Klepat na bránu mistrovství světa? Před pár lety by si lidi klepali na čelo

  16:33
Výsledky ve sportu jsou to nejdůležitější, ale zároveň jsou jen špičkou ledovce, která pod sebou skrývá obrovské množství práce a energie. Něco o tom ví manažer basketbalové reprezentace Michal Šob, který nechá nahlédnout něco málo do své kuchyně, kde pomáhá možná zadělat na velký úspěch českého basketbalu.
Trenérští asistenti Lubomír Růžička a Jan Pospíšil, reprezentační manažer...

Trenérští asistenti Lubomír Růžička a Jan Pospíšil, reprezentační manažer Michal Šob a hlavní trenér Ronen Ginzburg (zleva) na tréninku českých basketbalistů. | foto: ČBF / Václav Mudra

Čeští basketbalisté mají ve svých rukou kýžený postup na světový šampionát 2019, i když v další kvalifikační fázi narazí na velikány jako Francie či Rusko a basketbalu zaslíbenou Bosnu a Hercegovinu. Z první skupiny si totiž s sebou berou 11 bodů za pět vítězství ze šesti zápasů.

„Myslím, že kdyby se nás někdo zeptal ještě před kvalifikací, kdy nikdo nevěděl, do čeho jdeme, tak bychom bilanci pět ku jedné asi brali. Průběh kvalifikace ale ukázal, že ten tým se od loňského EuroBasketu posunul hodně dopředu, řada hráčů dorostla do role lídrů, odmaturovala na velké scéně a mohlo to být i šest nula,“ upozorňuje Michal Šob na to, že tým mohl být ve skupině s Finskem, Bulharskem a Islandem stoprocentní.

Zvláště když získal nečekanou výhru ve Finsku. Jediná porážka totiž přišla v únoru na Islandu, který nakonec ze skupiny nepostoupil.

„My si už před dvojbojem v Bulharsku a na Islandu s tou šílenou přepravní logistikou z Bulharska na Island, kdy byl mezi zápasy v podstatě jen den pauzy, řekli, že to nikdy nebude žádná výmluva, na čemž trváme. Ano, všechno nebylo ideální, ale bohužel to bylo podle pravidel. Tohle se FIBA nepovedlo,“ připomíná šestnáctihodinovou cestu a příjezd na hotel ve dvě hodiny v noci v den zápasu.

„Island toho všeho navíc využil naprosto beze zbytku. My přiletěli pozdě v noci, vlastně až v den utkání. Hrálo se už ve čtyři odpoledne, což tam ani není běžné, jak mi potvrdili i lidi z ambasády a Češi dlouhodobě žijící na Islandu. Je to kaňka, což tak všichni bereme, ale už se stalo,“ lituje.

Basketbalisté přesto sahali po vítězství a prohráli o jediný bod.

Za dosavadní průběh kvalifikace ve má Šob pro hráče jen slova chvály. Stejně jako vedení týmu ani hráči nevěděli, co je v novém systému kvalifikačních oken v průběhu sezony čeká.

„Hráči k tomu přistoupili naprosto neuvěřitelně, a i v posledním dvojboji s Finy a Bulhary rozhodlo nasazení a srdce. Motto „Rvi se jako lev“ bylo naplněno bezezbytku. Když nám teklo do bot a Finové v koncovce snížili na dva body, nezpanikařili jsme a šli si za svým. Hráči předvedli famózní výkony a srdce rozhodlo o tom, kde teď jsme,“ pochvaluje si, že tým urval dvě cenná vítězství i bez Tomáše Satoranského a Jana Veselého, dvou největších českých hvězd současnosti.

V zápasech se ukázalo, jak důležité je, že tým spolu má již něco odehráno, oproti loňskému EuroBasketu se navíc vrátili Blake Schilb a Ondřej Balvín, kteří v září z různých důvodů v Rumunsku chyběli.

„Nemyslím si, že by se právě teď zvýšil zájem o nároďák, spíš je jen umocněný tou reálnou šancí na úspěch. Všichni jsou připravení se o ní proprat, a když jsme se loučili po utkání s Bulharskem, hráči se sami ptali, co a jak na další okno, což je vždycky ta nejlepší zpráva. Myslím, že se těšíme všichni,“ otevírá další kapitolu, která se začne psát už v polovině srpna a vyvrcholí zápasy s Ruskem a v Bosně.

Určitě se tak znovu otevře tolikrát diskutované téma ohledně dvou českých hvězd Satoranského a Veselého. A přidá se k nim i Ondřej Balvín, který s Gran Canarií do Euroligy postoupil.

„Září jsme začali řešit hned po zápase s Bulharskem, trenér je s hráči v kontaktu. Konkrétně Tomáše řešíme, situace u něj je složitější, že se teď všechno snaží podřídit kariéře v NBA, což je logické, a všichni to respektují. My doufáme, že s Washingtonem a s Tomášem najdeme cestu k tomu, aby se připojit mohl, váží si Šob.

„Ondra Balvín už naznačil, že Euroliga neeuroliga, reprezentace je pro něj prioritou. Musíme respektovat, že FIBA s Euroligou stále nesedí u jednoho stolu a nevypadá to na brzkou dohodu. Pro nás je podstatné, že ti hráči chtějí, a když je vůle, je daleko se snazší dohodnut i věci, co se na pohled nezdají lehko realizovatelné,“ věří i v příjezd nejvyššího muže sestavy.

Sám přiznává, že některé zkreslené názory v různých internetových diskuzích ho netěší: „Nechci říct, že tomu nepřikládám žádnou váhu, člověka to samozřejmě mrzí, a nejvíc vůči těm hráčům a trenérovi. Já vždy říkám ano, kritika k tomu patří, buďme kritičtí, ale pojďme se bavit o faktech a důvodech absencí jednotlivých hráčů.“ 

Hned přidává jeden aktuální příklad: „Osobně jsem četl, že Tomáš Satoranský nepřijel kvůli trenérovi a podobné názory, čemuž se musím jenom smát. Loni jsem měl tu čest a dostal pozvání na Satyho svatbu, stejně jako trenér Ginzburg. A já si říkám, že neznám moc hráčů, kteří by nechtěli přijet na sraz kvůli trenérovi a zároveň ho zvali na svoji svatbu.“

O vztahu Satoranského k reprezentaci ví hodně. Vypovídá o tom i příhoda z loňského léta, která ukazuje, co i ostatní hráči musí kvůli národnímu týmu obětovat: „Tomáš Satoranský si kvůli EuroBasketu odložil až na letošek svatební cestu. To jsou věci, které nejsou vidět, ale asi je potřeba o nich začít mluvit i nahlas, protože to pro ty hráče není nic jednoduchého. Za to, že právě rodinné důvody nebyly důvodem k omluvám, samozřejmě patří velké uznání i jejich partnerkám, jež je podporují.“

Své o tom ví i členové realizačního týmu. V novém kalendáři FIBA jsou dvě možnosti. Buď musíte mít profesionální realizační tým, nebo spoléhat na oddanost a pracovitost jeho členů. 

To druhé je případ i české reprezentace: „Česko nemá až na trenéra mužů stálý realizační tým u národního týmu mužů a žen, tedy na plný úvazek. Jsou to nadšenci, kteří si na okna během roku musejí brát dovolenou. Petr Czudek pracuje pro repre, ale zároveň skládá tým a připravuje opavský klub na Champions League. Honza Pospíšil připravuje podklady pro tým Kooperativa NBL a druhý den přepíná a věnuje se hře Finska. Tak to prostě je. Není to jednoduché sedět na dvou židlích a ani jednu nešidit.“

Michal Šob, vedoucí týmu USK, horečnatě vysvětluje komisaři, co se Pražanům nelíbí během zápasu v Brně.

I tak Češi dokázali ujít kus cesty. V roce 2011 se zvedali z pomyslného sportovního dna, když hráli evropskou divizi B. Pak přišly tři EuroBaskety v řadě, přičemž na druhém z nich získali historické sedmé místo. Loňské ME skončilo sice neúspěchem, ale hráči získané zkušenosti zúročují nyní, když klepou na dveře čínskému šampionátu.

„Kdyby nám před prvním zápasem divize B se Slovenskem někdo řekl, že za osm let můžeme reálně klepat na brány mistrovství světa, asi by si leckdo zaklepal spíš na čelo. Ti hráči tomu ale věřili, šli za tím a uhráli si to sami,“ chválí si Šob. Jedním dechem ale upozorňuje: „Nicméně pořád platí, že jsme k historickému úspěchu stejně blízko jako daleko.“

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Lakers zase s Denverem prohráli, tentokrát střelou v poslední sekundě

23. dubna 2024  7:18,  aktualizováno  9:42

Nález kryptonitu na LA Lakers potvrzen. LeBronu Jamesovi a spol. se nedaří porazit Denver Nuggets,...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Haaland. Mbappé. A proč ne ten třetí? Do Hvězdných válek se valí další eso

23. dubna 2024

Premium Vypadalo to, že sotva skončí dlouhá éra nedostižných úžasňáků, odstartuje nová, v typově hodně...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...