Ondřej Peterka (v bílém) z Hradce Králové faulovaný Theodorem Dlugošem z...

Ondřej Peterka (v bílém) z Hradce Králové faulovaný Theodorem Dlugošem z Jindřichova Hradce. Sleduje je Martin Peterka. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Na čtvrtý barážový pokus. Pardubická rodina dobyla pro Hradec ligu

  • 1
Čtvrt století trvající absence nejvyšší soutěže basketbalistů v Hradci Králové v neděli odpoledne skončila. Místní Královští sokoli totiž v odvetě baráže o postup do Národní basketbalové ligy udolali Jindřichův Hradec 102:91 po prodloužení a získali právo zařadit se v příští sezoně mezi domácí elitu.

„Čekali jsme dlouho, konečně se to po těch letech povedlo,“ komentoval úspěšně zvládnutou baráž kouč hradeckého družstva Lubomír Peterka.

Hradec ji zvládl i proto, že v pátek prohrál v Jindřichově Hradci jen o tři body 93:96. A to zápase, v jehož převážné většině vedl a o výhru přišel až v samotném závěru.

Podobný scénář měla i odveta, jenomže tentokrát se šťastným koncem pro Královské sokoly.

Zcela zaplněná hala v Třebši v ní viděla neskutečné drama. Domácí vítěz první ligy začal báječně, nejhorší tým Národní basketbalové ligy mu nestačil a po první čtvrtině prohrával o 13 bodů (29:16).

Sokoli, za které pod trenérským vedením pardubické basketbalové legendy Lubomíra Peterky nastoupil vedle jeho syna Ondřeje i druhý syn Martin, jinak hráč mistrovského Nymburka, vedli i dál. Na přestávku sice šli už jen s osmibodovým náskokem (45:37), ale i ten na by na vítězství v baráži stačil.

Zvlášť když po další desetiminutovce byl rozdíl už šestnáctibodový (73:57). Jindřichův Hradec ale zápas v poslední desetiminutovce zdramatizoval, dvě minuty před koncem snížil na pouhých 82:81, což by mu stačilo k záchraně v NBL. Sokoli si však stačili vynutit prodloužení, když několik vteřin před koncem základní hrací doby jim třikrát jen obroučka zkazila postupovou radost už bez prodloužení.

V něm ale už jasně dominovali. „I když jsme o postupový výsledek přišli až v závěru, věřil jsem, že to zvládneme, nehráli jsme to poprvé,“ poznamenal kouč.

Královským sokolům se podařilo postoupit po třech neúspěšných barážových startech v minulých třech sezonách. Přitom dvakrát k tomu měli velmi blízko. Před dvěma lety první zápas v Jindřichově Hradci dokonce vyhráli, ale domácí odvetu nezvládli. Loni si z Prostějova přivezli remízu a vyrovnaný stav drželi až do samotného konce odvety, v něm se ale prosadil soupeř.

Postup? Konečně, ještě si to neuvědomuji, řekl kouč

Pět let s týmem patří mezi absolutní špičku prvoligové soutěže, čtyřikrát s ním šel do baráže o NBL. Až letošní čtvrtý postup kouči Lubomíru Peterkovi vyšel, pro Hradec s týmem vybojoval možnost hrát v příští sezoně nejvyšší soutěž.

„Co tomu bezprostředně říkám? Nevím, ještě si to ani neuvědomuju,“ říkal po skončení prodloužení ve všeobecné euforii hradecké haly v Třebši.

Královští sokoli si postup vybojovali poté, co v prvním zápase v Jindřichově Hradci prohráli o tři body, v odvetě nejprve stav srovnali a v prodloužení rozhodli baráž pro sebe.

„Těžko říct, co rozhodlo, ale byli jsme lepší. Už v pátečním zápase u nich byla škoda, že jsme ho nedotáhli do vítězného konce,“ řekl úspěšný kouč.

Přitom Jindřichův Hradec v závěru postup sokolů ohrožoval, v jednu chvíli měl v součtu bodů navrch. „Oni už ale dohrávali bez tří zahraničních hráčů, ti asi neměli takovou vůli. A naši kluci zachovali klid,“ uvedl Peterka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž