Tomáš Satoranský (vlevo) a Otto Porter Jr. oslavují povedenou akci Washingtonu.

Tomáš Satoranský (vlevo) a Otto Porter Jr. oslavují povedenou akci Washingtonu. | foto: AP

Washington ukončil tažení Philadelphie, Satoranský sbíral asistence

  • 13
Basketbalový Washington doma přehrál Philadelphii 109:94 a ukončil její sedmizápasovou vítěznou sérii. Tomáš Satoranský v dresu vítězů nasbíral hlavně 10 asistencí, ale i sedm bodů a sedm doskoků. Výtečnou formu si v NBA drží Houston, jeho vítězství 119:114 v Denveru bylo už dvanáctým v řadě.

Washington měl nad Philadelphií navrch prakticky od počátku, k patnáctibodovému triumfu ale udělal rozhodující krok na konci první půle. Po trháku vedl o přestávce 67:48 s náskok si hlídal. Vyhrál podeváté z posledních 12 utkání, v nichž nenastoupil zraněný kapitán John Wall.

Český rozehrávač Satoranský znovu nastoupil v barvách Wizards od počátku - a dařilo se mu, když rychle nastřádal tři body, čtyři asistence a tři doskoky; po necelých osmi minutách však musel střídat, aby ke dvěma faulům nepřipojil další. 

Nakonec se blýskl hlavně 10 asistencemi, což je jeho druhý nejlepší počin v NBA a zároveň druhý nejlepší výkon mezi hráči, kteří v neděli zasáhli do hry. Dohromady Wizards nastřádali 35 asistencí. Na sedm bodů za 32 minut na hřišti stačily Satoranskému tři střely z pole. 

Při absenci Walla byl nejlepším střelcem vítězů Bradley Beal s 24 body, obstaral i osm asistencí, ale také sedmkrát ztratil míč. Otto Porter Jr. se dostal na 23 bodů a sedm doskoků, Kelly Oubre Jr. na 19 bodů a Marcin Gortat stihl 13 bodů a 10 doskoků.

Sestřih ze zápasu Washington - Philadelphia:

Philadelphii táhl Joel Embiid s 25 body a 10 doskoky, Ben Simmons obstaral 16 bodů, osm doskoků a osm asistencí a Dario Šarič se dostal na 13 bodů plus osm doskoků.

James Harden pomohl Houstonu k vítězství 119:114 v Denveru a zároveň k udržení se na přední pozici v Západní konferenci, když vysázel 41 bodů (šest trojek) a připojil osm doskoků plus sedm asistencí. 

Nuggets se přitom hodně snažili, aby byli prvním týmem po jedenácti utkáních, který vedoucí tým ligy porazí. Sedmnáctibodové manko (83:100) dokázali umazat na rozdíl čtyř bodů, dvě Hardenovy akce ale jejich snažení ukončily.

Chris Paul podpořil výhru 23 body, Trevor Ariza 14 body - a víc dvouciferných střelců už Rockets ani nepotřebovali.

Will Barton byl nejlepším střelcem Denveru s 25 body, stihl i sedm doskoků a šest asistencí. Nikolovi Jokičovi skončila třízápasová série s triple-double, k 21 bodům a 14 doskokům totiž připojil „pouze“ osm asistencí. Jamal Murray zařídil 19 bodů.

James Harden proti Denveru:

Poslední sekunda prodloužení - Jason Terry střílí a trefuje se. Jenže míč jeho ruku opustil příliš pozdě, jak prokázalo video. Jeho Milwaukee tím přišlo o důvod k radosti, výhru 123:121 slaví hosté z New Orleans.

Pro Pelicans to byl už pátý triumf za sebou - nejdelší vítězná série tohoto klubu v aktuálním ročníku NBA. Velel k němu Jrue Holiday, když zaznamenal 36 bodů (z toho 28 ve druhé půli či v prodloužení), devět doskoků a šest asistencí.

Právě Holiday byl strůjcem velkého obratu, proti Bucks pomohl smazat osmnáctibodové manko. Třetí část jeho tým opanoval 38:19.

Anthony Davis přispěl k vítězství 27 body a 13 doskoky. Činil se i Rajon Rondo, autor 16 bodů, 12 asistencí a osmi doskoků. Nikola Mirotič se coby náhradník postaral o 14 bodů a sedm doskoků.

Milwaukee nestačilo 25 bodů z ruky Khrise Middletona, 20 bodů v podání Janise Adetokunba i Erica Bledsoea či 18 bodů Jabariho Parkera, nové maximum tohoto hráče po návratu z operace kolene. Čtyřicetiletý Jason Terry, jenž se mohl stát hrdinou okamžiku, nakonec zůstal na bodové nule.

Jason Terry přišel o vítěznou střelu proti New Orleans:

Cleveland nestačil na San Antonio ani ve druhém setkání v rámci této sezony, doma padl 94:110. Hosté z Texasu se otřepali z čtyřzápasové série porážek, když závěrečnou čtvrtinu opanovali 34:20.

Další výborný výkon LeBrona Jamese - 33 bodů, 13 doskoků a devět asistencí - tentokrát přišel vniveč. Po zápase si stěžoval na trend v posuzování faulů: „Stokrát za zápas jdu do nájezdu, otloukají mě, fackují a drží a házím jen čtyři šestky.“ Hráčům San Antonia rozhodčí odpískali jen dvanáct faulů, domácím dvojnásobek.

V dresu Cavaliers podporovali Jamese nejvíc Jordan Clarkson se 17 body a Jeff Green se 14 body. Tristan Thompson doplnil šest bodů 13 doskoky. 

Nejlepším střelcem Spurs byl LaMarcus Aldridge s 27 body, Danny Green, který musel vynechat minulý duel kvůli žaludečním potížím, obstaral 22 bodů (trefil pět trojek). Mladík Dejounte Murray pak zvládl 13 bodů, devět doskoků, pět asistencí, čtyři zisky a tři bloky.

Charlotte ještě může pomýšlet na play-off, uspělo počtvrté za sebou, v neděli přehrálo svého rivala v postupových bojích Detroit 114:98. V závěru přitom Hornets výrazně polevili - vedli totiž až o 32 bodů.

Dwight Howard i Kemba Walker nastříleli za vítěze 17 bodů, Howard přidal 12 doskoků. Nicolas Batum se dostal na 15 bodů a devět asistencí. 

Blake Griffin se pokoušel vést Pistons 20 body, Andre Drummond stihl 14 bodů a 14 doskoků a Reggie Bullock nastřílel taktéž 14 bodů. Jejich týmu se ale nedaří, padl v pěti ze šesti posledních zápasů.

Výsledky NBA

Charlotte - Detroit 114:98
Milwaukee - New Orleans 121:123 po prodl
Denver - Houston 114?119
Washington - Philadelphia 109:94 (domácí Satoranský 7 bodů, 10 asistencí a 7 doskoků)
Cleveland - San Antonio 94:110

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž