Jayson Tatum (vlevo) a Terry Rozier z Bostonu oslavují během prvního zápasu s...

Jayson Tatum (vlevo) a Terry Rozier z Bostonu oslavují během prvního zápasu s Philadelphií. | foto: Reuters

Boston má novou velkou trojku, dovedla ho k vítězství nad Philadelphií

  • 25
Že má Boston tři největší hvězdy zraněné? Tak si hned vyrobí tři nové! Úvodním duelem druhého kola play off v basketbalové NBA ho protáhli Terry Rozier, Jayson Tatum a Al Horford. Celkem nastříleli 83 bodů a zajistili Celtics proti Philadelphia 76ers domácí vítězství 117:101.

Souboje mezi Bostonem a Philadelphií patří v NBA k nejtradičnějším a ten pondělní si nenechal ujít ani Bill Russell, jejich bostonský protagonista a majitel 11 prstenů pro šampiony. Aktuálně se střetávají také dva celky s řadou mladíků a s velkou budoucností.

Philadelphia do série vstupuje ze třetího místa na Východě, ale s šestnáctizápasovou vítěznou sérii na konci základní části, postupem přes Miami 4:1 na utkání a kompletním kádrem.

Boston byl ve Východní konferenci NBA druhý, ale s Milwaukee se nadřel 4:3 na zápasy a nyní postrádá tři hlavní hvězdy - ke Kyriemu Irvingovi a Gordonu Haywardovi na marodce usedl i Jaylen Brown, během série by se ale měl na hřiště vrátit.

Domácí prostředí však Celtics letos svědčí, uspěli v něm v play off i popáté. Hosty pustili k (titěrnému, nanejvýš čtyřbodovému) vedení jen v úvodních pasážích, každou čtvrtinu vyhráli a výsledkem je vítězství o 16 bodů. V poslední čtvrtině se Sixers přiblížili nejlépe na osm bodů.

Terry Rozier zaskakující na klíčovém postu rozehrávače si vylepšil střelecké maximum v play off na 29 bodů, zapsal i osm doskoků a šest asistencí. Pomohl si sedmi tříbodovými trefami z devíti pokusů a výrazně se podepsal pod bostonských 17 trojek z 36 střel (Philadelphia proměnila jen pět tříbodových střel z 26).

„Je to o sebevědomí. Spoluhráči mi věří, trenéři mi věří a to chci, aby pokračovalo,“ řekl Rozier. 

Dvacetiletý nováček Jayson Tatum má nový rekord pro play off ustavený na 28 bodech. Posledním nováčkem Bostonu, který dal v play off alespoň 28 bodů, byl v roce 1980 legendární Larry Bird. A zkušený pivot Al Horford podruhé za sebou dorovnal osobní maximum 26 bodů. Boston tak měl tři střelce s více než 25 body v play off poprvé od roku 1986.

Podkošový náhradník Marcus Morris zařídil 11 bodů. A velký byl přínos defenzivně orientovaných hráčů - Marcuse Smarta (v zápase stihl devět bodů a devět asistencí), Arona Baynese (šest bodů a šest doskoků) a Semiho Ojeleyeho (tři body). 

Terry Rozier vedl Boston v prvním zápase proti Philadelphii:

Philadelphia měla na své straně nejlepšího střelce večera: Joel Embiid zapsal 31 bodů a dozdobil je 13 doskoky a pěti asistencemi. J. J. Redick zvládl 20 bodů, nováček Ben Simmons nastřádal 18 bodů, sedm doskoků, šest asistencí, ale také sedm ztrát.

Dario Šarič přispěl 12 body, sedmi doskoky a čtyřmi asistencemi a Marco Belinelli zařídil 11 bodů. Robert Covington zvládl jen tři body, ač vystřelil šestkrát, z pole se ani jednou neprosadil. 

Šance Sixers na odvetu přijde v noci ze čtvrtka na pátek, znovu v Bostonu.

Výsledek play off NBA

Druhé kolo

Východní konference - 1. zápas:
Boston - Philadelphia 117:101

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž