Russell Westbrook z Houstonu se raduje z ovací v Oklahoma City. | foto: AP

Westbrook se vrátil do Oklahoma City. Dočkal se ovací i výprasku

  • 20
Russell Westbrook stanul poprvé před fanoušky Oklahoma City v cizím dresu - ale před čtvrtečním zápasem basketbalové NBA se mu dostalo ovací, jako by byl stále domácí. Houstonu následně pomohl 34 body, ovšem jednoznačnou porážku 92:113 neodvrátil.

Westbrook, pro něhož domácí klub před zápasem připravil za jeho jedenáctileté služby vzpomínkové video, sice zaznamenal 34 bodů, ale také sedm ztrát a několikrát na něm byla znát frustrace.

Před zápasem byl ale dojatý. „Některé věci je těžké vyjádřit slovy. Byl jsem tu tak dlouho a mám spoustu vzpomínek, jsou tu skvělí lidé. Tady jsou absolutně nejlepší fanoušci na světě,“ řekl o dojemném úvodu, při kterém ho hlediště přijalo, jako kdyby byl stále hráčem Thunder. Diváci povstali, přivítali ho bouřlivým potleskem a skandováním „MVP“. 

Osminásobný účastník Utkání hvězd za svého působení v Oklahomě získal ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče ligy v roce 2017 a dvakrát ovládl tabulku střelců.

„Russ je nesmírně soutěživý, proto je skvělé proti němu hrát. I z toho důvodu ho fanoušci přijali tak vřele, zaslouží si to. Hlavně mě ale těší, že jsme po tolika těsných zápasech konečně uspěli vyšším rozdílem,“ uvedl Chris Paul, který v létě zamířil do týmu Thunder právě výměnou za Westbrooka.

Paul proti bývalému týmu zaznamenal 18 bodů, jeho italský spoluhráč Danilo Gallinari nastřílel 23 bodů a doskočil 11 míčů. 

Thunder položili základ vysokého vítězství v první části, kterou ovládli 37:21. Rockets selhávali v zakončení, nedařilo se zejména nejlepšímu střelci ligy Jamesi Hardenovi, jenž dal 17 bodů, na které spotřeboval 17 střeleckých pokusů. Bylo to jeho sezonní minimum, za svým průměrem zaostal o více než 21 bodů.

Sestřih ze zápasu Oklahoma City - Houston:

V atraktivním klání dvou předních týmů Východní konference Philadelphia porazila Boston 109:98. Sixers, které k výhře dotáhl 29 body a sedmi asistencemi Josh Richardson, si poradili i bez zraněného Joela Embiida. Hvězdný pivot má přetržený vaz v prstu na ruce a čeká ho operace.

„Bude nám chybět, ať už bude mimo hru jakkoli dlouho. Ale začali jsme bez něj dobře, to se musí nechat,“ řekl rozehrávač Ben Simmons, autor 19 bodů a devíti doskoků.

Sestřih ze zápasu Philadelphia - Boston:

Střelcem dne byl nečekaně Tristan Thompson, jenž Clevelandu pomohl 35 body a 14 doskoky k výhře 115:112 v Detroitu. Pistons táhl s 28 body a 23 doskoky Andre Drummond.

Výsledky NBA

Detroit - Cleveland 112:115 po prodl.
Minnesota - Portland 116:102
Oklahoma City - Houston 113:92
Philadelphia - Boston 109:98

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž