Eric Bledsoe z Milwaukee slaví v zápase s Bostonem.

Eric Bledsoe z Milwaukee slaví v zápase s Bostonem. | foto: AP

Boston končí, Bucks se radují. Golden State přišlo o Duranta

  • 53
Basketbalisté Milwaukee si zahrají ve finále Východní konference NBA. V pátém duelu s Bostonem vyhráli 116:91 a sérii ovládli v poměru 4:1. Jedna výhra dělí od postupu do finále Západní konference hráče Golden State, kteří po výhře nad Houstonem 104:99 vedou 3:2. V zápase se jim však zranil nejlepší střelec Kevin Durant.

Milwaukee mezi dva elitní týmy Východní konference postoupilo poprvé od roku 2001. Jeho soupeřem bude buď Philadelphia, anebo Toronto, které vede 3:2 na zápasy. 

Milwaukee ovládlo základní část a formu potvrzuje i v play off. Z devíti utkání ztratilo jediný, ten první proti Celtics.

Boston se sice v první čtvrtině pátého zápasu dostal do krátkého vedení, ale jinak měli Bucks zápas opět pod kontrolou a nedali Celtics šanci. Odřízli ze hry Kyrieho Irvinga, který dal za Boston jen 15 bodů a měl jedinou asistenci. Bez něj se Boston trápil v útoku.

Marcus Morris má na kontě 14 bodů a 11 doskoků, na 14 bodů se dostal také Jayson Tatum.

Naopak hned sedm hráčů Bucks zapsalo dvouciferný počet bodů. Nejvíce Janis Adetokunbo, který k 20 bodům přidal i osm doskoků a osm asistencí. 

Khris Middleton dodal 19 bodů a osm doskoků, Eric Bledsoe 18 bodů a šest doskoků, George Hill 16 bodů. Nikola Mirotič má double double 10 bodů a 11 doskoků.

Do letošního play off navíc poprvé naskočil Malcolm Brogdon a z pozice náhradníka nastřílel 10 bodů za 16 minut.

„Po porážce v prvním utkání, na které jsme nebyli mentálně připraveni, se naše myšlení změnilo. V posledních čtyřech zápasech jsme měli odlišný přístup. Jsme opravdu hladoví po úspěchu,“ řekl Adetokunbo.

„Takhle rychlý konec jsme nečekali, ale je třeba ocenit Milwaukee. Hráli opravdu dobře a byli lepší než my,“ uznal pivot Al Holford, který měl být bostonským trumfem na Adetokunba.

Sestřih z pátého zápasu Milwaukee - Boston:

To série mezi Golden State a Houstonem je hodně vyrovnaná a potvrdil to i pátý zápas. Warriors sice začali velmi dobře a ve druhé čtvrtině vedli už o 20 bodů. Ale pak si poranil lýtko jejich nejlepší střelec Kevin Durant a nakonec musel z utkání ve třetí čtvrtině odstoupit. 

V průběhu čtvrtka Durant podstoupí vyšetření, která odhalí vážnost jeho zranění.

Houston toho využil a dostal se i do vedení. Domácí se ovšem vzchopili a dovedli zápas k důležitému třetímu vítězství. Nyní mají dva pokusy na postup do pátého finále konference za sebou.

Sestřih z pátého zápasu Golden State - Houston:

Klíčová byla trojka Draymonda Greena, která dala Warriors tři minuty před koncem pětibodové vedení. Vzápětí přidal Klay Thompson další trojku a Houston ani přes závěrečnou snahu manko nedohnal.

Thompson nastřílel 27 bodů (trefil pět trojek), Stephen Curry přidal 25 bodů, Durant před zraněním 22 bodů a Green měl osm bodů, 12 doskoků a 11 asistencí. 

Houstonu nestačilo ani 31 bodů a osm asistencí Jamese Hardena. Eric Gordon potvrdil dobrou formu 19 body, P. J. Tucker zvládl 13 bodů a 10 doskoků. Clint Capela doskočil 14 míčů.

Basketbalová NBA

2. kolo play off

Východní konference:
Milwaukee Bucks - Boston Celtics 116:91, konečný stav série 4:1.

Západní konference:
Golden State Warriors - Houston Rockets 104:99, stav série 3:2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž