Dawn Staleyová na lavičce South Caroliny

Dawn Staleyová na lavičce South Caroliny | foto: AP

Stará éra skončila po sérii 111 vítězství. V té nové ženám vládne žena

  • 0
Byl to symbolický víkend pro americkou basketbalovou scénu. Něco starého v Dallasu končilo a něco nového začínalo. Už nepokračuje rekordní vítězná série v univerzitní NCAA - hráčky Connecticutu prohrály skoro po třech letech a bezprecedentních 111 výhrách za sebou.

Jejich trenér Geno Auriemma, dnes už bývalý kouč ženského výběru USA, byl nejzklamanějším mužem Final Four.

Nejšťastnější žena? S týmem South Caroliny slavila titul trenérka Dawn Staleyová, Auriemmova nástupkyně u reprezentace.

První velký příběh dallaského setkání čtyř nejlepších univerzitních celků v Americe se odehrál už v pátek.

Mississippi State si v semifinále zcela nečekaně poradilo s Connecticutem, obhájcem čtyř posledních titulů.

Když se tyhle dva týmy potkaly naposledy, skončilo to o 60 bodů.

Tentokrát bojoval papírový outsider víc, mnohem víc. V prodloužení uspěl 66:64. S klaksonem se trefila malá rozehrávačka Morgan Williamová, když zakončila přes skorojmenovkyni Gabby Williamsovou - o půl hlavy vyšší křídlo, jehož 21 semifinálových bodů bylo rázem zapomenuto.

Morgan Williamová a jejích 13 bodů a šest asistencí bude naopak připomínáno ještě dlouho. Stejně jako 19 bodů její spoluhráčky Victorie Viviansové.

Byl to přitom jeden z těch zápasů, kdy spravedlnost nebyla slepá. Krátce předtím sudí pískali hráčce Mississippi State kontroverzní nesportovní faul, superfavorit vyrovnal z trestných hodů, míč však vzápětí ztratil a místo útoku na výhru z toho byla střela Williamové a porážka.

Sedmnáct ztrát Connecticutu bylo potrestáno, ta poslední nejvíc.

Sestřih semifinále mezi Mississippi State a Connecticutem

Také ve druhém semifinále vyhrál tým, který dle předpokladů uspět neměl. South Carolina zdolala Stanford 62:53, jenže favorit během play-off přišel o dvě klíčové hráčky.

Hvězdou utkání byla Allisha Grayová s 18 body a osmi doskoky, A’ja Wilsonová se na postupu podílela 13 body, 19 doskoky, čtyřmi asistencemi a třemi bloky.

Nedělní finále pak patřilo South Carolině, která celek z Mississippi přehrála 67:55. Wilsonová se po 23 finálových bodech, 10 doskocích a čtyřech blocích stala nejlepší hráčkou turnaje. Grayová ji doplnila 18 body a 10 doskoky.

Semifinálová hrdinka Morgan Williamová si s obranou Bianky Cuevasové-Mooreové neporadila, dostala se jen k šesti střelám a osmi bodům.

Sestřih z finále NCAA mezi South Carolinou a Mississippi State

První titul oslavuje celý tým South Carolina Gamecocks i jeho trenérka Dawn Staleyová. „Tohle si užiju. Trénování se na různých úrovních věnuju už 17 let, takže to trvalo dlouho. Ale člověk musí být trpělivý a vytrvalý, pokud chce něčeho dosáhnout,“ pronesla šestačtyřicetiletá bývalá rozehrávačka, která si zahrála šest Utkání hvězd WNBA.

Teď ji čekají jiné žně, ale Staleyová je na ně už zvyklá.

Nástupkyní Gena Auriemmy u americké reprezentace se stala přirozeně. Coby hráčka získala olympijské tituly v Atlantě, v Sydney i v Aténách - v roce 2004 byla dokonce americkou vlajkonoškou při zahajovacím ceremoniálu her.

V Pekingu i loni v Riu byla trenérskou asistentkou. Coby trenérka hlavní ke světovému zlatu předloni dovedla americký výběr do 19 let.

No a teď ji čeká jedna z nejlehčích trenérských misí. Ze superhvězd jasně převyšujících zbytek světa má utvořit zlatý tým na šampionátu 2018 ve Španělsku. Smlouvu má až do olympiády v Tokiu.

Vítězky univerzitní NCAA pro rok 2017:

01.dubna 2017 v 06:50, příspěvek archivován: 03.dubna 2017 v 14:56

Y'all...WE'RE GOING TO THE NATTY!!! #HailState #NationalChampionship https://t.co/pOj4wgHArb


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž