Kobe Bryant při slavnostním losování mistrovství světa basketbalistů v Číně. | foto: Reuters

Basketbalisté se dotknou hvězd. Na MS je čekají USA, Turecko a Japonsko

  • 79
Nejatraktivnější, ale zároveň také nejkrutější možný los se sešel českým basketbalistům: na zářijovém světovém šampionátu v Číně se utkají s následovníky legendárního Dream Teamu! Jenže kromě Američanů s hvězdami NBA na ně v Šanghaji čeká také silné Turecko a k tomu Japonsko. A ze skupiny E projdou dál jen dva nejlepší.

Basketbalisté se kvalifikovali na šampionát poprvé v dějinách samostatného Česka, poslední československá účast mezi elitou se odehrála v roce 1982 v Kolumbii. Turnaj v Číně bude ostře sledovaný nejen proto, že se koná po pětileté pauze - premiérově se na něm také představí rovnou 32 účastníků.

Ti jsou rozděleni do osmi skupin: nejlepší dva z každé postoupí do další fáze, třetí a čtvrtý celek spadnou do fáze o 17. až 32. místo. I v ní ale ještě může jít o účast v olympijské kvalifikaci pro Tokio 2020.

Pro výběr kouče Ronena Ginzburga se drsným losem situace hodně komplikuje. Doplatili na losovací procedury, které zabraňovaly tomu, aby se potkávaly celky ze stejných kontinentů. A proto k superfavoritům z USA automaticky „spadlo“ ještě Turecko.

„Super, zahrajeme si s Američany. Jenže když to vezmeme otevřeně, tak to znamená poprat se o postup s Turky,“ říká kapitán Pavel Pumprla. „Já je řadím mezi jeden z nejlepších celků světa,“ dodává kanonýr Jaromír Bohačík.

A basketbalisté USA jsou jasně nejlepší. V Číně jako první v dějinách zaútočí na zlatý hattrick ze světových šampionátů. Přijede LeBron James? James Harden? Kevin Durant? Klay Thompson? Seznam může pokračovat dál a dál...

Pro hráče i fanoušky je to splněný sen - pravděpodobnost, že se Češi utkají na vrcholné akci s výběrem hvězd NBA, se roky limitně blížila nule. Sportovní rozměr je ale věc jiná.

„Na první pohled to působí jako nejtěžší skupina z těch, co jsme mohli dostat,“ přikývne Pumprla. „I z posledního koše jsem si mysleli na někoho jiného. Dopadlo to takhle. A neříkám, že zapomínáme na postup a jedeme si zahrát sranda zápas proti Američanům jako zážitek, to rozhodně ne! Postup pořád není nic nemožného.“

A mimořádné měření sil je dopředu garantováno. Bez ohledu na to, která z hvězd nejlepší basketbalové soutěže planety (ne)dorazí.

Basketbalové MS 2019 v Číně

Složení základních skupin

Skupina A (Peking): Čína, Venezuela, Polsko, Pobřeží slonoviny

Skupina B (Wu-chan): Argentina, Rusko, Korea, Nigérie

Skupina C (Kanton): Španělsko, Portoriko, Írán, Tunisko

Skupina D (Fo-šan): Srbsko, Itálie, Filipíny, Angola

Skupina E (Šanghaj): USA, Turecko, ČESKO, Japonsko

Skupina F (Nanking): Řecko, Brazílie, Černá Hora, Nový Zéland

Skupina G (Šen-čen): Francie, Dominikánská republika, Německo, Jordánsko

Skupina H (Tung-kuan): Litva, Austrálie, Kanada, Senegal


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž