Satoranský se trápil, ale málem pomohl k obratu. Lakers zažili bídu

  22:14aktualizováno  14. ledna 13:53
Po jednom z nejlepších večerů v basketbalové kariéře potkalo Tomáše Satoranského v NBA soužení. Nedělní odpoledne neproběhlo podle jeho představ, ale památným se stane. Jeho Washington s Torontem výrazně prohrával, ovšem zápas dotáhl až do druhého prodloužení a to měl velmi dobře rozehrané. V závěru však kanadský tým otočil a z arény Wizards si veze výhru 140:138.
Serge Ibaka z Toronta střílí na koš Washingtonu a rozhoduje druhé prodloužení....

Serge Ibaka z Toronta střílí na koš Washingtonu a rozhoduje druhé prodloužení. Tomáš Satoranský (vpravo) přišel s obranou pozdě. | foto: Geoff Burke-USA TODAY SportsReuters

Pro Washington je jen malou útěchou, že si v duelu s Torontem 19 trojkami vylepšil klubový rekord. Vždyť mohl po Milwaukee srazit další špičkový tým a znovu se přiblížit k hraně play off. Vybojovaná výhra po velkém obratu by sebevědomí jeho hráčů také neškodila.

Tomáš Satoranský tentokrát statisticky nenavázal na páteční nejlepší výkon v kariéře a za 36 minut zaznamenal čtyři body, sedm doskoků, dvě asistence a dva zisky. Trefil jen dvě ze 13 střel. 

Raptors v úvodu utkání dominovalo a už v první čtvrtině získalo náskok 19 bodů. 

Nechytila se totiž celá základní pětka Wizards včetně Satoranského, který minul svých šest úvodních střel a první koš dal až ve třetí čtvrtině.

Dlouho se hledal i Bradley Beal a proměnil jen čtyři z úvodních 17 střel. V poslední čtvrtině se ale rozstřílel a 21 body za čtvrtinu táhl tým ke smazání manka 23 bodů. Dvacet vteřin před koncem pak srovnal na 124:124. A když oba týmy nevyužily šanci na rozhodující střelu, šlo se do prodloužení.

V něm se Satoranský konečně blýskl v útoku. Důležitým doskokem a asistencí na volnou - rekordní - trojku Otto Portera Jr. udržel tým ve hře a Beal pak sedm sekund před koncem opět srovnal. 

Ve druhém prodloužení byl Satoranský hodně aktivní, dal druhý koš v zápase - a svůj tým vůbec poprvé dostal do vedení, především však předváděl velmi dobrou obranu. Jenže 15 vteřin před koncem dal zkušený Serge Ibaka klíčovou trojku a Toronto už výhru ubránilo.

Serge Ibaka rozhodl proti Washingtonu:

Šanci ještě zvrátit skóre dostal Porter, jeho trojka ovšem úspěšná nebyla. A když se Satoranský hnal za odraženým míčem, o chviličku dřív se ho ujal Danny Green, rozjetý český hráč fauloval. Chyběl jediný krok k ještě jedné příležitosti...

Jako The Big O

Bradley Beal je nyní druhým hráčem v dějinách NBA, kterému se v jedné sezoně povedly alespoň dva triple doubly se 40 body, 15 asistencemi a 10 doskoky.

Tím prvním byl Oscar Robertson. Hvězdě 60. let se to podařilo v ročníku 1961/62 hned třikrát.

Beal nakonec nasbíral 43 bodů (šest trojek), 15 asistencí a 10 doskoků a dosáhl tak na druhý triple double v sezoně. Ten premiérový se mu povedl ve třikrát prodlužovaném předvánočním zápase s Phoenixem.

Trevoru Arizovi k němu scházel jediný doskok, před svým vyfaulováním stihl 23 bodů (čtyři trojky), 10 asistencí a devět doskoků. Mohli se stát teprve desátou dvojicí spoluhráčů, kteří si ze zápasu NBA odnesli triple double. Ve washingtonském dresu to ještě nikdo nedokázal.

Velký zápas odehrál i Otto Porter, autor 27 bodů (pět trojek) a osmi doskoků. Mladý pivot Thomas Bryant zvládl 18 bodů a 11 doskoků a Jeff Green připojil 12 bodů.

Bradley Beal vs. Kawhi Leonard:

Toronto táhl Kawhi Leonard s 41 body a 11 doskoky, na přelomu poslední čtvrtiny a prodloužení nastřílel 13 bodů svého týmu za sebou. Pascal Siakam mu pomohl 24 body, (osobním maximem) 19 doskoky a třemi zisky, během prodloužení si ale udělal šestý faul. 

Delon Wright se postaral o 17 bodů a šest doskoků, Danny Green o 16 bodů a osm doskoků, Kyle Lowry o 12 bodů a 11 asistencí a autor vítězné střely Serge Ibaka o 10 bodů.

„Byl to skvělý zápas a oba týmy nechaly na hřišti všechno. I přes prohru můžeme odcházet s pocitem, že jsme pro výhru udělali všechno, jen to prostě nevyšlo. Mrzí to, ale dokázali jsme se vyrovnat nejlepšímu týmu. Pokud budeme hrát takhle, tak máme před sebou velmi dobré zápasy,“ poznamenal washingtonský kouč Scott Brooks.

Pro Washington šlo o poslední utkání před odletem do Londýna, kde se Wizards ve čtvrtek utkají s New Yorkem. Ten prohrál 105:108 s Philadelphií, když v zápase ani jednou nevedl. Umazával však rozdíl 24 bodů úspěšně a Emmanuel Mudiay měl šanci poslat zápas do prodloužení trojkou si klaksonem.

Velikáni a Knox

Ve věku 19 let a 155 dní je Kevin Knox šestým nejmladším hráčem v dějinách NBA, který zaznamenal 30 bodů. Coby teenageři do dokázali Kobe Bryant, Kevin Durant a LeBron James, ale také Devin Booker a další nováček této sezony Jaren Jackson Jr.

Nováček Kevin Knox dal za Knicks 31 bodů, což je jeho nový osobní rekord. Tři minuty před koncem dostal svůj tým na rozdíl dvou bodů, ale favorit si koncovku pohlídal, když si vybudoval osmibodový odstup. Knox se postaral také o sedm doskoků.

Kariérní maximum si vylepšil také Luke Kornet, autor 23 bodů, dodal k nim pět doskoků a pět asistencí. Mudiay se postaral o 19 bodů. Chyběli Tim Hardaway Jr. a Enes Kanter. 

Sixers táhly tradiční opory. Joel Embiid zapsal 26 bodů, osm doskoků a šest  bloků, Ben Simmons 20 bodů a vylepšil si osobní rekord na 22 doskoků. K tomu přidal devět asistencí a těsně mu unikl triple double.

Joel Embiid proti New Yorku:

Dařilo se i dalším členům základní pětky Sixers - J. J. Redick zapsal 22 bodů a Jimmy Butler 16 bodů plus osm doskoků. 

Stephen Curry překonal všechny nedělní střelce a s pomocí 48 bodů dovedl své Golden State k vítězství 119:114 na palubovce Dallasu. V utkání proměnil 11 trojek, čímž si vyrovnal sezónní maximum; spotřeboval 19 pokusů zpoza oblouku a 37 celkově.

Dallas dvě minuty před koncem vedl 114:112, ale Curry dal závěrečných sedm bodů a rozhodl o výhře favorita. Na kontě má i šest doskoků a pět asistencí.

Kevin Durant mu pomohl 28 body, sedmi doskoky a pěti asistencemi. Klay Thompson 16 body a náhradník Alfonzo McKinnie 10 body a pěti doskoky.

Stephen Curry proti Dallasu:

Mavericks bylo málo 26 bodů, šest doskoků a pět asistencí Luky Dončiče, pětkrát se trefil za tři body, a 22 bodů Harrisona Barnese. DeAndre Jordan zařídil 13 bodů a 14 doskoků.

Nováček Jalen Brunson zajistil 12 bodů, když musel nahradit zraněné rozehrávačské kolegy Dennise Smithe Jr. a J. J. Barea (tomu skončila sezona, když si proti Minnesotě přetrhl achillovku).

Denver uhájil těsné vedení v Západní konferenci, proti Portlandu docílil vítězství 116:113. Hlavním strůjcem triumfu je pivot Nikola Jokič se 40 body, 10 doskoky a osmi asistencemi, vytvořil si nové sezonní maximum a od kariérního rekordu zůstal jediný bod. Ve třetí čtvrtině zápas otáčel, když zaznamenal 15 bodů.

Nikola Jokič proti Portlandu:

Jamal Murray mu pomohl 24 body, když dohrával s rozraženým rtem po faulu od bývalého spoluhráče Jusufa Nurkiče. Duel završil útočným doskokem po vlastní střele a dvěma úspěšnými trestnými hody. Malik Beasley nastřílel 13 bodů, Paul Millsap k 11 bodům přidal šest doskoků.

Damian Lillard byl nejlepším portlandským střelcem se 26 body (tříbodový pokus, který by přinesl prodloužení, však minul), C. J. McCollum připojil 18 bodů, první prohře za posledních pět utkání nezabránili. Jake Layman a Evan Turner zapsali po 13 bodech, Nurkič si proti bývalému klubu zapsal 12 bodů, osm doskoků a tři zisky.

Houston nedotáhl nadějně rozehrané utkání a v Orlandu prohrál 109:116, poslední čtyřminutovku ztratil 4:14. Napomohlo 38 bodů, 12 asistencí, devět doskoků a čtyři zisky v podání Jamese Hardena. Ten v zápase vystřelil 20 tříbodových pokusů: jen jednou uspěl, třikrát byl faulován (z nich vytěžil šestky 9/9, celkově pak 15/16), ale také šestnáctkrát minul. A 16 tříbodových minel je rekord NBA, který v roce 2005 nechtěně vytvořil Damon Stoudamire (5/21).

Sérii svých třicetibodových večerů prodloužil nejlepší ligový střelec o šestnáctý zápas. Na Floridě k tomu spotřeboval celkem 32 pokusů z pole, uspěl jen jedenáctkrát. 

James Harden proti Orlandu:

Nejvýrazněji Hardena doplňovali Austin Rivers s 25 body a Clint Capela se 17 body a 10 doskoky. Danuel House, jenž se zabydlel v základu, zajistil 14 bodů.

Nejlepšími střelci Magic byli Nikola Vučevič a Aaron Gordon, oba se dostali na 22 bodů. Vučevič zařídil také devět doskoků a šest asistencí, Gordon má na kontě i osm doskoků a pět asistencí. Evan Fournier zapsal 19 bodů a Terrence Ross je doplnili 17 body - opět prokázal, že je žolíkem pro čtvrtou čtvrtinu.

V Milwaukee v neděli vyhodili do povětří Bradley Center, bývalý stánek Bucks. Ti mezitím zavítali do Atlanty a podobný výbuch si odpustili - zvlášť když se jednalo o první návrat jejich kouče Mika Budenholzera do jeho předchozího působiště. Zvítězili 133:114 a dál pronásledují Toronto v souboji o nejlepší celek NBA.

Janis Adetokunbo se blýskl 33 body, šesti doskoky, čtyřmi asistencemi a třemi zisky a po utkání si měnil dres s bezmála 42letým Vincem Carterem. 

Janis Adetokunbo proti Atlantě:

Eric Bledsoe zařídil 24 bodů a 10 asistencí a Khris Middleton zápas dokončil se 17 body a 11 doskoky. Bucks jsou po Raptors druhým celkem se 30 výhrami v sezoně, v sezoně ještě ani jednou neprohráli dvakrát po sobě. Malcolm Brogdon dodal 14 bodů, když v utkání minul teprve druhý z 86 trestných hodů, které dosud střílel. George Hill stihl 11 bodů.

Hawks vedl nováček Trae Young s 26 body a 10 doskoky, DeAndre’ Bembry přidal 18 bodů a sedm doskoků.

John Collins má double double 13 bodů a 11 doskoků. Omari Spellman zvládl 13 bodů, šest doskoků a čtyři bloky a náhradník Alex Len 12 bodů a osm doskoků. Do sestavy se vrátil i uzdravený Taurean Prince, za 11 minut zvládl sedm bodů.

Město Milwaukee přišlo o nepotřebné Bradley Center:

LA Lakers doma bez LeBrona Jamese padli i s Clevelandem, nejslabšímu celku soutěže nestačili 95:101. Od vánočního zranění třísel své největší hvězdy to mají 3-7.

James mohl jen sledovat souboj svého bývalého klubu Clevelandu na hřišti aktuálního zaměstnavatele Los Angeles Lakers. A Cavaliers dokázali jeho absenci využít a ukončili v NBA šňůru 12 porážek. Nadále jsou nejhorším týmem sezony.

Cleveland vedl v podstatě celý zápas, nejvíce o 15 bodů. Těžil z kolektivního výkonu celé základní pětky. Nejlepším střelcem byl turecký reprezentant Cedi Osman s 20 body, na kontě má i osm doskoků.

Rodney Hood přidal 18 bodů a nováček Collin Sexton je doplnil 17 body. Alec Burks svých 17 bodů podpořil 13 doskoky. Tristan Thompson má double double za 15 bodů a 14 doskoků. Jordan Clarkson proti bývalému týmu zaznamenal devět bodů.

Lakers táhl Kyle Kuzma s 29 body a devíti doskoky. Brandon Ingram nastřílel 22 bodů a doskočil sedm míčů, Lonzo Ball zajistil 13 bodů, osm doskoků a osm asistencí.

Poraženým domácím to vůbec nepadalo. Trefili jen sedm trojek z 34 pokusů, při trestných hodech měli bídnou bilanci.

Výsledky NBA

New York Knicks - Philadelphia 76ers 105:108
Washington Wizards - Toronto Raptors 138:140 po 2. prodl. (za domácí Satoranský 4 body, 7 doskoků, 2 asistence)
Atlanta Hawks - Milwaukee Bucks 114:133
Orlando Magic - Houston Rockets 116:109
Dallas Mavericks - Golden State Warriors 114:119
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 116:113
Los Angeles Lakers - Cleveland Cavaliers 95:101

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...