Bostonští fandové se snaží rozhodit Kyrieho Irvinga z Brooklynu.

Bostonští fandové se snaží rozhodit Kyrieho Irvinga z Brooklynu. | foto: AP

Plejáda blbů. Fanoušci v Americe zdivočeli, legenda by je bila

  • 40
Sportovní haly se otevírají stále více a více fanouškům, právě včas na probíhající play off NBA. Dlouhá pauza probudila to nejlepší ve většině nedočkavých příznivců basketbalu, najdou se ale i tací, kterým covid pravděpodobně poznamenal mozek. Trae Young schytal z hlediště plivanec, Russella Westbrooka posypali popcornem a Kyrie Irving se jen těsně vyhnul letící lahvi.

První zápas série Knicks proti Hawks v Madison Square Garden byl basketbalovým svátkem.

Aby ne. Vždyť do slavné haly se naskládalo 15 tisíc natěšených fanoušků (60 procent kapacity), kteří po play off bažili osm let. Nabitější ochozy NBA od začátku pandemie nepamatovala.

Nezvyk už to je i pro samotné hráče, kteří nic takového dlouho nezažili. Vypořádat se teď musí kromě soupeřů i s klasickými fanouškovskými provokacemi, které obvykle cílí na hvězdy soupeře. 

Hned v prvním zápase zmíněné série se stal terčem Trae Young, a fanoušci dokázali být poměrně kreativní...

„Trae is balding, Trae is balding (Trae plešatí),“ skandovali, kromě jiných (a explicitnějších) pokřiků, fanoušci Knicks (dokud je Young neutišil rozhodující střelou v poslední sekundě).

To vše ale k basketu patří, tím spíše k play off.

„Přijel k nám a zahrál fantasticky. Diváci se takhle mají chovat. To je basket,“ řekl po zmíněném zápase zkušený rozehrávač Knicks Derrick Rose.

Rose měl ale na mysli pouze ony pokřiky, v dalším zápase už to zašlo za hranu.

Jeden z fanoušků Knicks si vyčíhal moment, kdy si Young stoupl za postranní čáru, a plivl na něj. Sám hráč o celé události neměl tušení.

Youngův incident:

Jinak tomu bylo ve druhém utkání Wizards v hale Philadelphie. Tady si Russell Westbrook všiml...

Když v poslední čtvrtině opouštěl palubovku, jeden z fanoušků na něho vysypal popcorn. Nebýt pohotového zásahu ochranky, rozčilená hvězda Wizards by si to s danou osobou vyřídila „po staru“.

Rozčilený Westbrook:

Třetí místo, nikoliv v míře hlouposti, ale v chronologické posloupnosti, bere příznivec Bostonu, který v nedělním utkání mrštil lahev vody na hvězdu Brooklynu Kyrieho Irvinga.

Zkrat fanouška Bostonu:

Čestnou zmínku dostávají tři fanoušci Utahu, kteří byli odvedeni z haly poté, co uráželi rodinu Ja Moranta.

Do plejády blbů se nominoval v pondělí v noci další člen. Fanoušek během utkání Washingtonu proti Philadelphii vběhl na hřiště s příliš sebevědomým cílem - doskočit na obroučku. Brzy ho ale ztrestala ochranka povedenou rugbyovou skládkou.

Dohra. Co s tím?

„Nejsme zvířata; nejsme v cirkuse.(...) Mějte respekt vůči hře, ostatním lidským bytostem a vůči sobě. Vaše matka by nebyla hrdá na to, že házíte lahve s vodou, plivete na hráče nebo házíte popcorn,“ vyzval Irvingův parťák Kevin Durant.

Reakce domácích týmů byla v prvních třech případech stejná. Daného fanouška podle kamer dohledali a zapověděli mu další vstup do haly - na neurčito, nebo navždy. Bostonská událost bude mít dokonce právní dohru.

Bostonský fanoušek skončil v poutech, v TD Garden zaútočil lahví s vodou na brooklynského rozehrávače Kyrieho Irvinga.

„Buckley (fanoušek, který mrštil lahev) byl obviněn z napadení nebezpečnou zbraní a v úterý bude obžalován u Městského soudu v Bostonu,“ uvedla bostonská policie.

Ano, i lahev může být v něčích rukách nebezpečná zbraň...

Obhajoba, že Irving šlápl na maskota klubu leprikóna Luckyho ve středovém kruhu, mu pravděpodobně stačit nebude.

Zajímavý alternativní způsob, jak řešit dané problémy, nabídl nejužitečnější hráč NBA z roku 1993 Charles Barkley.

„Myslím, že by hráči měli mít možnost vyjít na tribunu a zbít jednoho fanouška na zápas,“ reagoval na záběry Westbrookova incidentu.

Nadsázka? Asi. Fakt je, že problém - zvýrazněný covidovým basketbalovým půstem - se zatím příliš nedaří řešit.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž