Stephen Curry z Golden State slaví proti Memphisu.

Stephen Curry z Golden State slaví proti Memphisu. | foto: AP

Curry překonal hranici 15 000 bodů, ještě lepší Durant už pokořil Birda

  • 19
James Harden vzal výsledky svého Houstonu pevně do rukou, 47 body mu proti Utahu zařídil výhru 102:97, už čtvrtou v řadě. Stephen Curry zaznamenal během pondělního programu basketbalové NBA jubilejní 15000. bod v základní části, jeho Golden State doma porazilo Memphis 110:93.

Houston vedl devět minut před koncem nad Utahem dvouciferným rozdílem, ale hosté srovnali dvě minuty před koncem na 94:94. To bylo něco pro Hardena, který nejprve posunul skóre pěti body v řadě - a když Donovan Mitchell na druhé straně třemi trestnými hody korigoval, završil své i zápasové skóre trojkou 13 sekund před koncem.

Svými 47 body, šesti doskoky, pěti asistencemi a pěti zisky James Harden navázal na svůj padesátibodový večer s triple double proti LA Lakers, jeho sezonním maximem je 54 bodů v utkání s Washingtonem. 

„Je to nejlepší hráč do útoku, jakého jsem měl možnost potkat,“ vysekl spoluhráči poklonu dvojnásobný olympijský vítěz Chris Paul. „Umí najíždět do koše, střílet, rozehrávat, takže pokaždé, když proti vám nastoupí, nečeká vás lehká práce,“ dodal Paul poté, co Houston proti Utahu na třetí pokus poprvé v sezoně uspěl. Díky tomu se Rockets posunuli v tabulce Západní konference na desátou příčku.

„Nejsme tam, kde bychom být měli. Takže musíme pokračovat v práci a snažit se z toho dostat,“ komentoval Harden umístění týmu, které je po vítězství v základní části minulého ročníku hodně za očekáváním. 

V pondělí Hardenovi sekundovali P. J. Tucker se 16 body, Eric Gordon s 12 body a Paul s 11 body a devíti asistencemi. Clint Capela má sice jen pět bodů, ale doskočil 14 míčů, zablokoval pět střel a tři míče získal.

Utah vedl Mitchell s 23 body, osmi doskoky a pěti asistencemi, Rudy Gobert zařídil 18 bodů a 13 doskoků a Jae Crowder 14 bodů a 10 doskoků. Ricky Rubio zapsal 12 bodů. Jazz však napáchali 23 ztrát (sedm z nich Rubio) a i proto na jejich konto přiskočila čtvrtá porážka z posledních pěti utkání.

James Harden proti Utahu:

Golden State si doma poradili s Memphisem 110:93, když v průběhu druhé čtvrtiny vedli až o 25 bodů.

Stephen Curry v utkání zaznamenal 20 bodů (a sedm doskoků) a stal se pátým mužem v historii Warriors s 15 000 body v základní části NBA. Před ním to dokázali Wilt Chamberlain, Rick Barry, Paul Arizin a Chris Mullin.

Jeho spoluhráč Kevin Durant zaznamenal 23 bodů a posunul se na 33. místo v historickém pořadí ligových střelců přes Larryho Birda (21 791 bodů). Klay Thompson a Jonas Jerebko k vítězství pomohli 16 body, Draymond Green osmi body, sedmi doskoky a pěti asistencemi.

Kevin Durant, Stephen Curry a Klay Thompson proti Memphisu:

Omri Casspi se stal nečekaným nejlepším střelcem Memphisu, když nedávným spoluhráčům nasázel 20 bodů, zaznamenal i šest doskoků. Marc Gasol se postaral o 15 bodů, šest doskoků a šest asistencí a Kyle Anderson o 14 bodů. Utkání vynechal Mike Conley. Grizzlies si vybírají slabší období, prohráli pět z posledních šesti utkání.

Oklahoma City si poradilo s Chicagem 121:96, když se utrhlo v závěru druhé čtvrtiny a do šaten mířilo za stavu 64:44. Klíčovým fázím zápasu kraloval Paul George, v posledních pěti minutách poločasu zapsal 16 ze svých 24 bodů, připojil i osm doskoků. 

Russell Westbrook nastřádal 13 bodů, 16 doskoků a 11 asistencí, což je jeho 111. triple double v kariéře, přidal k nim také pět zisků. Aktuálně má průměry 21,1 bodů, 10,5 doskoku a 10 asistencí a po slabším úvodu míří ke třetí triple double sezoně za sebou. Steven Adams nastřádal 19 bodů a osm doskoků, Dennis Schröder 18 bodů a Jerami Grant 13 bodů.

Jejich trenér Billy Donovan se po zápase dočkal prodloužení své smlouvy o pátý rok.

Paul George a Russell Westbrook proti Chicagu:

Pivotmani Lauri Markkanen a Bobby Portis vedli Bulls se 16 body, Markkanen se blýskl 15 doskoky. Kris Dunn se postaral o 12 bodů a sedm asistencí, Cameron Payne o 11 bodů a šest asistencí.

Ve třetí čtvrtině došlo mezi hráči obou týmů k větší rozmýšce, která skončila technickými chybami pro čtyři účastníky. Jeden z nich - chicagský Robin Lopez - si krátce poté vysloužil druhou technickou a duel pro něj skončil.

Konflikt mezi hráči Oklahoma City a Chicaga:

Až donedávna měla Západní konference jeden slabý tým - Phoenix Suns. Ale to se změnilo, už i s Phoenixem se musí počítat. Při návštěvě Madison Square Garden si proti New York Knicks připsal výhru 128:110 a raduje se z třetího úspěchu v řadě.

V poločase Suns prohrávali o sedm bodů, třetí čtvrtina 41:17 však všechno změnila. T. J. Warren se na tomto dílčím výsledku podílel 17 ze svých celkových 26 bodů. Jeho spoluhráč Devin Booker si 38 body vyrovnal sezonní maximum a doskočil sedm míčů. 

Nováček Deandre Ayton zapsal proti Knicks 21 bodů a 13 doskoků, Jamal Crawford si ve své 19. profesionální sezoně vylepšil osobní maximum na 14 asistencí. Josh Jackson zvládl 14 bodů a sedm doskoků a Richaun Holmes 13 bodů. 

Washingtonské posily Kelly Oubre Jr. a Austin Rivers do zápasu ještě nezasáhly. A Rivers ani nezasáhne, podle úterních zpráv ESPN se se Suns dohodl na ukončení smlouvy a rád by podepsal s týmem, který má šanci útočit na titul.

Emmanuel Mudiay se snažil vést newyorský tým 32 body, šesti doskoky a šesti asistencemi. Nováček Kevin Knox se zasloužil o 17 bodů. Mario Hazonja o 14 bodů a Enes Kanter o 13 bodů a 10 doskoků. Knicks podlehli v sedmém z posledních osmi utkání.

T. J. Warren proti New Yorku:

San Antonio zapomnělo na nepovedený druhý poločas s Chicagem a Philadelphii zdolalo 123:96. Pro Texasany je to pátá výhra z posledních šesti utkání, všechna je odehráli doma.

Hlavních rolí se ujali zkušení hráči Spurs, Rudy Gay předvedl 21 bodů, LaMarcus Aldridge 20 bodů a 10 doskoků a DeMar DeRozan 20 bodů, sedm asistencí a šest doskoků. Davis Bertans je podpořil 16 body a šesti doskoky.

V dresu Sixers se naopak nenašel hráč, který by se k dvacetibodové metě alespoň blížil. J. J. Redick a Ben Simmons zapsali po 16 bodech (Simmons i šest doskoků a šest asistencí), Joel Embiid přidal 13 bodů (a 11 doskoků a pět asistencí) a Jimmy Butler pouze šest bodů, když trefil tři ze 13 pokusů. 

V první čtvrtce přitom Philadelphia útočila na dvouciferné vedení a Redick s Embiidem měli na kontě po devíti bodech.

Damian Lillard vysázel 39 bodů (22 z nich ve třetí čtvrtce) a přidal šest asistencí, C. J. McCollum zajistil 27 bodů a Jusuf Nurkič 20 bodů a sedm asistencí a svému Portlandu pomohli proti LA Clippers uhájit vítězství 131:127. 

V průběhu poslední části vedli Blazers až o 18 bodů, ale celek z Los Angeles se dokázal přiblížit na 126:127. Lillard s McCollumem však nedopustili obrat, když z trestných hodů nezaváhali.

Dva nejlepší střelci Clippers si vylepšili osobní rekordy. Tobias Harris na 39 bodů (a také doskočil 11 míčů), kanadský nováček Shai Gilgeous-Alexander se blýskl 24 body. Danilo Gallinari pomohl 22 body. Patrick Beverley má double double 10 bodů a 11 asistencí. Montrezl Harrell (15 bodů) nedohrál, ve čtvrté části byl vyloučen za hrubý faul.

Damian Lillard proti LA Clippers:

Milwaukee udolalo Detroit 107:104, když přečkalo dva závěrečné tříbodové pokusy v podání Blakea Griffina. 

Janis Adetokunbo měl v první půli potíže s fauly a odehrál skromných 31 minut, ale nakonec stihl Bucks přispět 32 body, 12 doskoky a pěti asistencemi. Khris Middleton ho doplnil 22 body a šesti asistencemi a Eric Bledsoe 17 body a devíti asistencemi.

Griffin nenápadně nasbíral triple double, stihl ho už během třetí části a nakonec zapsal 19 bodů, 11 asistencí a 10 doskoků - ale také má na kontě 10 ztrát. Reggie Bullock se postaral o 24 bodů, Stanley Johnson o 20 bodů a šest doskoků a Andre Drummond o 10 bodů a 14 doskoků.

Janis Adetokunbo proti Detroitu:

Minnesota doma přejela Sacramento 132:105. Úvodní čtvrtku ovládla 38:23 a v té druhé si získala náskok 36 bodů. Hosté, unavení ze šestého zápasu v devíti dnech, sice nastoupili s obvyklou základní pětkou, ale zápas velice rychle vzdali. Nikdo z kádru Kings neodehrál přes 30 minut, nejvíc prostoru dostali náhradníci.

Buddy Hield nastřílel za poražené 21 bodů, ale ani on už do druhé půle nezasáhl. Zato Nemanja Bjelica či De’Aaron Fox zůstali na nule, když jeden odehrál úvodních pět a druhý šest minut, pak odpočívali. Yogi Ferrell tak dostal prostor k 16 bodům a Harry Gilles ke 13 bodům.

Domácí Timberwolves se přizpůsobili a také nasadili druhý sled neobvykle brzy. Nakonec měli devět dvouciferných střelců, které Anthony Tolliver doplnil devíti body.

Andrew Wiggins rychle stihl 17 bodů. Karl-Anthony Towns 14 bodů a 14 doskoků, Derrick Rose 13 bodů a 11 asistencí a double double má i Taj Gibson (12 bodů a 10 doskoků). Robert Covington zajistil 13 bodů.

Z náhradníků pak vynikli Gorgui Dieng s 15 body a osmi doskoky, Dario Šarič s 12 body a sedmi doskoky a Tyus Jones s 10 body a 10 asistencemi, nováček Josh Okogie zapsal také 10 bodů.

Výsledky NBA

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 104:107
New York Knicks - Phoenix Suns 110:128
Houston Rockets - Utah Jazz 102:97
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 132:105
Oklahoma City Thunder - Chicago Bulls 121:96
San Antonio Spurs - Philadelphia 76ers 123:96
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 110:93
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 127:131

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž