Dirk Nowitzki z Dallasu se raduje z trefy proti Orlandu.

Dirk Nowitzki z Dallasu se raduje z trefy proti Orlandu. | foto: AP

Vítězné série Toronta uťala poslední sekunda. Nowitzki útočí na Jordana

  • 14
Torontští basketbalisté neuspěli v této sezoně NBA na své palubovce teprve podruhé. Po Washingtonu je porazilo Miami. O jeho výhře 90:89 rozhodl v poslední sekundě Wayne Ellington.

Pro Toronto tím skončila rekordní dvanáctizápasová série vítězných zápasů na vlastním hřišti i pět utkání trvající šňůra výher bez ohledu na hostitele. 

Miami vévodilo první půli 51:41, v té druhé však o náskok přišlo. Poslední akce v podání Ellingtona mu ovšem vyšla na jedničku. Hosté měli na zakončení tři sekundy po oddechovém čase a Ellington překvapil, když po přihrávce od Gorana Dragiče do rohu hřiště nevystřelil za tři body, ale zakončil akci nájezdem. 

„Koukal jsem na obroučku, ale viděl jsem, jak po mě Pascal Siakam vystartoval. Hlídal si hlavně, abych neměl volnou trojku z rohu, toho jsem využil,“ vylíčil Ellington, který je v týmu Heat nejlepším střelcem z tříbodové vzdálenosti.

„Myslím, že všechny překvapil, mě nevyjímaje. Že by nevystřelil hned, to nikdo nečekal,“ smál se miamský trenér Erik Spoelstra. „Taky jsem se domníval, že bude pálit, ale skvěle přečetl hru,“ konstatoval slovinský mistr Evropy Dragič. 

Za zbylých 0,3 sekundy se pokusil odpovědět DeMar DeRozan, jeho tříbodová střela ale nenašla cíl. Celek z Floridy se tak mohl radovat z pátého úspěchu v řadě. Podobným způsobem Miami v neděli porazilo doma Utah (103:102). Obrovský rozdíl mezi oběma týmy panoval na doskoku, kanadský klub v této činnosti propadl 37:64. 

Vítězná trefa Waynea Ellingtona:

Ellington se v utkání dostal na 15 bodů a finální trefa byla jeho jedinou ve druhé půli. Nejlepším střelcem vítězných Heat se stal Dragič, slovinský rozehrávač k 24 bodům připojil i 12 doskoků a čtyři asistence. Nováček Bam Adebayo přidal 16 bodů a osobní rekord 15 doskoků a Hassan Whiteside 13 bodů plus 15 doskoků.

DeRozan si zaznamenal 25 bodů a šest asistencí, ale v utkání minul 19 z 29 střel. Scházel mu hvězdný parťák Kyle Lowry, který si v pondělním utkání v Brooklynu poranil záda. Delon Wright se ho pokusil zastoupit 13 body a sedmi doskoky. 

Serge Ibaka zapsal 11 bodů, než se v páté minutě druhého poločasu popral s Jamesem Johnsonem. Byla z toho hokejová bitka na pěsti a vyloučení pro oba aktéry.

Působeni Serge Ibaky v duelu s Miami včetně jeho pranice:

Po zápase napětí vrcholilo, došlo i na strkanici mezi DeRozanem a Dragičem:

Portland na Oklahoma City umí, vyhrál sedmý z posledních devíti vzájemných zápasů. Tentokrát v hale soupeře uspěl 117:106. Při další zdravotní absenci byl v týmu Blazers nejvíc vidět C. J. McCollum s 27 body a sedmi asistencemi. Shabazz Napier přidal 21 bodů a Jusuf Nurkič 20 bodů plus osm doskoků.

Thunder nepomohl ani útok Russella Westbrooka na další triple-double - k 22 bodům a 12 asistencím si zapsal „pouze“ devět doskoků. Na 22 bodů se dostal také Paul George, Carmelo Anthony zvládl 19, Steven Adams 16 a náhradník Raymond Felton 13 bodů.

Hvězdná trojka Westbrook, George a Anthony proti Portlandu:

Kalifornský střet se Sacramentem získali LA Lakers 99:86, když soupeři utekli ve třetí čtvrtině (31:22). Julius Randle si hoví v základní pětce vítězného týmu, pomohl 22 body, 14 doskoky a šesti asistencemi, ale také zapsal šest ztrát. Brook Lopez přidal 18 bodů.

Bodově se dařilo se i dalším členům základní pětky: Kentavious Caldwell-Pope se dostal na 16 bodů a Brandon Ingram na 15 bodů (ale má zaznamenáno sedm ztrát). Jen Lonzo Ball dvoucifernou hranici nepokořil a má pět bodů - doplnil je 11 doskoky, 11 asistencemi a pěti zisky. Larry Nance Jr. se dostal na 10 bodů a osm doskoků.

V dresu poražených Kings vynikl srbský nováček Bogdan Bogdanovič, když nastřílel 19 bodů. Další novic De’Aaron Fox ho doplnil 15 body, Buddy Hield přidal 13 bodů a Zach Randolph k sedmi bodům zaznamenal 12 doskoků. Jejich tým prohrál popáté ze šesti zápasů.

Nowitzki dorovnal Westa

Dirk Nowitzki v zápase proměnil všech sedm trestných hodů a vyrovnal se Jerrymu Westovi  na šesté pozici historického pořadí s 7 160 proměněnými šestkami. Další v pořadí? Michael Jordan s 7 327 úspěšnými trestnými hody.

Dallas si poradil s Orlandem 114:99 a slaví první vítězství roku 2018. Dennis Smith Jr. se na tom podílel 20 body a sedmi doskoky, na 20 bodů se dostal také Dirk Nowitzki. Wesley Matthews dodal 16 bodů a Harrison Barnes s Yogim Ferrellem zvládli 15 bodů. J. J. Barea doplnil osm bodů 12 asistencemi.

Jejich trenér Rick Carlisle dosáhl na 708. vítězství v kariéře, což ho posouvá na 17. místo historického pořadí před Johna MacLeoda.

Magic od páté porážky v řadě neuchránilo 19 bodů a osm doskoků z ruky Aarona Gordona.  D. J. Augustin stihl 18 bodů, Mario Hezonja 14 bodů a Marreese Speights zapsal double-double 13 bodů a 10 doskoků. Jonathon Simmons se vrátil po zranění třemi body.

Výsledky NBA

Toronto - Miami 89:90
LA Lakers - Sacramento 99:86
Dallas - Orlando 114:99
Oklahoma City - Portland 106:117

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž