Paul George (vlevo) z LA Clippers se tlačí kolem Garretta Templa z Chicaga. | foto: AP

Chicago nepřibrzdilo jubilanta Leonarda. Satoranský zůstává v izolaci

  • 37
Chicago Bulls nestačili na palubovce LA Clippers, po dobře rozehrané první půli prohráli 127:130. Favority z Kalifornie táhl 35 body Kawhi Leonard, který se v utkání dočkal svého jubilejního 10 000. bodu v basketbalové NBA. Bulls stále schází rozehrávač Tomáš Satoranský, který je po pozitivním testu na koronavirus umístěn v izolaci ve Washingtonu.

Chicago v sérii zápasů v Kalifornii potřetí za sebou těsně prohrálo, přestože stejně jako předtím s Lakers dokázalo držet s favoritem krok.

Bogdanovič bude Atlantě chybět

Srbský křídelník Bogdan Bogdanovič si přivodil zlomeninu v koleni a bude delší dobu Atlantě chybět. „V pravém koleni utrpěl avulzní zlomeninu, má také zánět měkkých tkání," oznámili Hawks po výsledcích magnetické rezonance. Bogdanovič odstoupil z duelu v Charlotte ve druhé čtvrtině. Při driblingu se snažil vyhnout LaMelovi Ballovi a noha se mu podvrtla. Hosté prohráli 105:113.

Bogdanovič před sezonou podepsal v Atlantě smlouvu na čtyři roky a 72 milionů dolarů. Zatím má průměr 9,9 bodu na zápas.

Bulls zvládli první poločas v losangeleské Staples Center na jedničku a vedli až o 13 bodů, o pauze to bylo 59:52. Jenže v oslabené sestavě bez několika opor ve druhé půli přenechali iniciativu Clippers a ti v závěru vybojovali vítězství. 

Domácí Kawhi Leonard si 35 body zlepšil sezonní maximum, trefil 14 z 22 střel, z toho sedm z devíti tříbodových pokusů. Na startu své desáté sezony tak překonal hranici 10 tisíc bodů. „Je to určitý milník, ale já se o tyhle věci moc nezajímám. Možná až skončím kariéru a budu se ohlížet za úspěchy. Teď je pro mě ale důležitější výhra a to, abych zůstal hladový a chtěl stále víc,“ prohlásil Leonard.

Paul George připojil 28 bodů, devět asistencí a sedm doskoků, náhradník Lou Williams zajistil 21 bodů. Clippers trefili 20 trojek.

Sestřih ze zápasu LA Clippers - Chicago:

Chicagu nepomohlo ani sezonní rekord 45 bodů od Zacha LaVina, který se zpoza oblouku trefil hned desetkrát. Připojil i sedm doskoků a sedm asistencí. Na triple double měl políčeno Coby White s devíti body, 13 asistencemi a osmi doskoky. 

Bulls dál vinou koronaviru schází několik důležitých hráčů, Satoranský a Chandler Hutchison zůstávají v karanténě ve Washingtonu, brzy by se však měli k týmu připojit, Lauri Markkanen a Ryan Arcidiacono už po sérii negativních testů trénují v Chicagu.

Uspěli i obhájci titulu LA Lakers, kteří přehráli Houston 120:102. Lakers vyhráli pošesté z posledních sedmi zápasů, poté co zvládli vyhrocený duel s Houstonem, který přinesl pět technických chyb, dva úmyslné fauly a také vyloučení na každé straně. Už v první půli museli zápas po vzájemné strkanici opustit Markieff Morris a DeMarcus Cousins, který navíc tvrdě fauloval LeBrona Jamese.

Šampiony táhl 27 body Anthony Davis, James přidal 18 bodů. Už počtvrté za sebou nebyl nejlepším střelcem Houstonu jeho obvyklý kanonýr James Harden, který zaznamenal 20 bodů. O tři více měl Christian Wood.

Momenty ze zápasu Houston - LA Lakers:

Vůbec nedařilo další střelecké hvězdě Stephenovi Currymu, ale i jeho 11 bodů stačilo Golden State k těsné výhře 106:105 nad Torontem. Curry, který v předchozích čtyřech zápasech dal celkem 143 bodů, tentokráte trefil jen dvě z 16 střel z pole.

„Také čekám, že každý zápas budu mužstvu pomáhat v útoku. Ale těší mě, jak to tým zvládl,“ reagoval Curry. „Máme dostatek schopností a zbraní na to, abychom si poradili, i když se nám zrovna střelecky nedaří,“ dodal trenér Warriors Steve Kerr, jehož tým měl střelbu za tři body jen 28 procent.

Koncovka zápasu Golden State - Toronto, rozhodl faul na Damiona Leeho v posledních sekundách a úspěšné trestné hody:

Brooklynu se sice po třízápasové pauze vrátil Kevin Durant a nastřílel 36 bodů, přesto Nets překvapivě prohráli s Oklahoma City 116:129. Vítěze táhl 31 body Shai Gilgeous-Alexander.

V NBA se v neděli kvůli koronaviru odkládal zápas. Reprízu finále Východní konference mezi Bostonem a Miami zhatily bezpečnostní protokoly, po pozitivním výsledku testů u miamského Averyho Bradleyho se nepodařilo včas vytrasovat jeho kontakty. Problémy mají i Celtics, schází jim devět ze 17 hráčů, přesto museli být připraveni nastoupit.

Výsledky NBA

Brooklyn Nets - Oklahoma City Thunder 116:129
Detroit Pistons - Utah Jazz 86:96
Golden State Warriors - Toronto Raptors 106:105
Houston Rockets - Los Angeles Lakers 102:120
Los Angeles Clippers - Chicago Bulls 130:127
Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 96:88
New York Knicks - Denver Nuggets 89:114

Utkání Boston Celtics - Miami Heat odloženo

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž