Donovan Mitchell (vlevo) z Utahu se snaží prosadit přes Cadea Cunninghama z...

Donovan Mitchell (vlevo) z Utahu se snaží prosadit přes Cadea Cunninghama z Detroitu. | foto: Carlos OsorioAP

Favorité neměli v NBA svůj den. Padli Utah, Milwaukee i Brooklyn

  • 1
Hned několik nečekaných výsledků nabídl pondělní program v basketbalové NBA. Největším překvapením bylo vítězství Detroitu nad Utahem 126:116. Druhému nejhoršímu týmu soutěže pomohl k triumfu nejlepším výkonem kariéry nováček Cade Cunningham s 29 body. Obhájce titulu Milwaukee podlehlo podruhé během tří dnů Charlotte těsně 99:103 a zaváhal i druhý tým Východní konference Brooklyn, který podlehl oslabenému Portlandu 108:114.

Už se zdálo, že Utah bude útočit na první dvě pozice v Západní konferenci, jenže přišla nečekaná ztráta formy a Jazz prohráli potřetí v řadě. V Detroitu přitom Utah ve druhé čtvrtině vedl už o 22 bodů, domácí Pistons ale začali ztrátu ukrajovat a v závěru třetí čtvrtiny už vedli. Nakonec slavili nečekané vítězství, teprve deváté v sezoně.

Utah postrádal pivota Rudyho Goberta. Dobře za něj zaskakoval Hassan Whiteside s 21 body a 14 doskoky, ale když si šel odpočinout, neměli Jazz adekvátní náhradu a právě v té době přišel klíčový obrat. Nic na tom nezměnilo ani 31 bodů Donovana Mitchella. Detroit vedle jedničky draftu Cunninghama táhl s 29 body Saddiq Bey. Pistons pomohlo také 19 trojek.

Detroit dokázal vyhrát i bez hlavního trenéra Dwanea Caseyho, neboť je v karanténě. Zaskočil za něj asistent Rex Kalamian. „Koučoval jsem první zápas za 27 let v NBA. A je krásný pocit zažít to i s prvním vítězstvím. Hlavně se o to zasloužili ale hráči,“ řekl Kalamian, který je asistentem od roku 1995. „Detroit si zaslouží uznání, protože ve druhé půli zahrál opravdu dobře. My naopak ve druhé půli toho moc nepředvedli,“ dodal Mitchell.

Střílí Joel Embiid z Philadelphie, sledují ho  Daniel Theis (vlevo) a Christian Wood z Houstonu.

Milwaukee chtělo napravit sobotní porážku s Charlotte (106:114), avšak i v odvetě dlouho tahalo za kratší konec. V poslední čtvrtině Bucks dokázali smazat až patnáctibodovou ztrátu, jenže hrdinou se stal domácí LaMelo Ball, který 15 vteřin před koncem zápasu za vyrovnaného stavu proměnil střelu po nájezdu jednou rukou a zařídil Hornets vítězství.

„Tohle je docela těžká střela, ale v podání LaMela to vypadá jednoduše. Z maximální rychlosti dokáže vyskočit do strany, dostat se z rovnováhy a stejně s přehledem takovou střelu proměnit. To často nedokážou hráči s 15 sezonami v NBA, natož jiní kluci, kteří tu jsou dva roky jako LaMelo,“ ocenil trenér Charlotte James Borrego.

Ball dal celkem 23 bodů, Terry Rozier 27 bodů. Milwaukee táhli Khris Middleton s 27 body a 11 asistencemi a Janis Adetokunbo, který posbíral 26 bodů, 13 doskoků a 8 asistencí. Bucks opět ale doplatili na slabý výkon lavičky.

Brooklyn nastoupil v Portlandu bez Jamese Hardena, jenž si poranil koleno. V sestavě ale nechyběl Kyrie Irving, který bez očkování proti covidu může hrát jen některé venkovní zápasy. Portlandu zase chyběli dva nejlepší hráči Damian Lillard a CJ McCollum. Zastoupil je ale Anfernee Simons, který táhl Blazers s 23 body a 11 asistencemi.

Právě Simons byl klíčovou postavou posledních šesti minut, kdy skóroval, nahrával a řídil těsné vítězství Portlandu. Nic na tom nezměnilo ani 27 bodů nejlepšího střelce soutěže Kevina Duranta v dresu Brooklynu. Philadelphia vybojovala sedmé vítězství za sebou. Houston přehrála 111:91, Joel Embiid k tomu přispěl 31 body.

Basketbalová NBA

Portland - Brooklyn 114:108

Charlotte - Milwaukee 103:99

Houston - Philadelphia 91:111

Boston - Indiana 101:98 po prodl.

New York - San Antonio 111:96

Sacramento - Cleveland 108:109

Detroit - Utah 126:116

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž