LeBron James (23) z LA Lakers oslavuje svou těžkou trefu s faulem do koše...

LeBron James (23) z LA Lakers oslavuje svou těžkou trefu s faulem do koše Phoenixu. | foto: AP

James měl rychle hotovo, Wade rozhodl v posledních sekundách

  • 26
LA Lakers uzavřeli týden vítězně. V nedělním souboji NBA si doma poradili s Phoenixem 120:96. Úvodní čtvrtinu LeBron James a spol. ještě odchodili, v té druhé razantně otočili skóre čtyřicetibodovým přídělem. Jamesův bývalý parťák Dwyane Wade se zapotil víc, o výhře svého Miami nad Utahem 102:100, rozhodl v posledních sekundách.

První minuty v hale LA Lakers patřily hostům z Phoenixu, kteří získali náskok až 17 bodů. Ale v tomto souboji divizních rivalů je kvalita určitě na straně kalifornského celku, což se potvrdilo ve druhé části. Lakers rychle smazali rozdíl a o půli už vedli o 15 bodů. Klíčová dvanáctiminutovka skončila 40:15.

Hosté navíc už v prvním poločase ztratili kvůli zranění nohy svou hlavní postavu Devina Bookera, a tak se po přestávce pokračovalo už jen v exhibičním tempu. V závěru mohly hvězdy odpočívat a sledovat, jak si losangeleský nováček Moritz Wagner za nadšeného povzbuzování Staples Center zapisuje prvních 10 bodů v NBA.

Nejlepším střelcem zápasu se stal domácí Kyle Kuzma s 23 body, zaznamenal i osm doskoků. LeBron James zařídil 22 bodů, osm asistencí a šest doskoků, Brandon Ingram přidal 15 bodů, když byl hodně vidět hlavně ve druhé čtvrtce. JaVale McGee se postaral o 14 bodů a osm doskoků, na 14 bodů se dostal i náhradník Michael Beasley.

Suns nakonec našlo svého nejproduktivnějšího muže v náhradníku Richaunovi Holmesovi, který zaznamenal 15 bodů a přidal k nim čtyři bloky. Trevor Ariza obstaral 13 bodů, devět doskoků a čtyři zisky, Josh Jackson 13 bodů a nováček Mikal Bridges 11 bodů. Deandre Ayton je jediným mužem v zápase s double double, na kontě má 10 bodů a 10 doskoků. Booker do svého zranění stihl šest bodů.

Sestřih ze zápasu LA Lakers - Phoenix:

Miami se snaží nechat zapomenout na sérii šesti domácích nezdarů, vítězství nad Utahem 102:100 je „už“ druhým důvodem, proč ve své aréně zase začít slavit. Šestatřicetiletý veterán Dwyane Wade to vzal na sebe a útokem kolem Donovana Mitchella s Rudym Gobertem rozhodl. Při akci byl totiž faulován a obě šestky 3,2 sekundy před koncem proměnil.

Duel ještě mohl zvrátit Mitchell, jeho tříbodový pokus však skončil jen na obroučce. Jazz na Floridě vedli už o 19 bodů - 35:16, brzký tlak jim ale nepomohl. 

Wade v utkání zaznamenal 15 bodů a osm asistencí, jeho spoluhráč Hassan Whiteside se blýskl 23 body a 20 doskoky. Josh Richardson a Kelly Olynyk stihli 16 bodů. Nejlepším střelcem hostů byl Ricky Rubio s 23 body, zvládl i šest asistencí, Jae Crowder se postaral o 19 bodů a Mitchell má na kontě 18 bodů. Gobert doplnil svých 12 bodů 18 doskoky.

Dwyane Wade proti Utahu:

DeAndre Jordan pomohl Dallasu k výhře 114:110 nad svými nedávnými spoluhráči z LA Clippers, proti kterým nastoupil vůbec poprvé v kariéře. Stihl 16 bodů a své sezonní maximum 23 doskoků. Především jeho zásluhou ovládli Mavericks doskok v poměru 64:44.

A byl to právě doskok, co zápas rozhodlo: domácí Dorian Finney-Smith dopíchl míč do soupeřova koše 35 sekund před koncem a svůj tým poslal do vedení. Jordan následně vystihl rozehrávku Clippers, získal míč a byl faulován. Sice proměnil jen jeden trestný hod, ale i ten pomohl Dallasu k vítězství. Dennis Smith Jr. práci dokončil ze šestek.

Mavericks chyběl zraněný teenager Luka Dončič, zastoupil ho Harrison Barnes, když nastřílel 30 bodů a doskočil devět míčů. Náhradník J. J. Barea připojil 24 bodů.

Clippers vedl Montrezl Harrell s 23 body a 10 doskoky. Lou Williams zajistil 21 bodů a osm asistencí, Danilo Gallinari 21 bodů a Tobias Harris se dostal na 15 bodů.

Patrick Beverley se nechal rozhodit fanouškem a poslal k jeho nohám míč. I toto gesto stačilo, aby byl vyloučen. Krátce předtím vyrazil při souboji zub domácímu rozehrávači Smithovi.

Patrick Beverley se nechal vyloučit proti Dallasu:

Hornets vs. Hornets

Týmy Charlotte Hornets a New Orleans Pelicans letos mohou slavit třicet let v NBA. Oba totiž vycházejí z původních Hornets, založených v roce 1988.

Historie se začala šmodrchat v roce 2002, kdy došlo na stěhování Hornets z Jižní Karoliny do Louisiany. O dva roky později se do Charlotte NBA vrátila, rodí se Bobcats.

V roce 2013 se celek z New Orleans přejmenovává na Pelicans, čehož využilo Charlotte, aby se o rok později vrátilo k prověřené značce Hornets.

V souboji celků se společnou minulostí se radovalo New Orleans, v Charlotte uspělo 119:109 především díky Anthonymu Davisovi. Ten předvedl jeden ze svých dominantních výkonů a táhl Pelicans 36 body, 19 doskoky a osmi asistencemi. Stačilo mu pouhých 19 střel, 14 z nich totiž proměnil.

Jrue Holiday sekundoval s 19 body a osmi asistencemi. Nikola Mirotič se 16 body a osmi doskoky. Julius Randle a Darius Miller se postarali o 13 bodů, Randle připojil devět doskoků.

Hornets nepomohlo k výhře sedm střelců z dvouciferným výkonem, z nichž byl nejlepší Frank Kaminsky s 19 body. Nováček Miles Bridges se dostal na 16 bodů. Kemba Walker zvládl jen 13 bodů, když dohrával se zraněním kotníku.

Anthony Davis v utkání s Charlotte:

San Antonio uspělo v přestřelce s Portlandem 131:118, alespoň částečně nechalo zapomenout na dva předchozí debakly, o 39 bodů s Minnesotou a o 31 bodů s Dallasem.

Zápas patřil hvězdám obou celků. DeMar DeRozan si sezonní maximum vylepšil na 36 bodů, a k nim přidal osm doskoků a šest asistencí, LaMarcus Aldridge pak k výhře Spurs pomohl 29 body a osmi doskoky, Rudy Gay 18 body a Patty Mills 15 body a šesti asistencemi. Texasané proměnili 11 z 15 trojkových pokusů.

Portlandu pak nestačilo 37 bodů a 10 asistencí z rukou Damiana Lillarda, C. J. McCollum mu vypomohl 24 body a Al-Farouq Aminu 20 body plus devíti doskoky.

Sestřih ze zápasu San Antonio - Portland:

Philadelphia přehrála Memphis 103:95 a třináctým domácím vítězstvím potvrdila postavení nejlepšího celku NBA ve vlastním prostředí. 

Top střelcem Sixers byl J. J. Redick s 24 body, o výhru se výrazně zasloužili také Jimmy Butler (21 bodů, z toho 13 v poslední čtvrtině), Ben Simmons (19 bodů, 12 doskoků a šest asistencí, když překonal problém s kotníkem) a Joel Embiid (15 bodů a 14 doskoků).

Mike Conley zvládl za Grizzlies 21 bodů, nováček Jaren Jackson Jr. ho podpořil 17 body. JaMychal Green se postaral o 14 bodů, sedm doskoků a čtyři zisky.

Výsledky NBA

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 120:96
Charlotte Hornets - New Orleans Pelicans 109:119
Miami Heat - Utah Jazz 102:100
Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 103:95
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 114:110
San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers 131:118

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž