Basketbalisté Denveru se radují z výhry.

Basketbalisté Denveru se radují z výhry. | foto: AP

Nejlepší řeč v životě, chválil se Malone. Jeho Denver si vynutil sedmý zápas

  • 7
Los Angeles Lakers čekají na svého soupeře pro finále Západní konference NBA dál. Jejich městští rivalové Clippers nedokázali využít ani druhý mečbol, sérii s basketbalisty Denver Nuggets rozhodne až sedmý zápas. Celek z Colorada byl o poločase na pokraji vyřazení, ale druhých 24 minut šestého klání ovládl rozdílem 29 bodů a raduje se z vítězství 111:98.

Denver se v letošním play off jeví jako mistr velkých obratů, sérii prvního kola s Utahem otočil z 1:3 na 4:3, proti Clippers v kole druhém prozatím „pouze“ vyrovnal. Vyhrál tedy pět zápasů za sebou, po kterých mu mohla sezona skončit. Znovu se o jeho osudu rozhodne v sedmém klání. 

Na dramatech si v Coloradu asi libují - Nuggets dotáhli k plnému počtu utkání už čtvrtou sérii play off za sebou.

Gary Harris (14) z Denveru se tlačí ke koši LA Clippers přes Kawhiho Leonarda.

To Clippers stále nemohou překročit svůj stín, do konferenčního finále se nikdy v klubové historii nepodívali. Jejich maximem zůstává osm účastí ve druhém kole. V zápasech, kdy měli mezi nejlepší čtyřku nakročeno, mají nyní bilanci 0:7.

„O poločase jsem měl svou nejlepší řeč v životě, nejlepší vůbec,“ mohl si po zápase dovolit žerty denverský kouč Mike Malone. „Už mi došla přídavná jména, nemám dalších superlativů, kterými bych popsal tenhle tým,“ děkoval svým hráčům.

Na začátku druhé půle nedělního střetnutí se Denver dostal do deficitu 19 bodů, ale pak na palubovce začal kralovat. Druhou čtyřiadvacetiminutovku ovládl 64:35, když Clippers udržel na 26procentní střelbě.

Za stavu 55:73 nasměroval Jokič šesti body spoluhráče ke šňůře 17:0 a rázem činil rozdíl ve skóre jediný bod. Clippers sice na chvíli soupeřův nápor utlumili a do poslední čtvrtiny udrželi těsné vedení, ale v poslední části dal Denver hned sedm trojek, z toho tři Jokič, a rozhození Clippers opět odešli poraženi.

Nikola Jokič se na vítězství podílel 34 body, 14 doskoky a sedmi asistencemi.  Jamal Murray zapsal 21 bodů, když se dokázal vzpamatovat z pádu po bloku Paula George. Gary Harris se přidal 16 body či čtyřmi zisky, Michael Porter Jr. zapsal 13 bodů.

Sestřih ze zápasu Denver - LA Clippers:

„Sám nevím, proč hrajeme nejlépe, když jsme přitlačení zády ke zdi. Bylo to už proti Utahu a nyní jsme opět předvedli skvělý výkon, když to bylo potřeba. Máme hráče, jako je Jamal Murray, který je bojovník a nikdy se nevzdává. Ale stejně tak ostatní spoluhráči,“ řekl Jokič. „Za poslední dvě sezony budeme hrát už počtvrté sedmý zápas. Tlak je na jejich straně, my budeme bojovat a uvidíme, jak to dopadne,“ dodal. 

Paul George byl nejlepším střelcem poražených Clippers s 33 body, stihl i šest doskoků či pět zisků, Kawhi Leonard nastřádal 25 bodů, osm doskoků a pět asistencí. Lou Williams se postaral o 14 bodů.

Patrick Beverley, vyhlášený ligový provokatér, nasbíral šest faulů za necelých 18 minut, o více než sedm minut rychleji, než se mu podařilo kdy dříve. Je to už druhý zápas série, který pro něj skončil předčasně.

Play off NBA - 2. kolo

Západní konference - 6. zápas

Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 111:98 (26:34, 47:63, 77:79)
Stav série:
3:3.
Nejvíce bodů: Jokič 34, Murray 21, Harris 16, Porter 13, Monté Morris 10, Craig 7 - George 33, Leonard 25, Williams 14, Green 11, Marcus Morris a Harrell po 5.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž