Španělská basketbalistka Alba Torrensová slaví koš proti Brazílii.

Španělská basketbalistka Alba Torrensová slaví koš proti Brazílii. | foto: FIBA

Výhra nad mistryněmi Evropy postrčí basketbalistky k světovému úspěchu

  • 5
Stejně jako úřadující mistryně Evropy Španělky mají české basketbalistky na světovém šampionátu v Turecku na kontě ze dvou utkání dvě vítězství. Odměna pro vítěze jejich úterního vzájemného souboje je sladká: triumf v základní skupině A a přímý postup do do závěrečné části turnaje v Istanbulu.

Poražený na tom bude o poznání hůř, čeká ho osmifinále s třetím týmem ze skupiny B, kterým by měla být Kanada. I proto mají Španělky a svěřenkyně Lubora Blažka o motivaci postaráno.

Oba celky se potkávají pravidelně, ale z jedenácti vzájemných zápasů vyhrály Češky jen tři, naposledy uspěly v roce 2006. Posledních šest utkání ovládlo Španělsko, které je spolu s USA hlavním favoritem na celkový triumf.

Kdy se hraje

Zápas mezi českými basketbalistkami a Španělskem je na programu v úterý od 15:15 SELČ. Přímý přenos vysílá ČT sport.

Momentálně je už třináct soutěžních zápasů neporažené, poslední porážku mu v červenci 2012 připravilo Švédsko v kvalifikaci ME. V následných 31 utkáních včetně příprav prohrály Španělky jen jednou, a to v přátelském duelu s Francií.

"Je třeba vzít v úvahu, že Španělsko je úřadující mistr Evropy a tým, který nemá chybu. Jsou silné na rozehrávce, výborné pod košem. Ale jde o hodně, nemůžeme se dívat, s kým hrajeme, a udělat všechno, abychom vyhráli," řekl trenér Lubor Blažek. "Musíme ubránit rychlý protiútok. Španělsko soupeře ničí rychlou hrou dopředu a na to se musíme připravit."

Hlavní hvězdou Španělska je pivotka Sancho Lyttleová, nejužitečnější hráčka při loňském triumfu na ME a následně zvolená i nejlepší hráčkou Evropy za rok 2013.

"Hraje proti mně v turecké lize za Galatasaray, takže ji trochu víc znám. Už jsme proti sobě několikrát hrály. Ona má krátké jumpy, to se těžko brání. Navíc je hrozně rychlá. Musíme na ni vymyslet nějakou taktiku a věřím, že to půjde," řekla pivotka Petra Kulichová na adresu rodačky z ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny, která začala hrát basketbal až v 17 letech při studiu v USA.

České basketbalistky se radují v utkání s Japonskem.

Vedle ní má však španělský výběr další hvězdu v podobě nejlepší basketbalistky Evropy za rok 2011 Alby Torrensové a řadu dalších vynikajících hráček. O rozehrávku se starají Silvia Dominguézová a především Laia Palauová, kterou čeští fanoušci znají z dresu ZVVZ USK Praha.

Na křídle se pohybuje mladá opora Salamancy Marta Xargayová, pod košem Lyttleové pomáhá Laura Nichollsová a po třech letech se do týmu vrátila Anna Cruzová, která v prvních dvou zápasech na turnaji dala 12 a 13 bodů.

"Musíme do toho zápasu dát hodně. Je dobře, že si během dne volna odpočineme, připravíme se a zkusíme to zvládnout. Španělky jsou kvalitní, o tom není pochyb. Bude to o obraně, abychom ubránily jejich klíčové hráčky," upozornila Kateřina Elhotová.

Případný triumf nad Španělskem by vedle přímého postupu mezi nejlepších osm týmů turnaje přinesl i lehčího soupeře pro čtvrtfinále, který by vzešel ze souboje mezi druhým týmem skupiny C a třetím týmem skupiny D. To by podle současného průběhu skupin měly být Bělorusko a Čína.

Momentka z basketbalového utkání MS žen Česko (bílá) vs. Japonsko
Česká basketbalistka Kateřina Elhotová v duelu s Japonskem
Česká basketbalistka Jana Veselá vede míč v duelu s Japonskem.

České basketbalistky na MS v duelu s Japonskem.

Naopak v případě porážky to bude znamenat osmifinálový souboj pravděpodobně s Kanadou a následně ve čtvrtfinále s Austrálií, pokud v závěrečném souboji ve skupině potvrdí roli favorita v duelu s Běloruskem a vyhraje skupinu C.

Kouč Blažek se však trochu obává toho, aby do hry nevstoupily kalkulace. Například se nabízí varianta, že by Francie záměrně prohrála s Kanadou, aby se v osmifinále utkala s ČR a ve čtvrtfinále se tak vyhnula Američankám.

"Nevím, do jaké míry bude do hry vstupovat kalkul a úvahy o tom nenarazit na USA. Na šampionátu mužů bylo vidět, že spekulace a počítání svou roli hrály," konstatoval Blažek. "O to příjemnější by bylo získat přímý postup," dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž