Lukáš Kotas (vpravo) z Pardubic přihrává, brání ho prostějovští Petr Dokoupil...

Lukáš Kotas (vpravo) z Pardubic přihrává, brání ho prostějovští Petr Dokoupil (vlevo) a Jan Tomanec. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubičtí basketbalisté chtějí dorazit raněné prostějovské Orly

  • 0
Medaile je na dosah. Basketbalisté Pardubic mohou už ve čtvrtek vybojovat ligový bronz; stačí jediné: znovu porazit Orly z Prostějova. Úvodní rozskok druhého duelu série o třetí místo se uskuteční v 18 hodin v hale Dašická.

Před rokem a půl to pro ni byla hodně nepříjemná komplikace - teď se Beksa snaží z analogické situace v táboře prostějovského soupeře naopak těžit.

V Pardubicích dobře vědí, že trenéru Orlů Zbyňku Cholevovi není v bitvě o bronz co závidět; musí se totiž prakticky obejít bez klasických podkošových hráčů, podobně jako na podzim 2014 bývalý kouč Beksy Dušan Bohunický.

Tomu tehdy vypadlo trio Pospíšil, Kohout a Šoukal (navíc nebyl úplně fit ani Bohačík), zatímco Choleva nyní vymýšlí taktiku hry bez Američana Roseboroa se Šteffelem.

Z „dlouhých“ mu zbyl jen Tomanec, a to je na nejlépe doskakující tým Kooperativa NBL, jímž Pardubice jsou, zatraceně málo. Tím spíš, že Orlům budou scházet i další hráči: druhý rozehrávač Kouřil a patrně i Dokoupil.

První střetnutí série na Hané (83:65 pro Beksu) vzbudilo i z výše uvedených důvodů dojem, že ukořistění cenného kovu bude pro Východočechy „brnkačka“. I klubový web Orlů už svůj tým předem de facto odsoudil k porážce.

„Z prvního zápasu si do dalšího pokračování série budeme chtít přenést tlak, jaký jsme vytvářeli v obraně. Nenechali jsme prostějovské hráče rozběhnout do protiútoku, nedopřávali jsme jim jednoduché situace. Další důležitou věcí, která se nám dařila, je nepouštět soupeřovy střelce do otevřených trojkových pozic,“ poznamenal trenér Beksy Levell Sanders.

Právě pokusy z dálky jsou zřejmě to jediné, o co se Cholevovo mužstvo ještě může opřít.

„Prostějov má spoustu hráčů, kteří dokážou trefovat i těžké střely, například Slezáka, Palyzu, Marka... Budeme chtít pokračovat v tom, nedávat jim prostor,“ konstatoval Sanders, podle nějž bude rovněž potřeba lépe nakládat s tzv. mismatchi, kdy se hráč snaží při útočných akcích využít jiné výšky protivníka.

„Měli jsme mnoho situací, kdy jsme měli dát míč do vnitřního prostoru a neudělali jsme to, nebo to trvalo dlouho. Z toho vznikaly naše útočné fauly nebo (porušení pravidla) tři sekundy,“ mínil Sanders.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž