Šimon Puršl (vlevo) se na poslední chvíli objevil v nominaci českých basketbalistů na ME.

Šimon Puršl (vlevo) se na poslední chvíli objevil v nominaci českých basketbalistů na ME. | foto: FIBA

EuroBasket si nezahrají Vyoral a Pecháček, šanci dostal nováček Puršl

  • 0
V konečné nominaci českých basketbalistů pro mistrovství Evropy nefigurují Tomáš Vyoral a Adam Pecháček. Trenér Ronen Ginzburg naopak na poslední chvíli na soupisku dopsal pivota Šimona Puršla.

„Tomáš Vyoral si poranil kotník při poslední přípravě a není jasné, kdy by byl k dispozici, proto nechceme riskovat, že by nám jeden hráč chyběl. A co se týká Adama Pecháčka, tak jsme se rozhodli jet s jinou sestavou pivotů,“ řekl Ginzburg na pondělním setkání s novináři.

„Adam po zranění není stoprocentní, musel vynechat i trénink a já chci vzít jen zdravé hráče,“ dodal izraelský kouč.

Češi v úterý vyrazí do Kluže, kde v pátek vstoupí do šampionátu zápasem proti domácímu Rumunsku. V základní skupině je dále čekají Španělé, Maďaři, Černohorci a Chorvaté. Dál postoupí čtyři celky. Ginzburgovi svěřenci obhajují sedmé místo.

„Máme sedm hráčů, kteří nikdy nehráli na velkém turnaji, někteří jsou i v základní pětce. Pokud se povede postoupit, tak se v play-off může podobně jako před dvěma roky stát cokoli,“ naráží kouč na osmifinálovou výhru nad Chorvatskem.

Češi v přípravě odehráli devět oficiálních zápasů a připsali si dvě výhry nad Maďarskem a Finskem.

„Když vyloučíme první dva zápasy s Polskem a poslední s Lotyšskem, kdy jsme hráli bez Tomáše Satoranského, tak mě příprava potěšila. Zlepšovali jsme se zápas od zápasu a výsledky byly hodně těsné, takže jsme mohli mít výher i více. Hráli jsme proti hodně silným týmům. Poslední zápas mě sice nepotěšil, ale Lotyšsko podle mě má na medaili,“ zhodnotil Ginzburg přípravu.

Česká nominace na mužský EuroBasket

v závorce je uvedeno poslední klubové angažmá

Rozehrávači: Tomáš SATORANSKÝ (Washington Wizards/NBA), Jiří WELSCH(Nymburk), Jakub ŠIŘINA (Opava).

Křídla: Vojtěch HRUBAN, Martin KŘÍŽ (oba Nymburk), Tomáš KYZLINK (Bourg/Fr.), Jaromír BOHAČÍK (USK Praha), Lukáš PALYZA (Děčín).

Pivoti: Patrik AUDA (Manresa/Šp.), Kamil ŠVRDLÍK (Pardubice), Martin PETERKA (Nymburk), Šimon PURŠL (Zaragoza/Šp.).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž