Adam Žampach (vlevo) z BA Sparta obešel Štěpána Vrubla z JBC Brno.

Adam Žampach (vlevo) z BA Sparta obešel Štěpána Vrubla z JBC Brno. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Basketbalový nováček z Brna prosí o trpělivost se svými mladými

  • 1
Trpělivost. Vlastní cesta. Odchovanci. Taková slova jsou nejčastěji slyšet z tábora MMCITÉ Brno, basketbalového nováčka v nejvyšší české soutěži mužů. Jihomoravská metropole bude mít zástupce v Mattoni NBL po dvouleté odmlce a očekávání brněnských fanoušků jsou veliká.

"Polovina diváků na tribuně budou takoví rádoby trenéři a můžou nás kritizovat za to, že nemáme v kádru žádné cizince," uvědomuje si sportovní manažer Štěpán Vrubl. "My chceme jít ale vlastní cestou brněnských odchovanců a mladíků. Prosíme tedy o trochu trpělivosti," pokračuje muž, který ještě před pár měsíci pomohl svými výkony na palubovce k postupu mezi smetánku.

"Loni před sezonou jsme počítali, že bychom se mohli pohybovat okolo čtvrtého místa, postup nás ale mile překvapil," sděluje manažer MMCITÉ Jakub Koudelka, kterému tak nastaly perné dny.

Brněnský celek si na sezonu v nejvyšší soutěži musel zajistit skoro sedmimilionový rozpočet. Zrekonstruovat halu Morenda ve Vídeňské ulici, kde odehraje své domácí zápasy. Kádr vhodně posílit a najít kouče, který tým převezme po Tomáši Pětivlasovi.

Úkolů pro skromný tým až nad hlavu. Vše se ale Brňanům podařilo a už vyhlíží první ligový duel v sobotu ve Svitavách. "Příprava byla vydařená. Jsem s ní maximálně spokojený," hlásí nový kouč Vladimir Paunovič, který loni působil u prvního týmu jako Pětivlasův asistent. "Určitě to bude pro mě výhoda. Skoro všechny kluky znám," podotýká jedenatřicetiletý Srb, jehož čeká o víkendu na trenérské židli premiéra mezi muži.

Na rozdíl od svého předchůdce bude moct využít služeb nových akvizic: Václava Honomichla a Martina Bašty z Plzně, Romana Zachrly z Jindřichova Hradce, ze Srbska přišel Vladimir Satarič.

Paunovič se však ze začátku sezony bude muset obejít bez kapitána Michala Norwy, kterého stále trápí nedávno operované koleno. "Už jsem začal s tréninkem. Věřím, že do hry zasáhnu za dva týdny," oznamuje Norwa. Zkušenému pivotovi tak zcela jistě uteče i premiérové vystoupení MMCITÉ na domácí palubovce. K němu nastoupí příští sobotu od 18.30 na Morendě proti Ústí nad Labem.

A vedení nováčka tuší, že bude plno. "Hala má pouze 220 sedaček. Budeme muset zpřístupnit i galerie nahoře, aby se vlezlo víc diváků," říká Koudelka s tím, že zájem o permanentky je už teď obrovský. "Asi to ze začátku bude vypadat jako na hokejové Kometě, jenom to bude skromnější," usmívá se manažer.

Zda se bude on i hráči usmívat i po sezoně, je prozatím hádankou. "Cílem je udržet se v Mattoni NBL. Věřím, že to nebude problém," dodává Koudelka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž