Porzingis zbohatne a Knicks mu loví nové parťáky od Madridu po Nymburk

  15:49
Slavná basketbalová značka New York Knicks chce ukončit své trápení. Do Madison Square Garden nedostala play-off NBA už tři roky, celkově si zahrála v bojích o titul jen čtyřikrát z posledních patnácti sezon. Jakou léčbu zvolil Phil Jackson? Na velké hvězdy teď dres Knicks nepůsobí. Součástí letošní divoké přestavby se stala sázka na talent z evropských palubovek.
EVROPSKÉ VLIVY. Carmela Anthonyho (modré rukávy a čelenka) na lavičce NY Knicks...

EVROPSKÉ VLIVY. Carmela Anthonyho (modré rukávy a čelenka) na lavičce NY Knicks obklopuje mnohem víc Evropanů - Litevec Mindaugas Kuzminskas, Francouz Joakim Noah či Španěl Guillermo „Willy“ Hernangómez. | foto: AP

Jednu polovinu nových tváří, jež mají uspokojit náročné newyorské publikum, tvoří zkušení ligoví veteráni.

Ke Carmelu Anthonymu angažovali Knicks rozehrávače Derricka Rose (nejužitečnější hráč soutěže v roce 2011) a francouzského reprezentanta Joakima Noaha (syna slavného tenisty Yannicka Noaha), oba přišli z Chicaga.

S nimi dorazil i další kdysi rychlonohý rozehrávač Brandon Jennings, vracející se po zranění achillovky, a solidní obranář a střelec Courtney Lee.

Nový kouč Jeff Hornacek a především celý New York se mezitím učí vyslovovat řadu dlouhých evropských jmen. Ale když to fanoušci zvládli u Kristapse Porzingise, není důvod jim nevěřit u dalších.

Loňská trefa s lotyšským zázrakem Porzingisem totiž vyloženě vybízí k následování. Na 221centimetrů vytáhlý jedenadvacetiletý hráč byl coby čtyřka loňského draftu NBA (nepřekvapivě) vypískán, publikum si však rychle získal a dokonce útočil na pozici nejlepšího nováčka minulé sezony.

Hráč skvělý do ofenzivy, který svou výšku uplatní i při blokování, se přes léto vzdal startu v reprezentaci a chystal se na ročník číslo dva. Přál si posílit nohy a kouč Hornacek se už nechyl slyšet, že s ním počítá na pozici číslo pět - přestože má protřelého klasického pivota v Noahovi a Porzingisovi svědčí hra čelem ke koši. Čtyři, nebo pět, to jsou jenom čísla. Kombinace přihrávek od Noaha a střelby od Porzingise by mohla fungovat.

Kristaps Porzingis (vpravo) z New Yorku přihrává v duelu s Washingtonem, brání ho Jason Smith.

Mladému Kristapsovi teď u nohou klečí nejen New York. Právě podepsal novou sponzorskou smlouvu, od Nike přechází k Adidasu. A za to dostane mezi třemi a šesti miliony dolarů ročně, kontrakt totiž obsahuje řadu bonusových položek.

Pro představu: lepší peníze od obuvníků nikdy neviděli ani Dirk Nowitzki, Pau Gasol nebo Tony Parker, žádný Evropan. Podobné smlouvy dnes mají Russell Westbrook, Blake Griffin a Paul George.

Že to není špatný nápad, naznačuje jiná bilance: dres se jménem Porzingis je čtvrtým nejprodávanějším v celé NBA. Před ním jsou jen Stephen Curry, Kobe Bryant a LeBron James...

V šatně teď Porzingise obklopuje řada známých tváří. Ne z NBA. Ze Španělska. Mezi akvizicemi Knicks se objevili Mindaugas Kuzminskas, Guillermo „Willy“ Hernangómez a Maurice Ndour.

Nejznámějším z nich je zřejmě Litevec Kuzminskas, který v sedmadvaceti patří k nejstarším nováčkům v soutěži a má za sebou slušnou kariéru v Evropě i v národním týmu.

Dlouholetý tahoun slavného Žalgirisu Kaunas a Unicaja Málaga a držitel dvou stříbrných medailí z posledních dvou mistrovství Evropy se americkému publiku ukázal v přípravném utkání proti Bostonu. Jakmile dostal větší minutáž, hned nastřílel 18 bodů včetně tří trojek, doskočil deset míčů a solidně bránil.

Vysloužil si pochvalu od trenéra Hornacka a ukázal, že zlí jazykové, kteří tvrdili, že zahodil dobrou kariéru v Evropě kvůli vysedávání na lavičce za Carmelem Anthonym, nemusí mít pravdu.

Mindaugas Kuzminskas z NY Knicks se raduje společně s novým spoluhráčem Carmelem Anthonym.

„Víme, že umí velmi dobře střílet. Je také atletický, i když se to na první pohled nezdá. Jakmile si zvykne na rychlost hry v NBA, může nám hodně pomoci,“ nechal se slyšet Hornacek.

Kometou pokoušející se rozšířit počet šikovných pivotů ze Španělska v NBA je Willy Hernangómez. Talentovaný dvaadvacetiletý mladík přichází z líhně Realu Madrid, ale dvě sezony strávil na hostování v Seville, takže se dobře zná nejen se svým staronovým spoluhráčem Porzingisem, ale i s Tomášem Satoranským.

Hernangómez se blýskl také v utkání proti Celtics, když za 24 minut zaznamenal po dvanácti bodech i doskocích a ukázal, že při absenci Joakima Noaha (v posledních dvou letech ho trápí velké zdravotní problémy) nebo Porzingise nebudou mít Knicks pod košem větší problém.

„Vůbec ničeho se nebál. První den tréninku šel hned do Carmela, bojoval s Joakimem a clonil Derricka, jakoby se nechumelilo. Prostě hraje bez respektu,“ řekl o něm Hornacek.

Hvězda týmu Carmelo Anthony se dokonce nebál přirovnání k bratrům Gasolovým. „Perfektně čte hru a vždycky ví, co udělá a co se stane. Není to tak, že by dostal míč a teprve se rozhodoval, co bude. Už to dávno ví a v tom mi hodně připomíná Marca i Paua,“ chválí Anthony.

Srovnání s bratry Gasolovými není od věci také z jiného důvodu: společně s Willym čerstvě dobývá NBA i jeho o rok mladší bratr Juancho Hernangómez, čerstvá posila Denveru Nuggets.

Senegalský pivot Maurice Daly Ndour (v bílém) z New Yorku zakončuje na koš Bostonu, brání ho Tyler Zeller.

A pokud tah s Willym Hernangómezem newyorskému celku nevyjde podle představ, v záloze má dalšího člena loňské sestavy Realu Madrid - čtyřiadvacetiletého senegalského čahouna Maurice Ndoura.

Tou největší perličkou pro fanoušky z Česka však může být vystoupení Chassona Randla, který ještě loni táhl 15 body na zápas Nymburk k dalšímu titulu v české lize. Nyní už dává v průměrných 15 minutách na utkání přes sedm bodů v dresu Knicks.

V jiném týmu by se pozice třetího rozehrávače zdála být nevábným úvazkem, jenže u Rose i Jenningse se dá těžko očekávat, že by vydrželi zdraví po celou sezonu.

Derrick Rose z NY Knicks míří k soudnímu přelíčení, v Los Angeles se projednává žaloba jeho expřítelkyně.

Navíc Rose čekají v průběhu sezony soudní přelíčení, žalován je za újmu při znásilnění a možná bude muset být namísto některých utkání u soudu v Los Angeles.

Randleovi však uškodil moment z pátečního tréninku, kdy si po kontaktu se spoluhráčem zlomil nadočnicový oblouk a čeká ho pauza na splasknutí otoku. Poté by snad měl pokračovat s ochrannou maskou.

„Myslím, že už dobře víme, co nám může dát, jsme s ním spokojeni. Škoda, že teď bude chvíli chybět, ale jeho šance dostat se do týmu by to nemělo ovlivnit,“ řekl o něm trenér Hornacek.

Anthonyho Bennetta z Brooklynu obklopili Lou Amundson (vlevo) a Chasson Randle (vpravo) z New Yorku.

Knicks poskládali zajímavý tým, se kterým si většina pozorovatelů zámořského basketbalu neví rady. Fanoušci vidí Knicks v play-off nejhůře na čtvrté pozici na Východě, ale někteří novináři pasují tým na úplný kolaps a umístění mimo vyřazovací boje.

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...