Jayson Tatum oslavuje s fanoušky Bostonu postup do konferenčního finále.

Jayson Tatum oslavuje s fanoušky Bostonu postup do konferenčního finále. | foto: Reuters

Boston je doma k neporažení. Otočil v poslední minutě a postupuje

  • 68
Bostonští basketbalisté vyhráli i svůj sedmý domácí zápas v aktuálním play off NBA a postupují do finále Východní konference. Jejich příštím soupeřem je Cleveland. V pátém duelu druhého kola si Celtics poradili s Philadelphia 76ers 114:112, když v koncovce smazali čtyřbodový náskok soupeře.

Mladý celek Philadelphie bojoval podruhé za sebou proti hrozbě vyřazení a v hale Bostonu dokonce sahal po úspěchu. Minutu a půl před koncem vedl 109:105. Předvedl však několik chyb a minel, které ho stály výhru a způsobily jeho vyřazení.

Vyhlášený střelec J. J. Redick měl na ruce trojku na plus pět, jenže minul. Jeho spoluhráči následně nechali bostonského Marcuse Smarta dopíchnout míč do koše a vyrovnat na 109:109. 

Přišla ztráta hostujícího Daria Šariče, po které nováček Jayson Tatum vrátil domácí tým do vedení. A po nezdaru philadelphského Joela Embiida zpod koše zvýšil Terry Rozier ze šestek na 113:109.

Redick následnou trojkou ještě vyvolal ve fanoušcích Sixers naději, ke střele na vyrovnání či dokonce vítězství se však jeho tým už nedostal.

Získat první výhru v Bostonu, měla by Philadelphia velkou psychickou výhodu v domácím šestém utkání. Ve třetí čtvrtině středečního souboje totiž prohrávala už o 12 bodů, přesto otočila a sahala po výhře. Celtics se však v domovské TD Garden už poněkolikáté v letošních bojích o titul šťastně zachránili a sérii ukončili.

V utkání se celkem jedenadvacetkrát změnilo vedení - to je nejvíce ze všech duelů letošního play off.

„Nešlo to pokaždé tak, jak jsme si představovali, ale vybojovali jsme to,“ řekl bostonský trenér Brad Stevens. „Taková koncovka, to pro nás v téhle sezoně vlastně nebylo nic nového. A zase jsme to zvládli,“ dodal Rozier.

„Mám pocit, že tahle série měla být delší,“ glosoval za poražené křídelník Robert Covington. „Párkrát se nám smolně odrazil míč. Měli jsme to ve své moci, ale soupeř předvedl parádní akce.“

Dvacetiletý Jayson Tatum je nejen autorem vítězného koše, ale i celkových 25 bodů - a stal se nejlepším střelcem vítězů. Tatum a utažský Donovan Mitchell jsou prvními nováčky od roku 1972, kteří v play off nastříleli 20 či více bodů sedmkrát za sebou. Navazují na Juliuse Ervinga, který těchto čísel docílil v lize ABA.

Jaylen Brown obstaral 24 bodů, Terry Rozier 17 bodů a Al Horford zajistil 15 bodů plus osm doskoků a pět zisků. Australský pivot Aron Baynes překvapil 13 body a devíti doskoky. 

Bojovník Marcus Smart zvládl 14 bodů, šest doskoků, šest asistencí a tři zisky, zachytil i poslední zoufalou přihrávku soupeře přes celé hřiště.

Sestřih koncovky pátého zápasu mezi Bostonem a Philadelphií:

Joel Embiid se protlačil k 27 bodům a 12 doskokům, ani to však Philadelphii nepomohlo. Dario Šarič si znovu vylepšil střelecký rekord pro play off, tentokrát na 27 bodů, přidal k nim 10 doskoků. 

Ben Simmons zapsal 18 bodů, osm doskoků a šest asistencí. J. J. Redick zvládl 14 bodů, T. J. McConnell znovu nastoupil v základu a na své konto si zapsal devět bodů, šest asistencí a pět doskoků. Ersan Ilyasova rovněž zaznamenal devět bodů.

Boston je 131. celkem, který v sérii play off NBA vedl 3:0 a následně postoupil. Obrat z 0:3 stále zůstává nenaplněným snem.

Série s Clevelandem začne v neděli v Bostonu, finále Západní konference obstarají Houston a obhájci titulu z Golden State.

Výsledek play off NBA

Druhé kolo

Boston - Philadelphia 114:112. Konečný stav série: 4:1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž