LeBron James z LA Lakers je rozladěný.

LeBron James z LA Lakers je rozladěný. | foto: AP

Lakers si cestu do finále zkomplikovali, nezastavili Murrayho s Grantem

  • 8
Zase tak snadné to basketbalisté Los Angeles Lakers s postupem do finále NBA mít nebudou, ve třetím souboji o nejlepší tým Západní konference v Disney Worldu podlehli hráčům Denver Nuggets 106:114. Velký večer prožil Jerami Grant, koncovku rozetnul Jamal Murray.

Jamal Murray je mužem pro závěry zápasů - zvlášť když jeho Denveru teče do bot. Znovu to potvrdil ve třetím utkání s LA Lakers. Dvěma klíčovými trojkami získal pro Nuggets prakticky nesmazatelný náskok 111:99 a tím i jistotu pátého klání. 

Celkově se na prvním denverském úspěchu v sérii Murray podílel 28 body, 12 asistencemi a osmi doskoky. Velký večer má za sebou také Jerami Grant, coby autor 26 bodů proměnil sedm z jedenácti pokusů z pole a deset ze dvanácti trestných hodů. Vytvořil si tím osobní maximum v play off. Nikola Jokič se o výhru zasloužil 22 body, 10 doskoky a pěti asistencemi. Náhradník Monté Morris přidal 14 bodů.

Jamal Murray z Denveru se pře s rozhodčím.

Pro klub z Colorada byla úterní výhra „povinností“, ze stavu 0:3 na zápasy se totiž v play off NBA zatím žádný celek nevyškrábal.

Denver byl přitom blízko výhře už v minulém zápase, který prohrál střelou v poslední vteřině. V úvodu vedli Lakers, ale ve druhé čtvrtině přišel velký nápor Denveru, který úsekem 17:2 získal zápas pod kontrolu a vybudoval si až osmnáctibodové vedení.

Na začátku poslední části vedli Nuggets dokonce o 20 bodů, pak ale Lakers zabojovali a šňůrou 19:2 snížili za tři minuty na pouhé tři body. Jenže následně několik útoků po sobě neskórovali, Denver se dokázal vzpamatovat a trojka Murrayho 137 vteřin před koncem mu dodala klid. Vzápětí navíc Murray přidal další trojku a zařídil minutu před koncem náskok 12 bodů, na což už Lakers neměli odpověď. 

Sestřih ze třetího zápasu mezi Denverem a LA Lakers:

Lakers tentokrát nepomohl ani triple double v podání LeBrona Jamese - multirekordman play off zapsal 30 bodů, 11 asistencí a 10 doskoků. Anthony Davis ho doplnil 27 body, ale k tomu přidal jen dva doskoky. 

Další dva pivoti Dwight Howard a JaVale McGee dohromady také jen dva doskoky. Celkově se Lakers na doskoku trápili, Denver je přeskákal 44:25. Týmu z LA se rovněž nedařila střelba za tři body, proměnil jen šest pokusů s úspěšností pouze 23 procent.

„Opět jsme ukázali naší mentální sílu. I když nás soupeř tlačil, tak jsme nezkolabovali. Zastavili jsme jejich šňůru, postavili jsme se zpět na nohy a koncovku jsme zvládli dobře,“ řekl denverský trenér Mike Malone, jehož svěřenci v letošním play off už několikrát zvládli těžké chvíle a otočili obě předchozí série z 1:3 na 4:3.

„Jamal opět ukázal, že je superstar. On se narodil pro klíčové střely,“ ocenil Murrayho srbský pivot Jokič, který k výhře Denveru přispěl 22 body a deseti doskoky.

Play off NBA

Finále Západní konference - 3. zápas

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 114:106 (29:27, 63:53, 93:75)
Stav série:
1:2.
Body: Murray 28, Grant 26, Jokič 22, Monté Morris 14, Porter 9, Harris 7, Millsap 6, Craig 2 - James 30, Davis 27, Caldwell-Pope 12, Kuzma 11, Rondo 9, McGee, Green a Howard po 4, Markieff Morris 3, Caruso 2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž