Fanoušci Nymburka přihlížejí střele svého A. J. Abramse proti Groningenu.

Fanoušci Nymburka přihlížejí střele svého A. J. Abramse proti Groningenu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Nymburk v prvním duelu o Euroligu uspěl, domů poslal belgického mistra

  • 6
Cantú (Od zpravodaje MF DNES) - Nymburští basketbalisté jsou dva kroky od prestižní Euroligy. V prvním ze tří kol kvalifikace porazili belgického šampiona z Ostende 83:65. Ve čtvrtek se v semifinále utkají s domácím týmem Cantú, který zdolal bulharský Academic Sofia 87:79.

V základní sestavě Nymburka zůstal jediný Petr Benda, jinak se oproti minulé sezoně kompletně obměnila. Byli v ní Abrams, Taylor, Palyza a Nečas. A začali báječně. První koš trefil mrštný Taylor, první trojku zapsal odvážný Palyza, za chvilku z toho byl náskok 10:2.

Jenže Belgičané se brzy dotáhli a jednou se dokonce dostali na pár vteřin do vedení. Izraelští trenéři Nymburka se hlasitě zapojovali do hry, každou chvíli volali směrem k palubovce pokyny. Aby ne, když mají tým plný nováčků, z nichž většina okoušela poprvé v kariéře evropskou bitvu na tak vysoké úrovni.

Kouč Ginzburg brzy prostřídal celou základní formaci, kromě Pomikálka se v první půli dostali do boje všichni hráči. Za stavu 28:26 si Ginzburg vybral první time a hned se to promítlo do dalšího navýšení náskoku.

Hruban napravil Houškovo zaváhání a po průniku skóroval s faulem, Palyza zavěsil šťastnou trojku po odrazu balonu o desku.

Za stavu 44:41 měl Nymburk výhodu posledního útoku první půle, mohl hrát až do vypršení času, jenže Taylor ztratil míč a Ostende snížilo na jednobodový rozdíl, s nímž družstva odešla do kabin.

Hned po přestávce si oba nymburští Američané Taylor s Abramsem udělali čtvrté osobní chyby, takže si sedli na střídačku a českému mistrovi rázem chyběli ve hře dva nejlepší střelci z první půle.

Cesta do Euroligy

V kvalifikačním turnaji startuje v italském Cantú osm týmů, Kromě Nymburka přicestovaly ještě celky z belgického Ostende, ruské Kazaně, německého Ulmu, bulharské Sofie, ukrajinského Doněcku a francouzského Le Mans.

Do Euroligy postoupí pouze vítěz, hraje se vyřazovacím způsobem na jedno vítězství. Neúspěšní si zahrají Eurocup. V semifinále Nymburk ve čtvrtek narazí na domácí tým  Cantú. Finále je na programu v pátek.

Výborně je ale nahradil Pavkovič, jemuž se povedlo pobavit diváky nádherným sólem.

Důležité byly i dva trojkové zásahy pivota Houšky. Benda zase nutil soupeře k faulům a proměnil čtyři trestné hody v řadě, Nymburk rázem vedl o osm.

Taylor se pak na začátku poslední čtvrtiny vrátil na palubovku, a když chybělo do konce zápasu sedm a půl minuty, trefil na hraně časového limitu těžkou trojku: 74:62. Tohle už Nymburk nemohl pustit.

Když navíc proměnil Houška i svůj třetí trojkový pokus v utkání, sedl si belgický kouč vůbec poprvé na lavičku.

Čtyřicet vteřin před koncem už si trenéři Nymburka plácali s lavičkou a když byl definitivně potvrzen postup do semifinále, zatančil si celý realizační tým na palubovce vítězné kolečko.

Kvalifikace o Euroligu mužů - první kolo

ČEZ Nymburk - Telenet Ostende 83:65 (22:22, 44:43, 68:62)
Nejvíce bodů:
Abrams 15, Benda 14, Taylor 13, Pavkovič 10, P. Houška 9, Hruban 8, Palyza 6, Tapoutos a Naymick po 4, Pomikálek, Nečas a Sokolovský 0 - Lojeski 16, Katnič a Wright po 14, Stojič 7. Rozhodčí: Arteaga (Šp.), Dozai (Chorv.), Gkontas (Řec.). Fauly: 30:21. Pět chyb: 35. Abrams, 37. Taylor (oba Nymburk). Trestné hody: 17/11 - 27/22. Trojky: 12:3.

Cantú - Academic Sofia 87:79 (26:25, 48:47, 64:60)
Nejvíce bodů:
Tyus-Cecchini 18, Markoišvili 15, Smith 13, Aradori a Cusin oba 12 - Heath 21, Watkins 18, Avramov 14.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž