Nymburský Retin Obasohan najíždí do koše během čtvrtfinále Ligy mistrů proti...

Nymburský Retin Obasohan najíždí do koše během čtvrtfinále Ligy mistrů proti turecké Karsiyace. | foto: ČTK

Nymburk čeká v Lize mistrů PAOK či Galatasaray. Opava vyhlíží soupeře

  • 1
Nymburští basketbalisté se v Lize mistrů utkají v základní skupině E s řeckým celkem PAOK Soluň, tureckým zástucem Galatasaray Istanbul a týmem Igokea Aleksandrovac z Bosny a Hercegoviny. Opava se v semifinále kvalifikace střetne s vítězem duelu mezi Levski Sofia a ukrajinským týmem AEK Prometej. Rozhodl o tom los v sídle Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) ve švýcarském Miesu.

Nymburk, který v posledních dvou ročnících hrál Final Eight a shodně vypadl ve čtvrtfinále, byl nasazen do prvního koše. Bylo tak jasné, že se vyhne obhájcům titulu z Burgosu, Tenerife, AEK Atény, Nižnímu Novgorodu, Štrasburku, Holonu i Hapoelu Jeruzalém, který nově vede dosavadní kouč českých šampionů Oren Amiel.

„Pocit ze skupiny mám kladný. Jsou to týmy, se kterými jsme dlouho nehráli, nebo ještě vůbec. Na los si nemůžeme stěžovat. Jsou tam samozřejmě i lehčí skupiny, ale kvalita Champions League jde tak nahoru, že většina skupin je hodně vyrovnaných,“ uvedl v tiskové zprávě klubu kapitán Nymburka Vojtěch Hruban.

České mistry (zřejmě) čeká bouřlivé prostředí

Galatasaray má na kontě 16 mistrovských titulů, ale poslední získal v roce 2013 a v minulé sezoně skončil v domácí soutěži na 14. místě. V Lize mistrů nepostoupil klub s velkou fanouškovskou základnou ze základní skupiny. Skončil s jedinou výhrou poslední v základní skupině s Tenerife, Sassari a Aarhusem.

„Na Galatasaray určitě bude dobrá atmosféra, jestli tou dobou už budou moci být fanoušci v hale. To by mohlo být hodně bouřlivé. Podobně to bude i na PAOKu a ani Igokea nebude s fanoušky zaostávat, takže jedna z věcí, na kterou se v této skupině můžeme těšit, je atmosféra v halách,“ řekl Hruban.

S Galatasarayem se Nymburk utkal v únoru 2011 v osmifinále Evropského poháru ULEB a s Igokeou o měsíc dříve v Jadranské lize. Se Soluní se utkají premiérově. PAOK skončil v řecké lize pátý a v Lize mistrů v loňském pátém ročníku poprvé chyběl.

Igokea Aleksandrovac je účastníkem Adriatické ligy, ve které v uplynulé sezoně skončila na čtvrtém místě a v semifinále vypadla s pozdějším šampionem Crvenou zvezdou Bělehrad. V minulém ročníku Ligy mistrů postoupila ze základní skupiny na úkor Hapoelu Jeruzalém a v osmifinálové skupině skončila třetí za pozdějším vítězem Burgosem.

Halu Igokey v Laktaši si vyzkoušel Nymburk v březnu, kdy jej v ní kvůli opatřením v Německu hostil v osmifinálové skupině německý Bamberg. „Na halu máme dobré vzpomínky, protože jsme tam Bamberg porazili. Jinak to ale pro nás nebude nějaká velká výhoda. Je fajn, že víme, do čeho půjdeme, jak to tam vypadá, jaký je tam hotel, ale v samotném zápase se to asi nijak neprojeví,“ dodal Hruban, který se na konci června podrobil operaci Achillovy šlachy a čeká jej dvouměsíční pauza.

V září se rozhodne o osudu Opavy

Opava byla nalosována do kvalifikačního turnaje číslo 4 a v semifinále by mělo dojít na trenérský duel kolegů z české reprezentace Petra Czudka s Ginzburgem. „Už jsme se o tom s Nenem (Ginzburgem) bavili. Vyprávěl mi, že Prometej je dva roky starý klub, který má obrovské ambice. On do něj vstoupil v průběhu sezony, panuje v něm euforie a je to finančně silný klub, který chce prorazit v Evropě. Prometej hraje předtím s Levski Sofia, je favoritem a sami jsme si říkali, že asi narazíme na sebe,“ uvedl pro ČTK opavský kouč Czudek, který je v národním celku Ginzburgovým asistentem.

Jeho tým se v případě semifinálového úspěchu utká s vítězem souboje mezi francouzským Le Mans a lepším ze čtvrtfinálového souboje mezi izraelským Eilatem a ruským Permem. Pokud by jeho svěřenci v kvalifikaci uspěli a zopakovali účast v elitní klubové soutěži FIBA z ročníku 2018/19, v základní skupině A by narazili na španělské Tenerife, italské Sassari a německý Ludwigsburg.

„Rádi bychom do základní skupiny Ligy mistrů postoupili, pokud by se to ale nepodařilo, chtěli bychom pokračovat ve FIBA Cupu. Ten je sice finančně náročnější než Liga mistrů, ale nedá se nic dělat. Jasně se ukazuje, že pokud hráči nebudou mít srovnání s Evropou, tak se český basketbal jen těžko někam posune,“ uvedl Czudek.

Kvalifikace se bude hrát od 13. do 17. září, základní část začne 4. října. Stejně jako v minulé sezoně poznamenané pandemií koronaviru Liga mistrů zůstane u formátu osmi čtyřčlenných skupin oproti předešlým čtyřem osmičlenným.

Místo prvních dvou celků ale nově postoupí do osmifinálových skupin jen vítězové a týmy z druhých a třetích míst budou hrát o postup v sériích na dva vítězné zápasy. Z osmifinálových skupin postoupí první dva týmy do čtvrtfinále, které se bude hrát také na dva vítězné zápasy.

Soutěž vyvrcholí ve Final Four na jednom místě, kde se už bude hrát semifinále, finále i o 3. místo na jedno utkání. V minulé i předminulé sezoně se konal turnaj Final Eight. 

Složení základních skupin Ligy mistrů

- ročník 2021/22

Skupina A: Tenerife (Španělsko), Sassari (Itálie), Ludwigsburg (Německo), vítěz kvalifikace číslo 4.

Skupina B: Hapoel Jeruzalém (Izrael), Karsiyaka (Turecko), Manresa (Španělsko), Ostrów Wielkopolski (Polsko).

Skupina C: Nižnij Novgorod (Rusko), Dijon (Francie), Málaga (Španělsko), Lavrio (Řecko).

Skupina D: AEK Atény (Řecko), Szombathely (Maďarsko), VEF Riga (Lotyšsko), vítěz kvalifikace číslo 2.

Skupina E: Nymburk, PAOK Soluň (Řecko), Galatasaray Istanbul (Turecko), Igokea Aleksandrovac (Bosna a Hercegovina).

Skupina F: Štrasburk (Francie), Ostende (Belgie), Tofas Bursa (Turecko), vítěz kvalifikace číslo 3.

Skupina G: Hapoel Holon (Izrael), Brindisi (Itálie), Darüssafaka (Turecko), vítěz kvalifikace číslo 1.

Skupina H: Burgos (Španělsko), Besiktas Istanbul (Turecko), Rytas Vilnius (Litva), Oldenburg (Německo).

Kvalifikace Ligy mistrů

Turnaj číslo 1
Čtvrtfinále:
Vilpas (Finsko) - Kluž (Rumunsko), Split (Chorvatsko) - Larnaka (Kypr).

Semifinále: vítěz Vilpas/Kluž - Peristeri (Řecko), vítěz Split/Larnaka - Fribourg (Švýcarsko).

Turnaj číslo 2
Čtvrtfinále:
Treviso (Itálie) - Londýn (Velká Británie), Leiden (Nizozemsko) - Mons-Hainaut (Belgie) .

Semifinále: vítěz Treviso/Londýn - Bakken Bears Aarhus (Dánsko), vítěz Leiden/Mons-Hainaut - Minsk (Bělorusko).

Turnaj číslo 3
Čtvrtfinále:
Utena (Litva) - Kapfenberg (Rakousko), Kalev/Cramo Talinn (Estonsko) - Sporting Lisabon (Portugalsko).

Semifinále: vítěz Utena/Kapfenberg - Bamberg (Německo), vítěz Kalev/Cramo Talinn/Sporting Lisabon - Mornar Bar (Černá Hora).

Turnaj číslo 4
Čtvrtfinále:
Eilat (Izrael) - Perm (Rusko), AEK Prometej (Ukrajina) - Levski Sofia (Bulharsko).

Semifinále: vítěz Eilat/Perm - Le Mans (Francie), vítěz AEK Prometej/Levski Sofia - Opava.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž