Steve Kerr, trenér Golden State, gratuluje k výkonu Draymondu Greenovi.

Steve Kerr, trenér Golden State, gratuluje k výkonu Draymondu Greenovi. | foto: AP

Pět debaklů, kanonáda od šampionů a nový rekord pro Philadelphii

  • 12
Byl to večer pěti vysokých debaklů. Philadelphia Sixers došli pro prestižní výhru nad Minnesota Timberwolves 149:107, vystříleli Golden State Warriors rekord basketbalové NBA v podobě 51 bodů za první čtvrtinu. Nakonec Kaliforňané sesadili Denver Nuggets z čela Západní konference triumfem 142:111.

Philadelphia chtěla vítězství nad Minnesotou hlavně pro Jimmyho Butlera, jenž tvořil jádro listopadové výměny mezi oběma kluby. Na hosty proto nastoupila velkým tlakem, za poločas vysázela 83 bodů (v této sezoně byli lepší jen Golden State v Chicagu s 92 body) a s pomocí klubového rekordu 21 trojek došla pro výhru 149:107. 

Za 22 sezon ve Wells Fargo Center ještě Sixers tolik bodů nenastříleli. Nejvíc k tomu přispěl Joel Embiid s 31 body (a 13 doskoky), Ben Simmons 20 body (a 11 doskoky, devíti asistencemi a třemi bloky). Samotný Jimmy Butler zapsal 19 bodů.

J. J. Redick stihl 15 bodů, Wilson Chandler společně s nováčkem Jonahem Boldenem 14 bodů a další nováček Landry Shamet 12 bodů.

Joel Embiid proti Minnesotě:

Robert Covington a Dario Šarič, kteří Butlera v Minnesotě nahradili, se po návratu do Filadelfie dočkali vřelého uvítání a videa na připomínku jejich prvních angažmá v NBA. Covington zápas vynechal kvůli problému s kolenem. Šarič nastřílel 11 bodů.

Derrick Rose vedl poražené Timberwolves 15 body. Karl-Anthony Towns se zasekl na 13 bodech a třech doskocích, Andrew Wiggins na 12 bodech.

V utkání se jim zranil náhradní rozehrávač Tyus Jones - o den dříve skončila sezona jeho mladšímu bratrovi Tremu Jonesovi, jednomu z lídrů univerzity Duke. 

Golden State se v Denveru utkali v přímém souboji o postavení nejlepšího týmu Západní konference. A po návratu do čela soutěže zjevně toužili víc. Už v úvodní dvanáctiminutovce vysázeli 51 bodů, což je historické maximum NBA (padesátka padla v minulosti hned několikrát).

Během rekordní čtvrtiny stříleli s úspěšností 76 procent, dali deset trojek ze 14 pokusů a po 12 minutách hry vedli 51:38.

„Byl to krásný basketbal,“ rozplýval se kouč obhájců titulu Steve Kerr. „Moc se mi líbilo, jak si kluci nahrávali, fintili, hráli s jasným úmyslem, jednoduše a zároveň agresivně. Tuhle rovnováhu vždycky hledáme. Nepamatuju si lepší první čtvrtinu,“ dodal.

Kevin Durant měl po úvodní části na kontě už 17 bodů. Stephen Curry během této doby trefil čtyři trojky a Klay Thompson s Durantem po třech. Naposledy se týmu v NBA podařilo v první čtvrtině dosáhnout na 50 bodů v listopadu 1990, kdy to dokázal Phoenix rovněž proti Denveru.

Kanonáda Golden State v první čtvrtině s Denverem:

K celkovém vítězství 142:111 nakonec Golden State posunulo trojek 21 (z 39 střel). Úspěšnost při střelbě z pole udrželi na 60 procentech. V zápase ani jedinkrát neprohrávali, zato měli k dispozici vedení až o 38 bodů. Slaví pátou výhru za sebou.

Stephen Curry za necelou půlhodinu na hřišti nastřílel 31 bodů (osm trojek) a přidal šest doskoků. Klay Thompson stihl 31 bodů (pět trojek) za 25 minut. A Kevin Durant zapsal 27 bodů (pět trojek) a šest asistencí za 30 minut.

Střelec Thompson překvapil, když v utkání předvedl čtyři smeče, to je pro něj jedinečná bilance. „Bylo to lepší než nastřílet deset trojek, abych se přiznal,“ culil se po zápase.

Draymond Green se spokojil se čtyřmi body, má však 13 asistencí a při jeho pobytu na ploše přehráli Warriors soupeře o 41 bodů. Quinn Cook se dostal na 11 bodů, Kevon Looney na devět bodů a 12 doskoků.

Malik Beasley byl nejlepším střelcem Nuggets s 22 body, trefil šest trojek. Jamal Murray sekundoval s 21 body. Nikola Jokič se trápil s fauly, odehrál jen 23 minut, během kterých stihl 17 bodů a osm asistencí. Will Barton zvládl 11 bodů a osm doskoků. „Nejsme špatný tým,“ krčil po zápase Jokič rameny. „Prostě se to stalo.“ Denver doma podlehl po 12 úspěších za sebou.

Atlanta doma přestřílela Oklahoma City 142:126, za výhrou nad jasným favoritem ji vedl nováček Trae Young. Dvacetiletý rodák z Oklahomy zaznamenal 24 bodů, 11 asistencí a šest doskoků (při své snaze však spáchal sedm ztrát). John Collins zvládl 26 bodů (proměnil 12 ze 14 střel) a Alex Len zajistil 24 bodů plus 11 doskoků.

Kevin Huerter se postaral o 17 bodů, když proměnil pět z osmi střel z dálky. DeAndre’ Bembry nastřádal 16 bodů, osm doskoků a šest asistencí. Celý tým Hawks trefil 18 trojek z 37 pokusů.

Po 35 letech

Tři zápasy, ve kterých vítězové překonají 140 bodů, v jednom dni, to NBA už dlouho nezažila.

Naposledy se tak stalo před více než 35 lety. Sedmého ledna 1984 se přes vysoko nastavenou laťku dostali Golden State Warriors (154), Denver Nuggets (141) a New York Knicks (140).

Po slabém vstupu do sezony se Atlanta zlepšuje, za posledních 15 zápasů odcházela v roli vítěze v osmi případech.

Russell Westbrook vévodil Thunder s 31 body, 11 asistencemi, šesti doskoky a pěti zisky. Paul George připojil 24 bodů, osm doskoků a pět zisků a Jerami Grant 21 bodů, pět doskoků a tři zisky. Steven Adams zvládl 16 bodů a sedm doskoků.

Youngův atlantský předchůdce Dennis Schröder se zprvu trápil, ale nakonec obstaral 21 bodů, z toho 14 ve třetí čtvrtině.

Thunder ztratili třetí z posledních čtyř utkání.

Vývoj zápasu se přeléval ze strany na stranu. Nejprve se Atlanta utrhla druhou čtvrtinou 45:30 do poločasového trháku 70:59, ve třetí části udeřili Thunder 41:27 a vrátili se do vedení. Jenže Hawks reagovali, když poslední čtvrtku získali 45:26, hned 13 body se na tom podílel právě mladíček Young.

Trae Young proti Oklahoma City:

Milwaukee, které se přetahuje o vedení ve Východní konferenci i v celé lize s Torontem, přehrálo doma Miami 124:86 s pomocí 13. kariérního triple double klíčového hráče Janise Adetokunba. Řecký basketbalista nigerijského původu přes potíže se stehnem nasbíral 12 bodů, 10 doskoků a 10 asistencí za pouhých 24 minut hry, vystřelil jen devětkrát.

Eric Bledsoe byl nejlepším střelcem vítězů se 17 body. Malcolm Brogdon přidal 16 bodů, Sterling Brown 13 bodů a šest asistencí a Khris Middleton 11 bodů a osm doskoků. Milwaukee vyhrálo ve 13 z posledních 16 zápasů, s bilanci 31-12 jsou druhým týmem ligy.

Justise Winslow a Hassan Whiteside se na pozici nejlepších střelců Heat i celého utkání dostali zásluhou 19 bodů. Whiteside navíc doskočil osm míčů, Winslow je na pěti doskocích a pěti asistencích. Dwyanu Wadeovi a Waynu Ellingtonovi stačilo devět bodů na dělenou třetí pozici ve střelecké tabulce Heat.

Janis Adetokunbo proti Milwaukee:

Indiana neměla problém s Phoenixem, porazila ho 131:97. Už úvodní čtvrtku opanovala 38:19. Bojan Bogdanovič napomohl 20 body, když zaznamenal prvních 10 bodů svého týmu v zápase, připojil pět doskoků. Tyreke Evans rovněž stihl 20 bodů, Myles Turner se po čtyřech absencích vrátil 18 body a šesti doskoky. Darren Collison zvládl 15 bodů a sedm asistencí, Domantas Sabonis přispěl 14 body a osmi doskoky, Thaddeus Young 12 body a sedmi doskoky.

Devin Booker, tahoun Phoenixu, se také vrací po zranění. V zápase zůstal na osmi bodech za 26 minut. T. J. Warren zapsal 18 bodů, Kelly Oubre Jr. 16 bodů a pět doskoků a Deandre Ayton 14 bodů plus osm doskoků a Richaun Holmes 13 bodů plus pět doskoků.

Bojan Bogdanovič proti Phoenixu:

Z rekordně vysokých výsledků se vymykal pouze zápas LA Lakers - Chicago. Slavný kalifornský celek využil trápení Bulls k vítězství 107:100. Období bez zraněného LeBrona Jamese zvládá 4-7. Superhvězda už po problému s tříslem trénuje jen s malými omezeními, zápasy v Oklahoma City a Houstonu však vynechá.

Proti Chicagu si hlavní slovo vzal Lonzo Ball s 19 body, přidal osm doskoků a šest asistencí; vidět byl hlavně ve druhé půli. Kentavious Caldwell-Pope pomohl 17 body a Brandon Ingram s Kylem Kuzmou zařídili 16 bodů, Kuzma navíc doskočil 12 míčů, Ingram devětkrát doskočil a sedmkrát asistoval.

Lonzo Ball proti Chicagu:

Jabari Parker dostal další šanci a s 18 body se vyhoupl na pozici elitního chicagského střelce, Lauri Markkanen přidal 17 bodů. Nováček Chandler Hutchison zapsal 12 bodů a pět doskoků. Bulls prohráli v osmi zápasech za sebou.

Výsledky NBA

Indiana Pacers - Phoenix Suns 131:97
Philadelphia 76ers - Minnesota Timberwolves 149:107
Atlanta Hawks - Oklahoma City Thunder 142:126
Milwaukee Bucks - Miami Heat 124:86
Denver Nuggets - Golden State Warriors 111:142
Los Angeles Lakers - Chicago Bulls 107:100

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž