Basketbalisté North Caroliny zvedají nad hlavu trofej pro vítěze NCAA.

Basketbalisté North Caroliny zvedají nad hlavu trofej pro vítěze NCAA. | foto: Reuters

Čas pro Jordanovo štěstí, jeho nástupci napravili loňské zklamání

  • 8
Loni z toho byly slzy, ale letošní finále basketbalové NCAA Michaela Jordana potěšilo. Jeho milovaná North Carolina tentokrát nezklamala a boji o titul ze zámořské univerzitní soutěže porazila Gonzagu po závěrečném obratu 71:65.

Sedmdesátitisícový kotel v arizonském Glendale na předměstí Phoenixu se dočkal spíše urputného boje plného faulů než pohledné hry a krásných tref, ale koncovka stála za to čekání.

Její výsledek znamená, že strašák loňské finálové porážky North Caroliny s Villanovou po trojce v poslední sekundě definitivně odešel do dějin. Program slaví šestý titul, zatím naposledy uspěl tým kolem Wayna Ellingtona a Ty Lawsona v roce 2009. Více trofejí mají ve sbírce jen slavná UCLA (11) a Kentucky (8).

Ale zpět do pondělí 3. dubna 2017, kdy se ze svého třetího triumfu radoval trenér Roy Williams.

Nejprve se z těžké situace dostali hráči Gonzagy, na Final Four nastupující vůbec poprvé, když se jejich probuzený střelec Nigel Williams-Goss vzepjal k několika povedeným akcím a nepříznivě se vyvíjející duel otočil na 65:63.

Závěrečná dvouminutovka však zcela patřila hráčům North Caroliny, kteří se finálového klání zúčastnili rekordně podvacáté. Nastříleli posledních osm bodů utkání, o pět z nich se postaral Justin Jackson.

Ani tomuto silovému křídelníkovi, jenž má velkou šanci na úspěch v NBA, se zápas příliš nevydařil. Včetně koncovky Jackson proměnil jen šest ze svých 19 střel (trojky 0/9), ale v kritické chvíli své vůdcovské úkoly naplnil. Nakonec se dostal na 16 bodů.

Dalším z hrdinů vítězného celku je rozehrávač Joel Berry II., který závěr ročníku odehrál s pochroumaným kotníkem, ale přitom si jako jediný z účastníků finále udržel svůj vysoký standard. Stal se nejlepším střelcem s 22 body, k nim připojil šest asistencí. Basketbalový rek Berry byl vyhlášen nejlepším hráčem Final Four.

Sestřih z finále North Carolina - Gonzaga

První půle přitom patřila celku Gonzagy, dvakrát vedl až sedmibodovým rozdílem, nedařilo se zkušenému Williamsu-Gossovi ani obrovskému polskému pivotu Przemku Karnowskému. Útok však táhli Josh Perkins, který v první půli nastřílel všech svých 13 bodů, a výtečně disponovaný mladíček Zach Collins.

Po změně stran se North Carolina dotáhla a naopak se ujala mírného vedení. A pak do hry vstoupili rozhodčí. Skoro se nehrálo, podstatnou část změn ve skóre obstarávaly trestné hody.

Duel nenechal chladným ani LeBrona Jamese, tentokrát v roli nezávislého pozorovatele. „Lidi, na tohle se nedá dívat. Já bych chtěl vidět ty kluky, jak rozhodnou o vítězi,“ napsal na Twitter během utkání.

04.dubna 2017 v 05:11, příspěvek archivován: 04.dubna 2017 v 09:27

Man I can't watch this anymore man! I would like to see the kids decide who wins the game! I mean Bruh!! Smh

V závěru se však přece jen dočkal nejen on i miliony dalších diváků basketbalu. A pořádně napínavého.

Basketbalová NCAA mužů

Finále v Glendale

North Carolina - Gonzaga 71:65 (32:35)
Nejvíc bodů:
Berry 22, Justin Jackson 16, Hicks 13, Meeks 7, Pinson 6 - Williams-Goss 15, Perkins 13, Karnowski, Williams a Collins po 9, Matthews 6


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž