Basketbalová trenérka Niele Iveyová

Basketbalová trenérka Niele Iveyová | foto: AP

Z unikátu se stal standard, ženskou trenérku už mají i v Memphisu

  • 6
V trenérských štábech klubů NBA působí už devět žen. Jako zatím poslední dostala v elitní basketbalové lize šanci Niele Iveyová, která byla jmenována jedním z asistentů v Memphis Grizzlies.

Jedenačtyřicetiletá Američanka hrála pět let WNBA za Indianu, Detroit a Phoenix, posledních dvanáct let se podílela na přípravě univerzitního celku Notre Dame.

Hlavním koučem Memphisu je od června Taylor Jenkins. Mezi své asistenty zařadil také dva Evropany - zkušeného Chorvata Nevena Spahiju a Ukrajince Vitalije Potapenka. Trenérskou šanci v NBA dostane někdejší euroligový rozehrávač Scoonie Penn.

Vůbec první asistentkou v NBA se stala Lisa Boyerová, v Clevelandu působila v sezoně 2001/02. Před pěti lety na ni navázala Becky Hammonová v San Antoniu, legendárnímu Greggu Popovichovi pomáhá dodnes a už se v NBA dokonce ucházela o několik volných postů hlavního trenéra.

Washington získal slovenskou reprezentantku Kristi Toliverovou. Pozici v Dallasu si udržela vnučka českých emigrantů Jenny Boucková i přesto, že ve funkci otěhotněla a nemohla cestovat na venkovní utkání.

Asistentky nyní mají také Cleveland (Lindsay Gottliebová), Boston (olympijská vítězka Kara Lawsonová), Sacramento (běloruská reprezentantka Lindsey Hardingová), Chicago (Karen Stacková Umlaufová) a LA Clippers (Američanka japonského původu Natalie Nakaseová).

Niele Iveyová (v modrých šatech) na lavičce Notre Dame coby asistentka Muffet McGrawové

Niele Iveyová coby první asistentka na univerzitě Notre Dame

Kelly Krauskopfová zastává v Indianě pozici asistentky generálního manažera, ve funkcionářské roli v Denveru během sezony NBA působí hrající legenda Sue Birdová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž