Jimmy Butler z Chicaga hledá cestu kolem Isaiaha Thomase z Bostonu.

Jimmy Butler z Chicaga hledá cestu kolem Isaiaha Thomase z Bostonu. | foto: AP

Butlerovi se z Chicaga nechtělo, Bulls ho vyměnili a ušetří miliony

  • 12
Draftový večer v basketbalové NBA zamíchal především soupiskou Chicaga Bulls. Slavný celek se vzdal své největší postavy Jimmyho Butlera a z Minnesoty získal trio Zach LaVine, Kris Dunn a Lauri Markkanen.

Končí tím několikaměsíční přestupová sága, během níž se spekulovalo, že sedmadvacetiletý olympijský šampion z Ria de Janeiro zamíří do Bostonu či Clevelandu.

V první reakci na výměnu se Butler zmohl pouze na: „No comment.“

Výměně se totiž bránil, jeho hlavní motivací mohla být „super-maximální“ smlouva, která by mu mezi roky 2019 a 2024 zajistila kolem 250 milionů dolarů.

Nový zaměstnavatel mu podobný kontrakt nabídnout nemůže. Zato ambicióznímu Butlerovi poskytne talentované spoluhráče Karla-Anthonyho Townse a Andrewa Wigginse, k nim rozehrávače Rickyho Rubia a v neposlední řadě trenéra Toma Thibodeaua, který jej v Chicagu vedl v letech 2011 až 2015 a dostal jej mezi ligové osobnosti.

Spolu s Butlerem do Minnesoty míří čerstvě draftovaný dvacetiletý pivotman Justin Patton.

Bulls za ně získávají mladé rozehrávače Zacha LaVinea (dvojnásobný vítěz exhibice ve smečování se zotavuje po operaci kolene) a Krise Dunna (v nováčkovské sezoně nenaplnil přísliby) a letos dvacetiletého finského čahouna Lauriho Markkanena, který byl vybrán jako sedmička v letošním draftu.

Střelecky disponovaný Markkanen by se měl stát jednou z velkých postav evropského basketbalu a nástupcem Dirka Nowitzkého. A nikdo v to nyní nedoufá víc než manažeři Bulls.

Během čtvrtečního draftu se přesouvá i kanadský pivot Trey Lyles, z Utahu se nestěhuje daleko, zamířil do Denveru. Nuggets ho vyměnili za draftovou třináctku Donovana Mitchella.

Platový strop se zvedne na 99 milionů dolarů

Platový strop v NBA se zvýší na 99 milionů dolarů. Kluby tak budou moci na platy hráčů použít zhruba o pět milionů dolarů více než v uplynulé sezoně.

V dubnu přitom vedení zámořské ligy předpokládalo, že platový strop stoupne na 101 milionů a v jednu chvíli se v prognózách objevila dokonce částka 108 milionů dolarů. Stomilionová hranice nakonec nebude překročena, protože v play-off se hrálo méně zápasů, než zástupci NBA očekávali a tudíž příjmy ligy byly nižší.

Elitní basketbalová soutěž těží z lukrativní smlouvy o vysílacích právech, kterou uzavřela v roce 2014 a jež vstoupila v platnost loni. I díky tomu vzrostl platový strop za poslední tři roky o 36 milionů dolarů.

Pro srovnání: v hokejové NHL činil platový strop dosud 73 milionů dolarů, v příští sezoně by se měl zvýšit o dva miliony. V NBA je však fungují volnější pravidla při uplatňování této klauzule.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž