Vojtěch Hruban (vpravo) z Nymburka zakončuje na koš Nancy, Bandja Sy natahoval...

Vojtěch Hruban (vpravo) z Nymburka zakončuje na koš Nancy, Bandja Sy natahoval své dlouhé ruce k bloku marně. | foto: ČTK

Kníratí Nymburští míří v Eurocupu za postupem, stačit může jedna výhra

  • 0
Minutu před koncem se Darius Washington odhodlal k drzému nájezdu, byl faulován, přesto skóroval. A neodpustil si divoké vítězné gesto. I on věděl, že už se ten zápas nedá ztratit. Basketbalisté Nymburka v pražské Tipsport areně zdolali Nancy 89:80, dorovnali soupeře v tabulce své skupiny Eurocupu a díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů (v Nancy prohráli o dva body) nad ním získali zásadní výhodu.

„K postupu do další fáze by nám měla stačit i jedna výhra,“ spočítal si Vojtěch Hruban, jeden z klíčových mužů zápasu. „Hodilo by se jich ale víc, protože čím výše ve skupině skončíme, tím lepší by měl být další los.“

Hruban byl ve středu jedním z hráčů českého mistra, na jehož tváři se vyjímal mužný knír. V rámci charitativního projektu Movember (na podporu prevence rakoviny prostaty) se přidali i Petr Benda, Pavel Houška, Jiří Welsch a Martin Kříž.

Kníry přinesly týmu štěstí.

Nymburk hned od začátku vedl a větší či menší náskok držel až na koncovku první čtvrtiny prakticky celý zápas.

„Soupeři chyběli dva důležití hráči, ale i tak ukázal, jak je silným protivníkem. My jsme dnes zrovna nezářili v obraně, ale když bylo potřeba, klíčové momenty jsme tam zvládli,“ pochvaloval si nymburský kouč Kestutis Kemzura.

Vytíženost nymburských basketbalistů proti Nancy

Tre Simmons - 30:24 minut

Jiří Welsch - 29:33

Vojtěch Hruban - 29:18

Darius Washington - 22:44

Luboš Bartoň - 20:25

Garrett Stutz - 20:24

Petr Benda - 19:13

Christian Burns - 16:32

Derek Raivio - 7:24

Pavel Houška - 3:26

Tomáš Pomikálek - 0:37

Trenéra určitě potěšilo, že mu mizí hráči z marodky, proto využil širší rotaci z lavičky, což dokladuje i přiložený box. Uzdravení některých opor odnesl Pavel Houška, jenž minutově paběrkoval, přestože před čtrnácti dny byl proti Seville hlavní hvězdou.

Poločas Nymburk vyhrál 49:40 a krátce po pauze vedl dokonce o dvanáct bodů. Nancy se však dokázalo do zápasu vrátit.

„Dařilo se jim z trojkové vzdálenosti a trestali nás z útočného doskoku. Tam byl asi náš největší problém,“ hodnotil Vojtěch Hruban, nasazený na bránění největší hvězdy soupeře.

Američan Darius Adams odehrál více než 36 minut, nastřílel 22 bodů a zapsal i sedm asistencí. Přesto se dá jeho pokrytí označit za úspěšné.

„Jeden z nejlepších hráčů, jaké jsem letos bránil,“ chválil atletického štírka Hruban. „Bránění rozehrávačů soupeře je mi tak nějak souzeno. I když nastřílel těch 22 bodů, tak myslím, že se to celkem povedlo.“

Zatímco ve VTB lize se Nymburku proti soupeřům z východu příliš nedaří, v Eurocupu válí. V posledních třech zápasech porazil Řím, Sevillu i Nancy, čili papírově tři nejsilnější rivaly ve skupině.

Francouzi se v závěru snažili dorovnat manko, ale blíže než na minus šest se nedotáhli. Na lavičce Nymburka se tak mohl radovat i Radoslav Rančík, poslední z marodů. „Už jsem se zapojil do tréninku a v pátek chci zkusit ligu proti Pardubicím,“ naznačil slovenský pivot, že už brzy bude také zpět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž