Anthony Davis (3) z LA Lakers oddaluje míč od Jamese Hardena z Houstonu.

Anthony Davis (3) z LA Lakers oddaluje míč od Jamese Hardena z Houstonu. | foto: AP

LeBron s Davisem zachránili Lakers. Janis riskoval a zranil se

  • 18
Na pokraji vyřazení a bez své největší hvězdy se ocitli basketbalisté Milwaukee, v nedělním duelu druhého kola play off NBA přesto udolali Miami 118:115 po prodloužení. Sérii tím snížili na 1:3, ovšem bez Janise Adetokunba zůstává jejich naděje na postup do finále Východní konference minimální. Na západě se LA Lakers podařilo srovnat bilanci s Houstonem na 1:1, druhý duel s významnou pomocí LeBrona Jamese a Anthonyho Davise získali 117:109.

Adetokunbo bojoval se zraněním kotníku už v posledních dnech, ale do čtvrtého zápasu se rozhodl nastoupit, i když jeho Bucks už nemají velkou šanci uspět. Otočit sérii play off z 0:3 na 4:3 se v NBA ještě žádnému týmu nepodařilo - ze 139 pokusů.

Janis v úvodu zavelel, za 11 minut ve hře proměnil osm z deseti střel a dostal se na 19 bodů. Pomohl tak Bucks ustát úvodní nápor Miami, které vedlo v první čtvrtině až o 12 bodů. Jenže pak si Adetokunbo zranil kotník a za stavu 30:31 musel ze hry. Už se nevrátil. 

V tu chvíli se mohlo zdát, že jeden z hlavních favoritů na titul bude rychle vyřazen, ale hráči Milwaukee se bez své hvězdy dokázali vzchopit a sváděli s Miami vyrovnanou bitvu. 

Janis Adetokunbo si zhoršil zranění kotníku:

Miami proti oslabenému soupeři už už sahalo po postupu, osm minut před koncem základní doby vedlo o osm bodů, šňůra 12:0 však vrátila naději pro Milwaukee. 

V napínavém závěru poslal zápas do prodloužení Donte DiVincenzo, když proměnil jednu ze dvou šestek; na straně Miami se Goran Dragič neprosadil. V nervózní pětiminutovce měl nejlepší nervy Khris Middleton, když zaznamenal devět bodů. Nováček Tyler Herro mu sice odpověděl dvěma trojkami, ale na stranu Heat se již skóre nepřeklopilo. 

„Janis měl problémy s kotníkem už před zápasem, přesto šel hrát a dal do toho všechno, dokud mohl. A bylo na nás, abychom ho podrželi a kryli mu záda nejlíp, jak umíme,“ řekl Middleton. „Janis byl v úvodních minutách fenomenální a dal nám velkou vzpruhu. Pomohl nám se zvednout, abychom to pak zvládli i bez něj,“ doplnil trenér Mike Budenholzer.

Sestřih ze zápasu Miami - Milwaukee:

Kromě Middletona, který má na kontě 36 bodů, osm doskoků a osm asistencí, se o zdramatizování série nejvíce postarali Eric Bledsoe (14 bodů, 10 doskoků a šest asistencí) a Brook Lopez (14 bodů).

Miami neuspělo, přestože zápas vyšel všem členům základní pětky, Bam Adebayo zaznamenal 26 bodů, 12 doskoků a osm asistencí, Duncan Robinson 20 bodů (šest trojek), Jae Crowder se dostal na 18 bodů a Jimmy Butler s Goranem Dragičem stihli 17 bodů. 

Janis Adetokunbo z Milwaukee si znovu poranil kotník, ze čtvrtého zápasu s Miami odstoupil.

Pro Miami to byla první porážka v play off a přišlo tak o možnost stát se prvním týmem historie, který by až jako pátý nasazený vyhrál první dvě kola bez jediné porážky. 

Lakers nezvládli první souboj s Houstonem, a tak v tom druhém potřebovali vyhrát. Ve druhé čtvrtině vedli už o 21 bodů, náskok ale promrhali. Po změně stran Rockets zabrali, ve třetí čtvrtině nastříleli 41 bodů, ztrátu smazali a ujali se těsného vedení. 

Na začátku poslední čtvrtiny však řádili LeBron James s náhradníkem Alexem Carusem a získali Lakers vedení, které už nepustili. Čtvrtinu vyhráli 27:17.

Soupeření (fyzicky) velkého týmu proti malému tentokrát udávaly tón svaly LeBrona Jamese (28 bodů, 11 doskoků, devět asistencí, čtyři zisky a dva bloky, ale taky sedm ztrát) a Anthonyho Davise (34 bodů a 10 doskoků). Markieff Morris je doplnil 16 body.

Rajon Rondo ve svém druhém zápase od červencové zlomeniny palce zvládl 10 bodů, devět asistencí a pět zisků a při jeho pobytu na palubovce byli Lakers lepší o 28 bodů.

James se jednou úspěšnou trojkou dostal na druhé místo v historickém pořadí play off NBA, má jich celkem 385 a dorovnává Raye Allena. Lepší je jen Stephen Curry s 470 trefami z dálky.

Sestřih ze zápasu LA Lakers - Houston:

„Potřebovali jsme si zvyknout na to, jak rychle hraje malá sestava Houstonu. Už jsme na to byli lépe připraveni,“ řekl James. „Vlétli na nás a hráli mnohem tvrději. Ve druhé půli jsme se probudili a už to bylo dobré, ale k vítězství bychom potřebovali, abychom tak hráli od začátku,“ litoval Harden.

Rockets nestačilo 22 trojek. James Harden nasbíral 27 bodů a sedm asistencí, Eric Gordon 24 bodů, když trefil šest střel zpoza oblouku. P. J. Tucker přidal 18 bodů a 11 doskoků a Robert Covington 17 bodů. Russell Westbrook se dostal na 10 bodů a 13 doskoků, ale sedmkrát ztratil míč. Poražení měli pouze šest střelců, všichni se však dostali do dvouciferných čísel.

Play off NBA - 2. kolo

Východní konference - 4. zápas:
Miami Heat - Milwaukee Bucks 115:118 po prodl. (31:22, 48:50, 88:85, 107:107)

Stav série: 3:1.
Nejvíce bodů: Adebayo 26, Robinson 20, Crowder 18, Butler a Dragič po 17, Herro 11 - Middleton 36, J. Adetokunbo 19, B. Lopez a Bledsoe po 14, Hill 12, DiVincenzo 10, Williams 5.

Západní konference - 2. zápas:
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 117:109 (36:20, 67:51, 90:92)
Stav série:
1:1.
Nejvíce bodů: Davis 34, James 28, Morris 16, Kuzma 13, Rondo 10, Green 9 - Harden 27, Gordon 24, Tucker 18, Covington 17, House Jr. 13, Westbrook 10.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž