Chris Paul (vlevo) a James Harden z Houstonu působí během zápasu s Atlantou...

Chris Paul (vlevo) a James Harden z Houstonu působí během zápasu s Atlantou značně unaveně. | foto: AP

Harden prohrál sám se sebou, jeho honba končí. LeBron s Lakers nevítězí

  • 29
Až příliš mnoho zdravotních potíží se nakupilo, James Harden se musí rozloučit s honbou za jedním z rekordů Wilta Chamberlaina. Svému Houstonu totiž v zápase basketbalové NBA pomohl k vítězství 119:111 nad Atlantou „jen“ 28 body, jeho série třicetibodových zápasů končí na čísle 32. LeBron James zapsal triple double, jenže LA Lakers stejně prohráli 105:110 na palubovce oslabeného Memphisu.

Houston má osmibodovou výhru nad Atlantou, ale přepisování historie jeho konec. Nejlepšího střelce celé ligy Jamese Hardena na 28 bodech zastavilo vlastní tělo, k potížím s ramenem, krkem a dalším drobným zraněním se u něj přidala nemoc. 

Harden neprožil dobrý večer, trefil jen sedm z 21 pokusů. A ukázkově špatná byla jeho tříbodová střelba, při ní měl totiž čistou bilanci 0/10. Bez trojky se jeho zápis obešel poprvé v sezoně. V poslední čtvrtině ale zabral, v klíčové chvíli dal šest bodů svého týmu v řadě a pomohl mu k rozhodujícímu odskočení do koncovky.

O rekord se pak za rozhodnutého stavu v poslední minutě už nesnažil. Jeho série se začala rodit v polovině prosince. „V pohodě. Stejně jsem věděl, že na rekord nedosáhnu. Jsem hlavně rád, že jsem se po pár dnech mohl vůbec hýbat. Poslední dny jsem trávil v posteli a nemohl jsem ani trénovat,“ řekl Harden.

Jeho 32 zápasů s 30 a více body je druhou nejdelší sérií v dějinách NBA. A ukazuje se, že rekordních 65 utkání Wilta Chamberlaina je možná nepokořitelných.

James Harden proti Atlantě:

Chris Paul k vítězství Rockets pomohl 20 body, osmi asistencemi a šesti doskoky, Eric Gordon přidal 16 bodů. Kenneth Faried má další double double, tentokrát za 13 bodů a 10 doskoků, za Rockets odehrál 15 zápasů a ve všech se dostal přes 10 bodů - je to jeho životní série. Clint Capela na něj zaútočil 12 body a osmi doskoky. 

Hawks dlouho udržoval v zápase skvělý výkon v podání nováčka Traeho Younga, k 36 bodům si pomohl novým osobním rekordem v podobě osmi trojek. Jeden ze svých životních večerů podpořil osmi asistencemi. John Collins sekundoval 20 body a 12 doskoky, Kent Bazemore se postaral o 13 bodů.

Trae Young proti Houstonu:

LA Lakers přidali k porážce v New Orleans nezdar v Memphisu. Jejich výsledek 105:110 na palubovce druhého nejhoršího celku Západní konference je o pořádný kus vzdálil od play off. 

Brandon Ingram se je pokusil řídit z pozice rozehrávače 32 body a šesti doskoky. LeBron James přidal 24 bodů, 12 doskoků, 11 asistencí a tři zisky, jenže porážka jde tentokrát za ním, minul 15 střel.

James se alespoň stal prvním hráčem v historii, který je v nejlepší desítce hráčů NBA v počtu bodů i asistencí. S 32 162 body mu patří páté místo historických tabulek, v asistencích se polepšil na číslo 8535 a dostal se na desáté místo před Andreho Millera.

Kyle Kuzma má na kontě 22 bodů a Reggie Bullock 14 bodů.

Grizzlies táhl rozehrávač Mike Conley s 30 body a pěti asistencemi, v závěru trefoval důležité šestky. Pivot Jonas Valančiunas zaznamenal 20 bodů a 13 doskoků. Avery Bradley zařídil 15 bodů a šest doskoků a Joakim Noah má v den 34. narozenin double double za 14 bodů a 12 doskoků. Domácí se musejí obejít bez svého talentu Jarena Jacksona Jr., který má problém se stehnem.

Memphisu skončila čtyřzápasová série porážek. 

LeBron James proti Memphisu:

Golden State uspěli v Charlotte 121:110, Stephen Curry se znovu po týdnu od All Star Game vrátil do svého domovského města a tentokrát se spokojil se 16 body. Ve statistikách má i šest asistencí či čtyři zisky.

Klay Thompson za vítěze nastřílel 26 bodů, DeMarcus Cousins 24 bodů a doskočil 11 míčů, převedl nejlepší výkon od návratu po dlouhém zranění. Poprvé odehrál přes 30 minut. Kevin Durant je podpořil 20 body a sedmi doskoky. A Draymond Green útočil na triple double s 14 body, 10 asistencemi a osmi doskoky, navíc zvládl tři bloky.

Pivotman Cody Zeller si v dresu Hornets vylepšil osobní rekord na 28 bodů, proměnil 13  ze 14 střel, doskočil devět míčů a tři střely soupeřům zblokoval. Kemba Walker sekundoval 23 body a šesti asistencemi, v dresu Charlotte nastřílel už 3952 košů a sebral klubový rekord Dellu Currymu, Stephenovu otci.

Jeremy Lamb dodal 16 bodů a sedm asistencí, pět doskoků a čtyři zisky a Nicolas Batum 14 bodů, šest asistencí a pět doskoků. 

Milwaukee nechalo odpočívat v derby proti Chicagu svou hlavní hvězdu Janise Adetokunba (má potíže s kolenem), přesto zápas ovládlo 117:106. Khris Middleton a Malcolm Brogdon vedli Bucks 22 body. Nikola Mirotič a Brook Lopez připojili 13 bodů, Lopez navíc zablokoval soupeřům pět pokusů. Pat Connaughton zajistil 10 bodů, šest doskoků a pět asistencí.

Z posledních 19 utkání ovládli Bucks 17.

Bulls táhli podkošoví hráči Lauri Markkanen a Robin Lopez s 26 body. Markkanen doskočil 12 míčů. Timothé Luwawu-Cabarrot a Wayne Selden dodali po 12 bodech, první z nich je doplnil sedmi doskoky. Zach LaVine k 11 bodům přidal devět asistencí a osm doskoků.

San Antonio se den po porážce s NY Knicks nevypořádalo ani s Brooklynem, na jeho palubovce padlo 85:101. Třetí porážka Spurs v řadě se zrodila po jejich nejhorším ofenzivním výkonu v sezoně. Proměnili jen 17 procent svých tříbodových pokusů - i to jejich nejhorší číslo v tomto ročníku.

D’Angelo Russell táhl Nets 23 body, osmi asistencemi a sedmi doskoky. Joe Harris a Caris LeVert ho doplnili 15 body. LeVert stihl i sedm asistencí a pět doskoků. Celkem si Brooklynu pomohl 19 trojkami.

LaMarcus Aldridge dominoval San Antoniu 26 body, 10 doskoky a třemi bloky, DeMar DeRozan sekundoval 23 body a pěti doskoky. Rudy Gay má zapsáno 13 bodů.

D’Angelo Russell proti San Antoniu:

Phoenix vyhrál v Miami 124:121 a rekordní sérii nezdarů uťal na čísle 17. Pomohl si 40 body v poslední čtvrtině. Většinu zápasu prohrával, a to až o 13 bodů, ještě 19 vteřin před koncem vedlo Miami o bod, pak ale hosté čtyřmi trestnými hody dokonali obrat. Veterán Dwyane Wade minul oba pokusy Miami na odvrácení porážky.

Devin Booker byl s 20 body nejlepším ze sedmičky dvouciferných střelců Suns, má na kontě i devět asistencí. Tyler Johnson svým nedávným spoluhráčům nasázel 18 bodů. Jamal Crawford se na výhře podílel 16 body, Kelly Oubre Jr. k 16 bodům přidal osm doskoků. Deandre Ayton pomohl 14 body a 10 doskoky,  a Troy Daniels 14 body a Josh Jackson 11 body. 

Heat nepomohly velké výkony obou pivotů. Hassan Whiteside zařídil 29 bodů a 11 doskoků, Kelly Olynyk 28 bodů a 10 doskoků. Náhradník Bam Adebayo připojil 14 bodů a devět doskoků, Dwyane Wade 13 bodů a pět asistencí a Dion Waiters 12 bodů a sedm asistencí. Doma floridský celek prohrál pošesté za sebou.

Do sestavy Minnesoty se po dvouzápasové absenci zaviněné podezřením na otřes mozku vrátil Karl-Anthony Towns. A jeho pondělí nemohlo být o moc lepší. Wolves pomohl k domácí výhře nad Sacramentem 112:105, když nastřílel 34 bodů, doskočil 21 míčů a navíc pětkrát asistoval. Radovat se může i z vidiny startu na mistrovství světa, Dominikánská republika si totiž jako poslední zajistila postup do Číny.

Derrick Rose k výhře přispěl 20 body a Tyus Jones 16 body osmi asistencemi a třemi zisky. Minnesota v úvodu prohrávala o 13 bodů, ale úsek 20:1 ji vrátil do hry.

Marvin Bagley III. vedl poražené Kings 25 body a 11 doskoky, De’Aaron Fox sekundoval 23 body a pěti asistencemi. Buddy Hield stihl 18 bodů, osm doskoků a tři zisky, Corey Brewer 12 bodů.

Karl-Anthony Towns proti Sacramentu:

O pozici v play off si říká Detroit, vyhrál sedmý z posledních osmi zápasů, s Indianou si doma poradil 113:109. Andre Drummond byl se 26 body nejlepším střelcem Pistons i celého utkání, přidal k nim 16 doskoků a tři bloky, Blake Griffin má triple double za 20 bodů (trefil pět trojek), 10 doskoků a 10 asistencí.

Luke Kennard pomohl 19 body, když trefil pět trojek, Reggie Jackson se postaral o 14 bodů a pět asistencí, Wayne Ellington o 14 bodů a Langston Galloway o 13 bodů.

Pacers prohráli teprve podruhé z deseti utkání, Bojan Bogdanovič je táhl 25 body, Domantas Sabonis přidal 23 bodů a sedm doskoků, ale v závěru si poranil rameno. Do sestavy se vrátil další podkošový hráč Myles Turner, zvládl sedm bodů.

Darren Collison se postaral o 21 bodů a pět asistencí, Wesley Matthews o 14 bodů a Thaddeus Young 10 bodů, 12 doskoků a tři zisky.

Také slovinský nováček Luka Dončič nasbíral triple double, čtvrtý v krátké kariéře. Ani jeho 28 bodů, 10 doskoků a 10 asistencí (spáchal devět ztrát) ale nemohlo Dallasu vyhnout se porážce 112:121 s Los Angeles Clippers. Dončič se na hřiště vrátil po dvouzápasovém problému s kotníkem.

Dwight Powell pomohl 24 body a osmi doskoky, Tim Hardaway Jr. 20 body a šesti doskoky, Dirk Nowitzki ve svém zápase číslo 1500 zaujal 12 body a pěti doskoky a Maxi Kleber 10 body. Dallas prohrál popáté za sebou.

26.února 2019 v 04:41, příspěvek archivován: 26.února 2019 v 20:01

Congrats to @swish41 of the @dallasmavs for becoming the 4th player in @NBAHistory to play in 1,500 games! #ThisIsWhyWePlay #MFFL https://t.co/fqIgZdKK9t

Pivotman Montrezl Harrell si 32 body vylepšil osobní rekord. V zápase osmkrát zasmečoval. Navíc má na kontě pět doskoků a pět asistencí. Lou Williams, další z náhradníků Clippers, přidal 21 bodů, 10 asistencí a tři zisky. Danilo Gallinari obstaral 20 bodů, Patrick Beverley útočil na triple double se 17 body, devíti asistencemi a osmi doskoky a JaMychal Green je na 11 bodech a osmi doskocích.

Celek z LA se posunul na sedmou pozici před San Antonio.

Philadelphia si do New Orleans přijela pro těsnou výhru 111:110. V zápase přitom promarnila vedení o 17 bodů. Tobias Harris vévodil vítězným Sixers s 29 body a 10 doskoky, J. J. Redick pomohl 16 body, Ben Simmons dodal 14 bodů a 12 asistencí. Mike Scott nastřílel 12 bodů (trojky 4/5), Jimmy Butler zajistil 11 bodů, sedm doskoků a sedm asistencí.

Boban Marjanovič nahrazoval zraněného Joela Embiida, zvládl 12 bodů a 10 doskoků, jenže v závěru utkání mu protihráč přisedl koleno.

Boban Marjanovič proti New Orleans, v závěru zápasu se zranil:

Anthony Davis pomohl Pelicans 18 body, šesti doskoky a třemi bloky za 21 minut. Jrue Holiday zařídil 22 bodů, sedm asistencí, pět doskoků a tři zisky, Julius Randle 19 bodů, 14 doskoků a tři zisky. A Elfrid Payton podpořil 10 bodů 14 asistencemi.

Portland uspěl v Clevelandu 123:110, ač promarnil poločasový náskok 23 bodů. Ve čtvrté části předvedli vítězové čtrnáctibodovou sérii. C. J. McCollum táhl hosty 35 body a sedmi doskoky, Damian Lillard pomohl 21 body a osmi asistencemi. Jusuf Nurkič je na 15 bodech a osmi doskocích. Seth Curry na 15 bodech s trojkami 5/5.

Cedi Osman nasázel za Cavaliers 27 bodů a doskočil sedm míčů, Jordan Clarkson přišel s 19 body, Kevin Love se postaral o 18 bodů a 12 doskoků. Collin Sexton je podpořil 11 body, Larry Nance Jr. 10 body, pěti doskoky a pěti asistencemi.

Výsledky NBA

Charlotte Hornets - Golden State Warriors 110:121
Cleveland Cavaliers - Portland Trail Blazers 110:123
Detroit Pistons - Indiana Pacers 113:109
Brooklyn Nets - San Antonio Spurs 101:85
Miami Heat - Phoenix Suns 121:124
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 106:117
Houston Rockets - Atlanta Hawks 119:111
Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 110:105
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 112:105
New Orleans Pelicans - Philadelphia 76ers 110:111
Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 121:112

Tabulka Východní konference

Tým Z V P S %
1. Milwaukee Bucks 60 46 14 7019:6438 76,7
2. Toronto Raptors 61 44 17 6963:6643 72,1
3. Indiana Pacers 61 40 21 6625:6304 65,6
4. Philadelphia 76ers 61 39 22 7055:6849 63,9
5. Boston Celtics 60 37 23 6767:6406 61,7
6. Brooklyn Nets 62 32 30 6943:6964 51,6
7. Detroit Pistons 59 29 30 6324:6379 49,2
8. Charlotte Hornets 60 28 32 6662:6691 46,7
9. Orlando Magic 61 28 33 6465:6513 45,9
10. Miami Heat 59 26 33 6202:6266 44,1
11. Washington Wizards 60 24 36 6829:7021 40
12. Atlanta Hawks 61 20 41 6769:7210 32,8
13. Chicago Bulls 61 16 45 6326:6816 26,2
14. Cleveland Cavaliers 61 14 47 6305:6911 23
15. New York Knicks 60 12 48 6342:6845 20

Tabulka Západní konference

Tým Z V P S %
1. Golden State Warriors 60 43 17 7130:6718 71,7
2. Denver Nuggets 59 41 18 6620:6304 69,5
3. Oklahoma City Thunder 59 38 21 6843:6546 64,4
4. Portland Trail Blazers 60 37 23 6825:6611 61,7
5. Houston Rockets 60 35 25 6792:6664 58,3
6. Utah Jazz 59 33 26 6496:6296 55,9
7. Los Angeles Clippers 62 34 28 7070:7055 54,8
8. San Antonio Spurs 62 33 29 6948:6921 53,2
9. Sacramento Kings 60 31 29 6811:6887 51,7
10. Minnesota Timberwolves 60 29 31 6732:6716 48,3
11. Los Angeles Lakers 60 29 31 6729:6810 48,3
12. New Orleans Pelicans 62 27 35 7170:7127 43,5
13. Dallas Mavericks 60 26 34 6521:6558 43,3
14. Memphis Grizzlies 62 24 38 6258:6452 38,7
15. Phoenix Suns 62 12 50 6584:7204 19,4
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž