Diváci už Golden 1 Center opustili, v Sacramentu se ve středu NBA vinou...

Diváci už Golden 1 Center opustili, v Sacramentu se ve středu NBA vinou koronaviru nehrála. | foto: AP

V NBA jsou hvězdy s koronavirem, sezona se odkládá na neurčito

  • 13
Čtyři středeční duely se ještě v basketbalové NBA stihly odehrát, dva další už byly odloženy. Příčinou je pozitivní test na koronavirus u jedné z hvězd soutěže. Podle zákulisních zdrojů se jedná o Rudyho Goberta z Utahu. Přes noc se v týmu Jazz objevil druhý případ onemocnění COVID-19, podle zámořských médií bylo zjištěno u Donovana Mitchella. Oba hráči jsou účastníky letošní All-Star Game.

Sedmadvacetiletý Gobert sice nebyl přítomen zápasu Utah Jazz v Oklahoma City, zápas se přesto odsouvá - zatím na neurčito. A stejný osud potkal také následný duel Sacramento Kings - New Orleans Pelicans.

Erik Spoelstra, trenér Miami, vypadá po porážce s Charlotte nespokojeně.

„NBA využije této přestávky k tomu, aby rozhodla o dalších krocích v souvislosti koronavirovou pandemií,“ uvedlo vedení soutěže.

NBA je jednou z nejvíce prosperujících sportovních lig na světě. Většina zápasů bývá vyprodaných. 

Kvůli šíření koronaviru v USA už soutěž zavedla opatření, majitelé klubů se mimo jiné na středeční schůzce dohodli, že se bude hrát bez diváků. Krátce poté sáhlo vedení soutěže k radikálnímu řešení a soutěž pozastavilo. Podle zdroje agentury AP by pauza měla trvat minimálně dva týdny.

„Nastala velmi závažná situace,“ řekl miamský trenér Erik Spoelstra. „Liga k tomu přistoupila přiměřeně a obezřetně. Musíme situaci sledovat a zjistit, kde se to vzalo,“ dodal.

Utah jméno nakaženého hráče nepotvrdil. V prohlášení uvedl, že jeden z basketbalistů onemocněl a vyšetření nepotvrdila chřipku. 

Nikola Vučevič (vlevo) z Orlanda brání Rudyho Goberta z Utahu.

Donovan Mitchell z Utahu na koš Memphisu.

Po dohodě s NBA se klub rozhodl hráče testovat na COVID-19 a předběžný výsledek testu byl pozitivní. Proto bylo okamžitě rozhodnuto o odložení zápasu s Oklahoma City ve chvíli, kdy už se hráči rozcvičovali na palubovce. Nyní se čeká na potvrzující test.

Odložen byl i následný duel Sacramenta s New Orleans, jelikož jeden z rozhodčích Courtney Kirkland pískal v minulých dnech zápas Utahu. Předtím se v noci stihly odehrát čtyři duely.

Dallas vyhrál nad Denverem 113:97. Hráči se o přerušení soutěže dozvěděli během třetí čtvrtiny, po které domácí tým otočil zápas na svou stranu. Zasloužil se o to velkou měrou srbský pivot Boban Marjanovič, jenž zastínil slavnějšího krajana v barvách Denveru Nikolu Jokiče a zaznamenal 31 bodů a 17 doskoků. Luka Dončič měl 28 bodů a devět asistencí.

Sestřih ze zápasu Dallas - Denver:

New York přehrál Atlantu v prodloužení 136:131, Hawks nepomohlo ani 42 bodů a 11 asistencí Traeho Younga. Philadelphii se vrátil po zranění pivot Joel Embiid a 30 body přispěl k výhře 124:106 nad Detroitem. Charlotte překvapivě vyhrálo 109:98 na palubovce Miami.

Ani vrchol basketbalové NCAA se nevyhne omezení

Tradiční závěrečný turnaj March Madness a následné Final Four, z něhož vzejdou šampioni univerzitní basketbalové ligy NCAA, se kvůli epidemii koronaviru uskuteční v omezených podmínkách. 

Vedení populární soutěže oznámilo, že zápasy se kvůli šíření nákazy ve Spojených státech budou hrát s vyloučením veřejnosti. Vedle mužstev, realizačních týmů a rozhodčích bude moci bojům přihlížet jen omezené množství rodinných příslušníků.

Na sledovaném turnaji, který začne v příštím týdnu, startuje 68 univerzitních celků. Vrchol se uskuteční od 4. do 6. dubna v Atlantě. V loňském roce sledovalo finálový duel v Minneapolis přes 72 000 diváků. Opatření se týká i ženského turnaje, kterého se zúčastní 64 celků s vyvrcholením 5. dubna v New Orleans.

Výsledky NBA

Atlanta - New York 131:136 po prodl.
Miami - Charlotte 98:109
Dallas - Denver 113:97
Philadelphia - Detroit 124:106

Zápasy Sacramento - New Orleans a Oklahoma City - Utah byly odloženy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž