Tomáš Satoranský (vpravo) z Washingtonu sleduje smeč svého spoluhráče Kellyho...

Tomáš Satoranský (vpravo) z Washingtonu sleduje smeč svého spoluhráče Kellyho Oubreho Jr. Brání ho Jakob Pöltl z Toronta. | foto: AP

Washington vrátil úder. Satoranský minul, minul a ustoupil hvězdám

  • 9
Washington zvládl úvodní domácí zápas prvního kola play off basketbalové NBA. Po výhře 122:103 snížil v sérii s Torontem na 1:2. Obdobně se vedlo i Milwaukee, které odmítlo vyklidit cestu Bostonu a ve své hale uspělo 116:92. Do lehkých potíží se dostal Cleveland, když nezvládl konec duelu v Indianě a po prohře 90:92 musí v sérii znovu dotahovat.

Se zády blížícími se zdi vsadil Washington na osvědčené recepty z minula. Ve třetím duelu s Torontem měly míč k dispozici hlavně hvězdy - John Wall se za to odměnil 28 body, 14 asistencemi, šesti doskoky a čtyřmi zisky, Bradley Beal rovněž nastřílel 28 bodů, přidal k nim tři zisky.

Možná nejpovedenější zápas této sezony má za sebou polský pivot Marcin Gortat, který je podpořil 16 body. Proměnil osm ze svých deseti střel. Zřejmě k tomu přispělo i to, že ho spoluhráč Markieff Morris donutil před zápasem vyholit si hlavu. „Potřebovali jsme zpět naše polské kladivo. Jeho číro bylo moc roztomilé,“ řekl Morris. Otto Porter Jr. pomohl osmi body a osmi doskoky.

Český reprezentant Tomáš Satoranský dostal prostor jen na pět minut a 40 sekund - to je výrazně méně než při prohrách v Kanadě. Zasáhl do úvodu druhé čtvrtiny, ale po dvou neúspěšných zakončeních ho trenér Scott Brooks brzy stáhl. 

Za rozhodnutého stavu dvě minuty před koncem pak přišla druhá Satoranského chvíle. V momentech, kdy se zápas jen dohrával, se dostal alespoň k jednomu doskoku. Méně minut než v pátek strávil na palubovce naposledy loni v listopadu.

Z náhradníků si přízeň vysloužili hlavně Mike Scott, který na cestě k 12 bodům ani jednou neminul, a Kelly Oubre Jr., jenž se solidní efektivitou rovněž zaznamenal 12 bodů. Šestnáct minut pro druhého rozehrávače dostal Ty Lawson (pět bodů a čtyři doskoky).

John Wall září ve třetím utkání s Torontem:

Washington se ukázal v úplně jiném světle než v úvodních dvou zápasech a na domácí palubovku nastoupil v bojovné a agresivní náladě. V první čtvrtině sice prohrával 18:27, ale od druhé čtvrtiny Wizards dominovali a ve třetí části už vedli o 20 bodů. Povzbudila je i Lawsonova trojka s klaksonem. Hosté se pak dokázali přiblížit nanejvýš na 13 bodů.

Raptors vedli DeMar DeRozan s 23 body a Kyle Lowry s 19 body a osmi asistencemi. Jonas Valančiunas přidal 14 bodů a britský nováček O. G. Anunoby - další člen základní pětky - stihl 12 bodů. 

Napětí v sérii se začíná stupňovat, dokázaly to tři menší zápasové šarvátky, po kterých následovalo rozdávání technických chyb.

Wall a Beal ve třetí čtvrtině dostali technické chyby za strkanici, při které musel rozzuřeného torontského pivota Serge Ibaku odtáhnout Wallův bodyguard. „Jen jsem mu řekl, aby nestrkal ostatním ruce do obličeje, a trochu se naštval,“ uvedl Wall, který byl během utkání v ráži a neustále hecoval publikum. „Tohle je play off. Prohrávali jsme 0:2, tak jsme potřebovali hrát agresivně a bojovat,“ dodal. 

„Kdyby nás neprobralo ani to, že prohráváme 0:2, tak bychom si ani nezasloužili v play off být,“ přidal Beal.

Cleveland se natahoval po druhém vítězství nad Indianou, ale své poločasové vedení o 17 bodů (57:40) promrhal a nakonec se marně pokoušel otočit střelou v poslední sekundě. V hale Pacers podlehl 90.92.

Cavaliers nepomohlo, že LeBron James nastřílel 28 bodů a dodal 12 doskoků a osm asistencí. Kevin Love nastřádal 19 bodů, zranění ruky na něm příliš znát nebylo. Oba se v závěrečné minutě prosadili trojkami, ale k obratu by potřebovali ještě jednu trefu - odpovědnost si vzal J. R. Smith, avšak neuspěl.

Mužem zápasu se tak stal domácí Bojan Bogdanovič. Chorvatský křídelník nastřílel celkem 30 bodů (vytvořil si nové bodové maximum ve vyřazovacích bojích), rovnou polovinu z nich si nechal do poslední čtvrtiny. Proměnil 11 z 15 pokusů, sedm trojek z devíti střel (čtyři trefil v poslední části), při jednom z úspěchů byl dokonce faulován. Pacers se díky němu 50 vteřin před koncem dostali do vedení o sedm bodů. 

Victor Oladipo ho podpořil 18 body, sedmi asistencemi a šesti doskoky. Thaddeus Young má zapsáno 12 bodů a sedm doskoků. Myles Turner je na osmi bodech a 10 doskocích.

Bojan Bogdanovič ve třetím zápase s Clevelandem:

James dal ve druhé půli 15 bodů, zatímco zbytek týmu jen 18. Celkově se do dvouciferných čísel dostal kromě něj a Lovea už jen George Hill (13 bodů), který má navíc potíže se zády. J. R. Smith a náhradník Rodney Hood zvládli osm bodů.

„Jestli čekáte, že to hodím na spoluhráče, tak to se nestane. Takový nejsem. Ano, potřebuji větší podporu od spoluhráčů, ale zlepšit se potřebujeme všichni včetně mě. Dnes jsem měl šest ztrát a to je hodně. A ve třetí čtvrtině jsem byl strašlivý,“ řekl James.

Milwaukee si doma s Bostonem poradilo hladkým výsledkem 116:92, první čtvrtku opanovalo 27:12 a vedlo až o 28 bodů. Ale nadále stojí proti dvěma šňůrám: když Bucks prohrávali 0:2 na zápasy, pokaždé vypadli; Celtics při vedení 2:0 následně postoupili ve všech 35 předchozích případech.

Khris Middleton v pátek vedl vítězný celek 23 body, osmi doskoky a sedmi asistencemi. Janis Adetokunbo pomohl 19 body, šesti asistencemi a pěti doskoky. V poslední čtvrtině se už šetřili na další boje.

Adetokunbo smečuje přes Arona Baynese:

21.dubna 2018 v 05:15, příspěvek archivován: 21.dubna 2018 v 07:11

VIDEO: ?? GIANNIS GONNA GIANNIS! ?? #FearTheDeer https://t.co/pYrQFrs3ID

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

GIANNIS GONNA GIANNIS! #FearTheDeer https://t.co/pYrQFrs3ID

A tentokrát se přidali i jejich spoluhráči:Eric Bledsoe a Jabari Parker dodali po 17 bodech. Mladík Thon Maker se blýskl 14 body, pěti doskoky a především pěti bloky, zastoupil tak Johna Hensona, který nemohl hrát kvůli bolestem zad.

Maker, Adetokunbo a Middleton trefili po třech trojkách a pomohli ke klubovému rekordu v rámci play off - 16 úspěchům zpoza oblouku. 

Thon Maker zazářil ve třetím zápase s Bostonem:

Za Boston dal nejvíce bodů pivot Al Horford, zvládl jich 16. Greg Monroe proti bývalým spoluhráčům zaznamenal 15 bodů a 12 doskoků, Jayson Tatum má na kontě 14 bodů a Jaylen Brown 11 bodů.

Výsledky play off NBA

První kolo

Východní konference - 3. zápasy: 
Indiana - Cleveland 92:90. Stav série: 2:1.
Washington - Toronto 122:103 (za domácí Satoranský 1 doskok). Stav série: 1:2.
Milwaukee - Boston 116:92. Stav série: 1:2. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž