Petr Benda (vlevo) a Martin Kříž z Nymburka zastavili Lukáše Palyzu z Olomoucka.

Petr Benda (vlevo) a Martin Kříž z Nymburka zastavili Lukáše Palyzu z Olomoucka. | foto: Radek Váňa / BK Olomoucko

Basketbalisté Olomoucka málem setnuli suveréna ligy

  • 2
Ještě minutu před koncem basketbalového šlágru mezi BK Olomoucko a Nymburkem se zdálo, že mistr poprvé v sezoně prohraje. V olomoucké Čajkaréně, která se stala dočasným domovem Hanáků, šampion prohrával o dva body, ale pak ho spasil kapitán Pavel Pumprla. Jeho zisk a následné tři body v řadě měly na výhře 98:94 nepřehlédnutelnou pečeť.

„To byl jen takový bonus navíc. Klobouček dolů před Olomouckem, i když pro mě jejich výkon nebyl žádným překvapením. Hlavně ve druhé polovině sezony ukazují, že můžou být nebezpečný soupeř nejen pro nás, ale i pro ostatní,“ oddechl si po zápase Pumprla.

Zpočátku se však zdálo, že půjde o jednoznačnou partii. Domácí proměnili až svoji šestou střelu za stavu 0:11 a ve 13. minutě prohrávali už o 22 bodů. Především po pauze ale předvedli nejlepší výkon v sezoně, ztrátu postupně vymazali a ve 38. minutě šli po koši Adama Gogy dokonce do vedení. „V závěru jsme sahali po velkém úspěchu, ale jako bychom se lekli toho, že můžeme vyhrát,“ posteskl si kouč BK Olomoucko Predrag Benaček.

V okamžiku, kdy utkání vrcholilo, mohli domácí žehrat i na štěstí. Thomas Dunans při pokusu o smeč málem rozbil obroučku a stejný hráč přišel o míč v klíčovém souboji s Pumprlou. Kapitán Lukáš Palyza zase neproměnil trojku, která mohla znamenat pětibodový náskok necelé dvě minuty před koncem. „Je to hořká porážka, která hodně mrzí. Měli jsme katastrofální vstup, a možná i proto se v závěru štěstí přiklonilo k Nymburku, který koncovku sehrál hodně zkušeně,“ poznamenal Palyza.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž