Collin Sexton (vlevo) z Alabamy najíždí ke koši Minnesoty kolem Reggieho...

Collin Sexton (vlevo) z Alabamy najíždí ke koši Minnesoty kolem Reggieho Lynche. Svůj tým málem dovedl k senzační výhře. | foto: AP

Tři hrdinové hráli přes 10 minut proti pěti, i tak málem otočili zápas

  • 4
Jeden slavný příběh svých sportovních hrdinů vetkli na University of Alabama rovnou do názvu oddílu. Crimson Tide si říkají na počest zablácených dresů při heroické výhře amerických fotbalistů v roce 1907. Možná ještě velkolepější kousky o víkendu předváděli jejich basketbalisté. Ve třech málem porazili celek University of Minnesota.

Za podivné sportovní představení mohla strkanice 13 minut před koncem zápasu s Minnesota Golden Gophers, ke které z lavičky vyrazili všichni náhradníci Alabamy.

Nepříliš uvážený krok (a opravdu se jednalo jen o jeden krok do hřiště) znamenal jejich svorný odchod do šaten po vyloučení. Hráčů Alabama Crimson Tide tím pádem zbylo jen pět.

Jenže hned poté rozhodčí ukázali pátou osobní chybu Dazonu Ingramovi. A byli jen čtyři.

Ve 30. minutě si kotník zranil John Petty. Zbyli pouze tři.

Snadná práce pro celek Minnesoty, když v tu chvíli vedli už o 14 bodů? Ne tak zhurta.

Trojka hrdinů se nevzdala. Náskok stahovala a krátila. Až na tříbodový odstup minutu a půl před koncem. Pak měla dokonce útok, při kterém mohla vyrovnat, ale nevyšlo to.

Zbývající sekundy sledovaného zápasu v brooklynském Barclays Center už Minnesota dotáhla k vítězství 89:84 a všichni členové týmu si jistě oddechli.

Už tak jsou nejspíš za blázny.

„Jako by se moji hráči báli střílet z dálky, když je nikdo nebránil,“ zlobil se trenér Richard Pitino (neplést s jeho otcem, legendárním koučem Rickem Pitinem, jenž NCAA dvakrát vyhrál a v NBA vedl Boston Celtics či New York Knicks).

„27 minut jsme hráli velmi dobře, 27 minut jsme byli velmi dobrým týmem,“ konstatoval pětatřicetiletý Pitino junior. Berme to hlavně jako kritiku za posledních 13 minut.

Sestřih závěru zápasu mezi Alabamou a Minnesotou:

Přesilovka všechny hráče Minnesoty uhranula. Zato trojce z Alabamy se uvolnila a hrála bez zábran.

A navíc měla jednu velkou výhodu. Jedním ze statečných byl totiž Collin Sexton, příští velká rozehrávačská hvězda NBA. Někdo tvrdí, že je to nový Chris Paul, jiní ho srovnávají s Kyriem Irvingem či Russellem Westbrookem. 

Tento supertalent se ukázal už na loňském mistrovství světa sedmnáctiletých, kdy tým USA dovedl ke zlatu a sám si odnesl trofej pro nejužitečnějšího hráče turnaje, pak zazářil na Nike Hoop Summit v Portlandu.

Teď se vlasatý mladík skautům připomenul znovu. Ve výjimečném utkání nakonec za 36 minut nastřílel 40 bodů, přidal šest doskoků a pět asistencí.

„Nevzdali jsme to, nikdo nic nevypustil,“ těšilo trenéra Averyho Johnsona, bývalého hráče a kouče NBA. „Tenhle zápas měl své světlé místo.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž