Michala Hartigová (vlevo) obchází Evu Koďouskovou. Hraje se finálový turnaj

Michala Hartigová (vlevo) obchází Evu Koďouskovou. Hraje se finálový turnaj české tour v basketbalu 3x3 v pražských Letňanech. | foto: ČBF / Václav Mudra

Trenérka Uhrová věří pro MS 3x3 matadorkám. Vyzvala je: Vyhrajte!

  • 2
Velezkušené pivotky Petra Reisingerová a Michala Hartigová, k nim neméně protřelá rozehrávačka Veronika Bortelová a zcestovalá křídelnice Kateřina Zohnová. To je česká sestava pro blížící se mistrovství světa v basketbalu tři na tři, jak ji dala dohromady trenérka Michaela Uhrová. Od čtvrtka do neděle hostí turnaj Moskva.

Česká ženská reprezentace do hry vstupuje jako třetí nejvýše nasazená, obhajovat bude čtvrtfinálovou účast z Atén 2012. V základní skupině se utká postupně s Tuniskem, Thajskem, Estonskem, Nizozemskem a Německem. Do play-off postupují čtyři nejlepší celky.

Tým vypadá hodně zkušeně, zdání však může klamat. Zatímco obě podkošové hráčky Reisingerová a Hartigová už v basketbalu 3x3 hodně zažily, pro Bortelovou a Zohnovou je letošní rok premiérou.

"Bude to úplně první akce. Těším se hodně. Je to něco jiného než pětkový basket. A hlavně vůbec nemám porovnání s mezinárodní konkurencí. Jsem na to hodně zvědavá," nebere rozehrávačka DSK Basketball absenci zkušeností z velkých zápasů 3x3 jako velký problém.

Sama ale přiznává, že přechod z pětkového basketbalu jí chvíli trval: "Bylo to pro mě těžké. Pravidla jsem neznala, takže ze začátku jsem si na ně musela zvykat. Pro mě jsou hlavně tragédie venkovní koše, protože jestli mi normálně nepadá, tak teď je to tedy úplná hrůza."

Podobně je na tom Kateřina Zohnová, která letošní sezonu strávila ve francouzském Cavigal Nice. "Zatím zkušenosti s basketbalem 3x3 sbírám. Teprve se do toho zapracovávám. Je to něco jiného. Basketbal 3x3 je o hodně rychlejší, člověk se nemůže nikde schovat," říká osvědčená střelkyně.

Ta si zatím s formacemi Air Ladies a BB tým odvezla z letošní české nejvyšší soutěže Chance 3x3 Tour jedno zlato a jedno stříbro. "Té přípravy nebylo moc, takže všechny turnaje a zkušenosti, co teď nasbíráme, nám na mistrovství světa pomůžou," kvituje zapojení reprezentantek do letošního ročníku soutěže.

České basketbalistky budou díky rankingu vstupovat do turnaje jako jeden z favoritů. Podle Kateřiny Zohnové to však bude muset tým potvrdit až na kurtech v Lužnikách: "To nasazení nic moc neznamená. Jako druhá nasazená je Andorra, takže až na místě poznáme, jak to všechno bude."

To dirigentka Bortelová je při určování cílů konkrétnější: "Trenérka říkala, že máme vyhrát... Tak tam jedem vyhrát."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž