Aleš Chán přispěl Prostějovu v utkání s Novým Jičínem dvanácti body.

Aleš Chán přispěl Prostějovu v utkání s Novým Jičínem dvanácti body. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Muirhead uvítal syna vítězstvím v basketbalové bitvě v Prostějově

  • 10
Corey Muirhead se v úterý vrátil ze Spojených států, kde byl u narození syna Andrease. A ve středu výrazně přispěl k vítězství basketbalistů Mlékárny Miltra Nový Jičín v Prostějově 66:64.

Muirhead dal 17 bodů, třiatřicet vteřin před koncem zvyšoval na 65:63. "Corey byl pro nás velkou vzpruhou, na domácí platil svou rychlostí," komentoval novojičínský trenér Zbyněk Choleva návrat Muirheada do sestavy, v níž dvakrát chyběl.

Souboj velkých rivalů, Nového Jičína a Prostějova, byl šlágrem včerejšího 12. kola Mattoni NBL. Ve druhém kole Prostějovští o koš vyhráli v Novém Jičíně, nyní jim Novojičínští prohru oplatili. Přitom po první čtvrtině ztráceli 9:19.

"Zpátky nás dostal Sanders svými body a tím, že tým rozběhal," uvedl Zbyněk Choleva. "Pak už to byla bitva o každý koš." Do vedení šli vítězové poprvé ve 33. minutě po koši Gavláka 49:51.

Podle Cholevy byl rozhodující nesportovní faul Prášila. Po něm Sanders proměnil dvě šestky, dva body přidal Muirhead a bylo to 56:61. "Minutu před koncem jsme se domácím trochu utrhli," uvedl Choleva.

Závěr, to bylo drama. Domácí propadli při trestných hodech. V závěrečných dvaceti vteřinách Leško dva neproměnil a Chán využil jenom jeden.

"Ze čtrnácti tříbodových střel jsme dali jednu, měli jsme dvacet ztrát, takže z toho pohledu je výsledek pro nás lichotivý," řekl prostějovský kouč Peter Bálint.

Na faulu, který rozhodl derby, se soupeři neshodli

Nesportovní faul Jaroslava Prášila v předposlední minutě zápasu Prostějova s Novým Jičínem byl klíčovým okamžikem derby. Na tom se trenéři Peter Bálint a Zbyněk Choleva ještě shodli. Ovšem o nějakém dalším notování při hodnocení této situace nemohla být řeč.


"Bylo to přesně posouzené," tvrdil novojičínský Choleva. "Šlo o hodně sporný okamžik," kontroval domácí kouč Bálint.


O co vlastně šlo? Necelé dvě minuty před koncem utkání za stavu 61:56 domácí Jaroslav Prášil zastavil nájezd hostujícího Sanderse a rozhodčí zákrok prostějovského kapitána ocenili nesportovním faulem, což hráči Nového Jičína dokonale potrestali čtyřmi body v průběhu osmi sekund.


O chvíli později už výsledek otočili. "Nevím co k tomu říct," komentoval svůj přestupek Prášil. "S Levellem Sandersem jsme o tom mluvili a on sám mi říkal, že šlo o běžný faul," divil se Prášil.


Také druhý souboj tradičních soků skončil těšným rozdílem. Dokonce skóre dvou vzájemných duelů je vyrovnané 133:133.


"Myslím si, že podobně vyrovnané budou také další zápasy v sezoně. Rozhodovat budou maličkosti," předpokládá Prášil, podle něhož v těchto duelech mají hráči o motivaci postaráno. "Příště udělám všechno pro naše vítězství."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž