Kostas Slukas (vlevo) z Fenerbahce zvedá míč do koše CSKA, brání ho Miloš...

Kostas Slukas (vlevo) z Fenerbahce zvedá míč do koše CSKA, brání ho Miloš Teodosič. | foto: AP

Úspěch pro FIBA: soud uznal její suverenitu nad evropskými kluby

  • 0
Michovský soud podruhé. Do basketbalové války mezi Mezinárodní basketbalovou federací FIBA a organizátory Euroligy znovu prohovořil orgán německého státu. Konfrontace týkající se primárně evropských klubů došla k dílčímu, i když zdánlivě malému vítězství pro FIBA.

Prvotní soudní rozhodnutí z Mnichova - předběžné opatření, které blokovalo některé sankce FIBA pro národní svazy, soutěže a kluby - bylo zrušeno.

Důvody jsou jasné: ještě před žádostí protistrany (servisní euroligová organizace ECA a některé kluby) byly sankce FIBA odvolány, proto soud o této otázce vůbec rozhodovat nemusí.

Obě strany následně vydaly oficiální prohlášení, jejich plná znění jsou k dispozici zde.

Jak šel spor?

FIBA vs. Euroliga

FIBA naznačuje, že zástupci Euroligy museli vědět, že jejich prvotní návrh je v podstatě zbytečný a postrádá naléhavost. „Je zjevné, že žádost o předběžné opatření byla podána pouze v souvislosti s registračním obdobím do Eurocupu,“ tvrdí FIBA.

Podle Euroligy aktuální verdikt na věci nic nemění. Nadále bude potřeba bojovat všemi zákonnými prostředky za to, aby „evropské kluby i národní soutěže měly právo svobodného výběru“.

Zkrátka: válčíme dál.

Pozoruhodná jsou však dvě konstatování FIBA.

„Verdikt potvrzuje, že ligy i kluby jsou vázány statutem FIBA Europe, který omezuje jejich právo obrátit se na civilní soud,“ píše se s dovětkem, že spory musí být odesílány ke sportovní arbitráži CAS.

„Rozhodnutí (mnichovského soudu) obhajuje pozici FIBA, FIBA Europe a členských národních federací jako vrcholnou basketbalovou autoritu v evropském basketbalu,“ konstatuje se také.

A co bude nyní?

K 16 klubů, kteří si příští rok zahrají v elitní Eurolize, se v pondělí 27. června dozvíme 24 účastníků pro další sezonu Eurocupu. Prý mezi nimi bude řada zajímavých jmen.

Rozhodně bude scházet český klub. Mistrovský Nymburk se účasti v soutěžích pořádaných Euroligou vzdal loni, tuzemská Národní basketbalová liga následně vstoupila do konkurenčního projektu Basketbalové Ligy mistrů.

V Eurocupu by se neměl objevit ani žádný celek z Itálie. A Andrej Kirilenko se coby předseda Ruské basketbalové federace zaručil, že „jeho“ oddíly v soutěži nebudou figurovat rovněž.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž