konvalinka.

Vojtěch Hruban, Martin Kříž, Petr Šafarčík, ale i 38letý veterán Petr Benda - ti všichni dál figurují na nymburské soupisce. 

Z cizinců v úvodních dvou kolech zaujali hlavně Američané Omar Prewitt a Jerrick Harding. Stejně jako Hruban (jenž minule Nymburk dovedl k těsnému vítězství 98:95 v Prostějově nad Olomouckem 31 body), Kříž a také Šafarčík mají zatím dvouciferný bodový průměr.

Basketbalisté Pardubic budou ve středu od 18.45 na Dašické brzdit největšího ligového favorita - Nymburk.

„Soupeře zdobí hlavně nátlaková obrana a rychlý přechod do útoku, kdy se snaží co nejrychleji skórovat,“ konstatuje trenér Konvalinka. 

„Pro nás bude důležitý už samotný vstup do utkání, protože Nymburk má začátky velmi agresivní. Nesmíme tomu podlehnout, naopak je potřeba hrát sebevědomě, s velkou energií, i trošku chytře,“ dodává.

Pardubičtí jdou do střetnutí s hegemonem se dvěma porážkami v zádech. Před týdnem na Dašické s ústeckou Slunetou sice vyhráli první tři čtvrtiny, ovšem duel v závěru zpackali a padli 76:79. O víkendu pak nestačili ve Svitavách na tamější Tury (79:88), takže dohromady s jednoznačnou výhrou v Praze na USK v prvním kole (99:69) mají nyní bilanci 1-2. Nymburk je stoprocentní (2-0), před Olomouckem si až nečekaně snadno poradil s domácími Svitavami (107:84).

„Motivace je jasná. Čeká nás zápas s nejlepším možným soupeřem v Česku, tudíž chceme zahrát dobře a odrazit se k lepším výkonům,“ prohlašuje Konvalinka.

Východočeši se v utkání patrně budou muset obejít bez dvojice zraněných hráčů Prokop Slanina - Michal Svoboda; jejich start je nejistý. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž