Opavští basketbalisté slaví postup do ligového finále.

Opavští basketbalisté slaví postup do ligového finále. | foto: František Mazáč

Klečka byl klíčový muž. Rozhodl to správný hráč, uznal pardubický Nečas

  • 1
Je to obrovské zklamání, navíc těžko pochopitelné. Pardubičtí basketbalisté ve čtvrtek před 1 219 diváky na Dašické ztratili i třetí domácí utkání v semifinálové sérii s Opavou; totálně tak postavili na hlavu výhodu domácího prostředí a do finále po výsledku 1:4 na zápasy pustili soupeře. Dovršili pokročilou tryznu.

„Prohráli jsme tři domácí zápasy, a proto jsme nemohli pomýšlet na postup. Opava si jej zasloužila,“ konstatoval pardubický pivot a kapitán Radek Nečas.

Domácí tentokrát měli skvělý start, jejž Opavané umožnili velmi nedůraznou obranou. Pardubičtí brzy vedli 12:5, na což kouč hostí Petr Czudek reagoval oddechovým časem, aby trochu otupil soupeřův nápor. Efekt se dostavil vzápětí - jeho mužstvo se i díky hojně využívané zbrani, přesné trojkové střelbě, na Východočechy dotáhlo.

Ve druhé čtvrtce však začal úřadovat pardubický Brandon Spearman a Pardubice rázem měly dvouciferný náskok. Hru prokládaly i pohlednými akcemi - třeba když si trojice hráčů rychle vyměnila balon a nehlídaný pivot Kamil Švrdlík parádně zasmečoval.

Poločasový stav pro pardubické basketbalisty i jejich oddané fanoušky vzbuzoval naději - Beksa tvrdila muziku a na tabuli svítilo 55:40.

Po přestávce se nicméně ve hře Beksy začínaly rýsovat povážlivé trhliny. Opavská trojkopalba pokračovala; Václav Bujnoch snižoval krátce před koncem třetí části už na pouhý tříbodový rozdíl.

Přesto se domácí ještě jednou zhluboka nadechli - jejich ofenzivu v tu chvíli dirigoval správným směrem Spearman. Avšak Slezané se opět dotáhli volnými trojkami a rozehrávač Jakub Šiřina je dokonce poslal dopředu (81:80).

Hala se v tu chvíli za svoje borce postavila ještě víc než kdy předtím, ale Beksa nedávala trestné hody a znervózněla. Spearman ještě 17 vteřin před koncem dával na 89:88, ovšem poslední útok měla Opava. A Radim Klečka s ním naložil na výbornou - uvolnil se a rozhodl.

„Sérii uzavřel správný muž. Klečka byl klíčový hráč, který nás ničil svými trojkami a nájezdy, svůj tým vždycky nakopl. Poslední střela jenom potvrdila jeho výkony v semifinále,“ mínil pivot Nečas.

Nyní je čeká jen série útěchy o třetí místo se Svitavami - to však rozhodně nelze považovat za adekvátní náplast. Vždyť Pardubice byly jasně druhým celkem nadstavby.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž