Janis Adetokunbo (vpravo) z Milwaukee útočí přes Semiho Ojeleyeho z Bostonu.

Janis Adetokunbo (vpravo) z Milwaukee útočí přes Semiho Ojeleyeho z Bostonu. | foto: AP

Ani Boston venku neuspěl. Janis a spol. si vynutili sedmý zápas

  • 39
Ani šestý duel v sérii druhého nasazeného Bostonu se sedmým Milwaukee neporušil zvyklosti a neskončil výhrou hostujícího týmu. Milwaukee si v úvodním kole play off basketbalové NBA vynutilo vyrovnání na 3:3 a návrat do Bostonu, když zvítězilo 97:86.

O postupujícím do druhého kola a zároveň soupeři pro Philadelphii se tak rozhodne až v noci ze soboty na neděli v bostonské TD Garden.  

Mužem šestého utkání v Milwaukee byl domácí Janis Adetokunbo, který dominoval s 31 body, 14 doskoky, čtyřmi asistencemi a dvěma zisky. Splnil tím, co si předsevzal - výrazně se zlepšit oproti zápasu číslo pět v Bostonu (v něm dal „pouze“ 16 bodů). 

„Řekli jsme si před zápasem, že budeme hrát důrazně. Že stůj co stůj vyhrajeme a že dneska tahle série neskončí,“ rozvášnil se pak řecký mladík v rozhovoru pro televizi TNT.

Jeho Bucks přitom museli vývoj otáčet, až do poloviny druhé části hry měli navrch hráči Celtics, vedli i devítibodovým rozdílem. Přelom obou poločasů ale patřil Milwaukee, které se ze ztráty vyšplhalo až na plus 14. 

Horská dráha pokračovala: Boston vyrovnal a Milwaukee reagovalo další bodovou šňůrou, kdy odskočilo na 74:65. V poslední části hry se Celtics přiblížili na odstup dvou bodů, ale koncovka nasměrovala duel k dvoucifernému rozdílu.

V rozhodující moment totiž domácí šňůrou 11:3 opět odskočili a poprvé od roku 2010 si v play off zahrají sedmé utkání. „To je to, kvůli čemu tvrdě dřeme. Cestu k vítězství jsme dokázali najít jako tým,“ těšilo Joea Pruntyho, kouče Bucks.

Adetokunbovi pomohli hlavně Khris Middleton a Malcolm Brogdon coby autoři 16 bodů, Jabari Parker a Eric Bledsoe se dostali každý na devět bodů, Parker přidal 11 doskoků. V případě neúspěchu v Bostonu se celek z Milwaukee před zraky bývalého prezidenta Billa Clintona rozloučil vítězně s halou BMO Harris Bradley Center, na podzim se přesune do nového stánku.

Janis Adetokunbo, hvězda šestého zápasu s Bostonem:

„Na konci zápasu to bylo už spíš o tom, kdo chce víc získat výhru,“ poznamenal Adetokunbo, který po návratu z kabin nastřílel ve druhém poločase 20 bodů, když proměnil osm z 14 střel z pole.

„Snažil jsem se přispět svým spoluhráčům, udávat tempo hry, přidávat body a prostě být agresivní. Je to velká věc. Chtěli jsme rozhodující sedmý zápas a máme ho před sebou,“ dodal Janis Adetokunbo.

„Jednoznačně nás předčili svoji rychlostí, centimetry a atletičností. Rychleji si přihrávali a dostávali nás pod tlak. Nejlépe vše demonstrují čísla doskoků,“ konstatoval bostonský trenér Brad Stevens při pohledu na bilanci 48.39 pro Milwaukee.

Blok Thona Makera a následná trojka Khrise Middletona:

27.dubna 2018 v 03:38, příspěvek archivován: 27.dubna 2018 v 08:31

VIDEO: Thon Maker swat ?? Khris Middleton three! #FearTheDeer ??: @NBAonTNT https://t.co/fwvm8j0cC1

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Thon Maker swat ➡️ Khris Middleton three! #FearTheDeer : @NBAonTNT https://t.co/fwvm8j0cC1

Celtics nestačilo 22 bodů v podání mladíčka Jaysona Tatuma. Terry Rozier zajistil 18 bodů, sedm doskoků a pět asistencí a Jaylen Brown se dostal na 14 bodů. Do dvouciferných čísel se dostali také Marcus Morris (12 bodů) a Al Horford (10 bodů a 10 doskoků).

Jejich spoluhráč Marcus Smart část zápasu vynechal po faulu Thona Makera. Nakonec se však ukázalo, že si zranění nedávno operovaného palce neobnovil, a mohl se do utkání vrátit. Stihl šest bodů.

Statistiky hovoří o tom, že Boston je v sobotu jasným favoritem. V sedmých zápasech mají Celtics bilanci 22-8, zatímco Bucks o poznání slabších 2-7.

Navíc Boston má bilanci 35-0, pokud v sérii vedl 2:0 na zápasy. A Milwaukee nikdy nepostoupilo, když prohrávalo 0:2. Stalo se tak už sedmnáctkrát za sebou.

Výsledky play off NBA

První kolo

Východní konference - 6. zápas: 
Milwaukee - Boston 97:86. Stav série: 3:3.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž