Minnesota Timberwolves si při zápase s LA Lakers připomněli zesnulého kouče...

Minnesota Timberwolves si při zápase s LA Lakers připomněli zesnulého kouče Flipa Saunderse, tleskají vdova Debbie Saundersová a syn Ryan Saunders, který v klubu pracuje jako asistent trenéra. | foto: AP

Minnesota pro zesnulého trenéra porazila Lakers, Jokič má rekord NBA

  • 22
Minnesota Timberwolves věnovali svůj domácí zápas s LA Lakers předčasně zesnulému kouči Flipu Saundersovi. A prestižní bitvu NBA ovládli 119:111. Bitva mladých evropských hvězd Janise Adetokunba a Nikoly Jokiče rozhodně nezklamala. Obě si odnesly triple-double, Jokičův Denver pak v Milwaukee zvítězil 134:123.

Jako by si na Utkání hvězd NBA zahráli už před víkendovou exhibicí. Basketbalisté Denveru trefili v Milwaukee 24 trojek ze 40 pokusů (jeden úspěch z dálky jim chyběl k ligovému rekordu) a ofenzivní představení ovládli 134:123. V zápase takřka permanentně vedli, ve čtvrté části dokonce až o 23 bodů, v závěru však polevili.

Nikola Jokič k tomu Nuggets pomohl životním výkonem, potřeboval k němu jen 34 minut. Triple-double stihl tento dvaadvacetiletý srbský pivot už za 14 minut a 33 sekund ve hře - jedná se o nejrychlejší triple-double v historii (Jim Tucker na něj před 63 lety potřeboval 17 minut).

V poločase byl Jokič už na 16 bodech, 11 doskocích a 12 asistencích a nakonec svou bilanci uzavřel na 30 bodech, (osobním rekordu) 17 asistencí a 15 doskocích. Parádní bilanci škodí jen osm ztrát.

V Milwaukee se Jokičovi daří, před rokem tam zaznamenal svůj první triple-double. Ve čtvrtek přidal pátý v sezoně a jedenáctý celkem. „Dařilo se mi a padalo mi to tam. Žádnou extra motivaci nebo něco takového jsem necítil. Hrál jsem jako vždycky, možná jsem byl jen trochu agresivnější,“ řekl Jokič.

Triple-double s 30 a více body, 15 a více doskoky a 15 a více asistencemi před Jokičem zapsali jen James Harden, Larry Bird, Wilt Chamberlain, Oscar Robertson a Magic Johnson.

Pod vítězství Nuggets se podepsali i Gary Harris s 28 body (20 v první půli) a Jamal Murray s 26 body. Na 19 bodů, sedm doskoků a pět asistencí se dostal Will Barton.

„Když dostanete od sedmi protihráčů nejméně dvě trojky a od každého ze základu minimálně tři, máte problém. Zaslouží uznání, že se dostali k tolika volným střelám,“ řekl dočasný kouč Milwaukee Joe Prunty.

Velký večer přitom odehrál i domácí lídr Janis Adetokunbo, třiadvacetiletý řecký tahoun poražených Bucks totiž nastřádal 36 bodů (trefil 14 z 21 střel), 13 asistencí a 11 doskoků, ke svému prvnímu triple-double této sezony připojil i tři bloky (ale taky šest ztrát). Devátým triple-doublem překonal klubový rekord legendárního Kareema Abdula-Jabbara. 

Eric Bledsoe mu pomáhal 27 body, osmi asistencemi a pěti zisky, Khris Middleton 17 body a sedmi doskoky a podkošový náhradník Tyler Zeller přidal 14 bodů. Jabari Parker stihl 12 bodů za 16 a půl minuty.

Sestřih ze zápasu Milwaukee - Denver:

Minnesota po většinu zápasu naháněla hosty z LA Lakers, nakonec však vytouženou výhru nad týmem, který v Minneapolis působil dříve, získala. Má podobu 119:111. Ozdobila tím duel věnovaný bývalému kouči Flipu Saundersovi, jenž podlehl v říjnu 2015 rakovině.

Timberwolves smazali až patnáctibodový odstup, ještě 15 minut před koncem ztráceli 76:88. Poslední čtvrtinu však ovládli 35:20. Výrazně k tomu pomohl Jimmy Butler, který v závěru nastřílel devět bodů v řadě a celkově se dostal na 24 bodů. 

Střelcem zápasu byl jeho spoluhráč Taj Gibson s 28 body (proměnil 11 z 16 pokusů), Jeff Teague obstaral 20 bodů, Jamal Crawford 15 bodů a Karl-Anthony Towns 10 bodů plus 19 doskoků.

Jimmy Butler proti LA Lakers:

Lakers se snažil táhnout Julius Randle s 23 body a devíti doskoky, Ivica Zubac si při jedné z mála šancí řekl o pozornost 19 body a 11 doskoky, Kentavious Caldwell-Pope obstaral 17 bodů, 11 doskoků a šest asistencí a Brandon Ingram nastřílel 17 bodů. 

Zato nedávná hvězdná posila Isaiah Thomas zůstala na pouhých sedmi bodech, maličký rozehrávač se prosadil jen při třech z 15 pokusů.

Výsledky NBA

Milwaukee - Denver 123:134
Minnesota - LA Lakers 119:111

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž