LeBron James z Los Angeles Lakers prošel do druhého kola play off.

LeBron James z Los Angeles Lakers prošel do druhého kola play off. | foto: AP

Protesty skončily, NBA je zpět. Lakers i Milwaukee odstranili první soky

  • 74
Milwaukee Bucks s bojkotováním začali, s Milwaukee Bucks se NBA vrátila. Protesty proti rasovému násilí zastavily - nejen - play off basketbalové ligy na tři dny, ale od soboty se už zase hraje. Milwaukee naplnilo roli favorita, proti Orlando Magic uspělo 118:104 a sérii ovládlo 4:1 na zápasy. Totožně si vedli i LA Lakers, výhra nad Portland Trail Blazers 131:122 znamená postup.

Houston Rockets si s Oklahoma City Thunder poradili jednoznačně 114:80 a ujali se vedení 3:2 na zápasy. Radoval se i Russell Westbrook, který se po zranění stehna vrátil do sestavy.

Po zaváhání na úvod play off se Bucks chytili a opanovali čtyři utkání za sebou. Janis Adetokunbo a Khris Middleton dotáhli favorita do dalšího kola.

Bucks si ve druhé čtvrtině 41 nastřílenými body vytvořili dvouciferný náskok a ten už nepustili i přes snahu Orlanda v poslední čtvrtině duel zdramatizovat. Magic snížili na 93:96, ale pak dal dvě trojky Marvin Williams a Bucks úsekem 18:5 znovu odskočili.

Sestřih ze zápasu Milwaukee - Orlando:

Adetokunbo se sice trápil s fauly, ale za 28 minut zvládl 28 bodů a 17 doskoků. Middleton ho podpořil 21 body, 10 doskoky a sedmi asistencemi, výraznou roli sehrál ve čtvrté části. Brook Lopez přidal 16 bodů. 

Od pondělí se Milwaukee v sérii 2. kola postaví Miami. Druhou semifinálovou dvojici ve Východní konferenci tvoří Toronto a Boston.

Sobotními zápasy se NBA začala opět hrát po třídenní neplánované pauze zaviněné protesty hráčů proti rasovému násilí. Bojkot vyvolal incident z minulého týdne, při němž policie ve městě Kenosha vážně zranila střelbou do zad devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea.

Hráči dokonce uvažovali o tom, že by se sezona už nedohrávala, ale došlo k dohodě a dnes hráči opět vyběhli na palubovky.

Magic se i v posledním utkání sezony spoléhali hlavně na černohorského pivota Nikolu Vučeviče, autora 22 bodů a 15 doskoků, francouzský křídelník Evan Fournier dodal 18 bodů, D. J. Augustin 15 bodů a Markelle Fultz 14 bodů.

Lakers měli situaci proti Portlandu ulehčenou zraněním soupeřovy superhvězdy Damiana Lillarda. Zápas kontrolovali Anthony Davis s osobním rekordem v rámci play off 43 body (z toho 11 dal v posledních pěti minutách) a devíti doskoky a LeBron James s triple double za 36 bodů, 10 doskoků a 10 asistencí.

Lillarda se pokusili nahradit C. J. McCollum s 36 body a veterán Carmelo Anthony s 27 body. Šestatřicetiletý střelec se do NBA vracel po nedobrovolné roční pauze a v Blazers by dál pokračoval.

Portland kladl Lakers nečekaně velký odpor a dokázal se vrátit i ze ztráty 15 bodů, když ještě sedm minut před koncem bylo skóre vyrovnané, ale Lakers nakonec očekávaný postup vybojovali. 

Sestřih ze zápasu LA Lakers - Portland:

„Věděli jsme, že Portland hrál skvěle poté, co se sezona opět rozeběhla, a že budeme muset hrát dobře i my. A to se povedlo. Jme rádi za postup, ale důležitější než náš zápas je to, co se povedlo v minulých dnech. Je to poprvé, co sportovci něco takového udělali. Doufejme, že až se za pár let stane Amerika lepším místem, tak se podíváme zpátky a že právě tato událost bude jedním z katapultů, které to rozeběhly,“ připomněl James bojkot hráčů.

Hráči Blazers měli v duelu na hlavách čelenky jako uctění památky legendy klubu Cliffa Robinsona, který v sobotu zemřel ve věku 53 let.

P. J. Tucker (vpravo) z Houstonu a Dennis Schröder z Oklahoma City při konfliktu, který se neobešel bez trestů.

První houstonský nápor ještě Oklahoma City odvrátilo, ten druhý už nikoli a muselo se smířit s debaklem. Třetí čtvrtinu prohrálo o 19 bodů a nabralo ztrátu přes 20 bodů. Navíc v ní přišlo o Dennise Schrödera, který byl s 19 body i tak nejlepším střelcem týmu. Německý rozehrávač udeřil do rozkroku protihráče P. J. Tuckera a došlo k potyčce, při které byli oba vyloučeni. Schröder za úmyslný faul, kvůli čemuž mu hrozí, že bude potrestán a přijde i o další zápas.

Nestačilo 16 bodů od Chrise Paula. Shai Gilgeous-Alexander se protrápil ke čtyřem bodům, Danilo Gallinari má na kontě dokonce bod jediný.

Houston vedl James Harden s 31 body a Robert Covington s 22 body (trefil šest trojek), Eric Gordon dodal 20 bodů. Russell Westbrook odehrál necelých 24 minut a zapsal skromných sedm bodů, sedm asistencí a šest doskoků.

Sestřih ze zápasu Houston - Oklahoma City:

„Russell nám chyběl. Teď ho konečně máme zpět a uvidíme, čeho s ním dosáhneme,“ uvedl trenér Houstonu Mike D`Antoni. „Chyběla nám jeho energie. Potřebujeme ho a je dobře, že je zpět,“ dodal Harden.

Vítěz série Houston - Oklahoma City narazí ve druhém kole na Lakers.

Play off NBA - 1. kolo

Západní konference - 5. zápasy:
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 131:122 (35:31, 68:68, 100:92)
Konečný stav série:
4:1.
Nejvíce bodů: Davis 43, James 36, Caldwell-Pope 14, Howard 11, Kuzma 8 - McCollum 36, Anthony 27, Nurkič a Trent po 16, Simons 13, Hoard 6.

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 114:80 (24:14, 48:45, 85:63)
Stav série:
3:2.
Nejvíce bodů: Harden 31, Covington 22, Gordon 20, Green 9 - Schröder 19, Paul 16, Adams 12, Bazley 10, Dort a Diallo po 6.

Východní konference - 5. zápas:
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 118:104 (26:21, 67:50, 90:79)
Konečný stav série:
4:1.
Nejvíce bodů: J. Adetokunbo 28, Middleton 21, B. Lopez 16, Williams 12, Hill 11, Bledsoe 10 - Vučevič 22, Fournier 18, Augustin 15, Fultz 14, Ross 13, Ennis 9.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž